Peticija yra pilietinė iniciatyva. Šiais 112 tūkst. žmonių parašų, kurie buvo surinkti per rekordinį laiką – savaitę, įpareigojame Prezidentą kreiptis į Konstitucinį Teismą su paprasčiausiu klausimu: „Ar galimybių pasas yra teisėtas?“ Kai Prezidentas kreipiasi į Konstitucinį Teismą dėl kokio nors teisės akto atitikimo Konstitucijai, to akto galiojimai yra automatiškai stabdomi, t. y. galimybių pasas nustotų galioti, kol Konstitucinis Teismas pateiktų išaiškinimą.

Susipriešinusioje visuomenėje sklandančios abejonės dėl galimybių paso rodo, kad turime pagaliau išsiaiškinti, kas teisiniu požiūriu yra legalu ir kas ne“, – sakė peticijos „Dėl galimybių paso veikimo stabdymo“ iniciatorė, muzikologė Vita Gruodytė.

Peticijoje teigiama, jog Lietuvos Respublikos Vyriausybė specialiais nutarimais dėl galimybių paso naudojimo įvedė asmenų teisių ir laisvių ribojimus, apribojo asmens teises gauti paslaugas ir įsigyti prekes, gauti tęstinį profesinį mokymą, aukštojo mokslo studijas ir neformalųjį suaugusiųjų švietimą.

Lietuvos Respublikos Prezidentas yra vienintelis politinis pareigūnas Lietuvoje, turintis galią skubiai stabdyti žmogaus teises pažeidžiantį reguliavimą. Nuo Jūsų sprendimo priklauso tūkstančių Lietuvos žmonių teisų ir laisvių padėtis, Jūsų galioje grąžinti pasitikėjimą valstybe ir sustabdyti tebeaugantį susipriešinimą“, – rašoma peticijoje.

Peticiją su gyventojų parašais 13 val. teiks aktoriai Gediminas Storpirštis, Rimantė Valiukaitė, Ramūnas Cicėnas, Inesa Paliulytė, sportininkas Žydrūnas Savickas ir kiti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)