„Jų reitingus nusmukdė ne kokie nors išorės veiksniai – nei „Belaruskalij“, nei kokie nors migrantai, nei koronavirusas, jie patys sau susikūrė problemą iš to paties „Belaruskalij“. Iš pradžių sukūrė vaizdą, kad bet kokia kaina reikės „Belaruskalij“ trąšų tranzitą stabdyti, nors ES sankcijų nebuvo, buvo tik toks Lietuvos svarstymas. Visus įtikino, kad taip reikės daryti, ir patys to nepadarė“, – „Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ kalbėjo V. Laučius.

Jo nuomone, valdančiųjų reitingo smukimas yra laikina problema.

„Dabartinis reitingo smukimas, manau, yra laikinas dalykas, duobė, iš kurios jie patys galės išsikapstyti lygiai taip pat, kaip patys į ją ir įbrido. Žinoma, dabar prognozuoti, kas atsitiks per dar trejus kadencijos metus neįmanoma, bet šitas skandalas tikrai nėra jiems politiškai mirtinas“, – mano V. Laučius.

Pasak jo, prasti Laisvės partijos ministrų ir pačios Laisvės partijos reitingai taip pat niekaip nekenks Tėvynės sąjungai, jos ministrams ir jos reitingams.

„Šitos partijos, nors ir yra sąjungininkės valdančiojoje koalicijoje, vis dėlto jos konkuruoja dėl panašaus rinkėjo ir šioje konkurencijoje kiekviena galvotų apie tai, kad jos varžovai pasirodytų blogiau. Ministro M. Skuodžio blogesnis atrodymas tikrai nėra didelė problema visai Vyriausybei, nei juo labiau Tėvynės sąjungai ar jos vadovams“, – sakė V. Laučius.

Po skandalų labai nenukentės

Jis priminė, kad prasti reitingai – jau ne pirmos Vyriausybės, kai valdžioje yra konservatoriai, problema ir tai gali visiškai neatitikti to, kas įvyks per kitus Seimo rinkimus.

„Apskritai prasti reitingai, kaip ir rodo „Vilmorus“ apklausa, yra ne pirmą kartą Tėvynės sąjungą ištikusi problemėlė. Ji buvo ir 2008–2012 metų kadencijos metu, kai Vyriausybei vadovavo Andrius Kubilius, bet į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kad per 2012 metų Seimo rinkimus, po to, kai A. Kubiliaus Vyriausybė buvo tokia nepopuliari, vis dėlto konservatorių rezultatai rinkimuose buvo labai neblogi. Jie tikrai surinko daugiau nei 200 tūkst. balsų, daugiamandatėje apygardoje pasirodė labai gerai“, – pabrėžė V. Laučius.

„Jokia kita partija, jokia kita politinė jėga Lietuvoje [nesugeba taip mobilizuoti rinkėjų], išskyrus galbūt Darbo partiją, kokia ji buvo vadovaujant V. Uspaskichui. Ji sugebėdavo panašiai mobilizuoti rinkėjus vien dėl V. Uspaskicho asmenybės, bet dabar jau nebe tie laikai ir ji to padaryti nelabai gali. Tokia, kuri nuolat taip gerai mobilizuoja rinkėjus, yra vienintelė Tėvynės sąjunga“, – pabrėžė jis.

Vladimiras Laučius

Pasak V. Laučiaus, nors bendra tendencija ne į gera, valdantieji gali paaiškinti savo prastus reitingus tuo, kad ankstesnėms vyriausybėms neteko susidurti su tiek ir tokių krizių, kiek jų turi įveikti dabartinė Vyriausybė.

Nepaisant to, ką dabar rodo reitingai, V. Laučiaus, teigimu, jeigu TS-LKD nepraras savo populiarumo didžiuosiuose miestuose, tikriausiai po šitų skandalų labai nukentės.

„Kaip mėgsta sakyti kai kurie konservatoriai, iš krizių atsiranda ir teigiami dalykai, tai ir jiems tai galioja, nes po 2008–2012 metų kadencijos, kai Vyriausybei vadovavo A. Kubilius, maža to, kad 2012 metais konservatoriai pasirodė gerai rinkimuose, iš esmės pasikeitė Tėvynės sąjungos elektoratas.

Iki 2008 metų Tėvynės sąjunga tikrai dar nebuvo didžiųjų miestų partija, po 2012 metų ji tapo sostinės, didžiųjų miestų partija ir būtent ten, kur rinkėjas yra šiek tiek labiau išprusęs, galbūt šiek tiek geriau gyvenantis ir, kas labai svarbu, tose vietose, kur jo vis daugiau, būtent čia Tėvynės sąjunga labai sustiprėjo“, – aiškino V. Laučius.

Socialdemokratams džiaugtis anksti

Kaip teigė apklausą atlikusios „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys, penkerius metus nematėme ir tokių žemų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) bei tokių aukštų Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) reitingų. Partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė – antra tarp palankiausiai vertinamų politikų. Tačiau, V. Laučiaus nuomone, socialdemokratų nebūtinai laukia šviesi ateitis.

„Dabar jie konkuruoja su silpnais konkurentais, su smunkančiais „valstiečiais žaliaisiais“, kurie smunka dėl daugybės priežasčių, ir dėl ankstesnės kadencijos, kuri nebuvo jiems labai sėkminga. Tai buvo turbūt vienintelė politinė jėga Lietuvoje per visą nepriklausomybės laikotarpį, kuri sugebėjo paskirti tokį Seimo pirmininką, kuris perėjo į opozicijos pusę ir didžiąją dalį pradirbo būdamas opozicijoje.

Konkuruoti su jais socdemams tikrai yra nesudėtinga, bet kai greičiausiai atsiras Sauliaus Skvernelio vadovaujama politinė jėga, tikrai netikėčiau, kad socialdemokratų ateitis bus tokia šviesi. Labai tikėtina, kad S. Skvernelio partija gali drąsiai svajoti apie tai, kad pasivys socialdemokratus ir kovos su jais dėl panašios vietos reitingų lentelėje“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo V. Laučius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)