„Memorialas“ pirmiausia palaikydavo Rusijoje atmintį apie aukas, apie nelaimes, apie represijas, bet ir tuo pačiu jis darė, ką galėjo, jog parengtų Rusiją teisinei visuomenei, teisinės visuomenės įsigalėjimui. Tas jo darbas buvo tikrai labai svarbus daug metų“, – antradienį BNS sakė T. Venclova, pažinojęs „Memorial“ vadovus ir su jais bendradarbiavęs.

„Tai viena iš labiausiai reikšmingų istorine ir juridine prasme organizacijų pastarųjų dešimtmečių Rusijoje“, – pridūrė jis.

„Tai, kas padaryta dabartinės Rusijos valdžios, dabartinių Rusijos teismų, kurie nėra nepriklausomi, tai yra pasaulinis skandalas. Pasaulinė viešoji nuomonė turėtų į tai reaguoti, ir, be abejo, reaguos“, – tvirtino rašytojas.

Taip jis kalbėjo Rusijos Aukščiausiajam Teismui nusprendus uždaryti „Memorial“, laikomą autoritetingiausia žmogaus teisių organizacija šalyje.

Anot T. Venclovos, šiuo sprendimus suduotas skaudus smūgis visuomenei, tačiau jis neabejojo, kad „Memorial“ darbas bus tęsiamas.

„Dabar bus tokia spraga. Bet manau, demokratai vis tiek ką nors sugalvos“, – sakė jis.

„Aš nepriklausau tiems, kurie mano, kad padėtis yra beviltiška, kad Rusijoje niekada nebus demokratijos. Manau, kad bus, kaip ir buvo keletą metų po Sovietų Sąjungos žlugimo. Bet to reikės palaukti“, – kalbėjo T. Venclova.

Jis pasakojo šiek tiek pažinojęs vienus iš „Memorial“ įkūrėjų Andrejų Sacharovą, Sergejų Kovaliovą.

„Geriau pažinojau Arsenijų Roginskį, „Memorial“ vadovą, kuris prieš ketverius metus pasimirė. Susipažinau su juo Tartu universitete, jis buvo profesoriaus J. Lotmano mokinys, aš irgi buvau, mes bendravome. J. Lotmanas jau tada sakė, kad prie jo (A. Roginskio – BNS) rankų „prilimpa“ įdomūs dokumentai“, – prisiminimais dalijosi T. Venclova.

„Arsenijus Roginskis vėliau visiškai pateisino šitą J. Lotmano nuomonę. Prie jo rankų pradėjo „lipti“ nebe XVIII ar XIX amžiaus pradžios dokumentai kaip Tartu vyko, bet XX amžiaus dokumentai. Jis nepaprastai daug padarė atskleisdamas Stalino ir vėlesnių laikų nusikaltimus, represijas. Ir ne tik Rusijoje, bet ir kituose kraštuose, taip pat ir Lietuvoje“, – BNS sakė rašytojas.

Anot jo, bet kuriuo atveju „Memorial“ darbai niekur nedings, nes dokumentai, jų kopijos, tyrimai saugomi ne tik Rusijoje, bet ir užsienyje.

„Memorial“ yra seniausia Rusijos teisių gynimo organizacija. Ji įkurta 1989 metais, prieš Sovietų Sąjungos subyrėjimą. Tarp grupės steigėjų buvo Nobelio taikos premijos laureatas, disidentas A. Sacharovas.

Rusijos Aukščiausiasis Teismas nurodė uždaryti organizacijos centrinį padalinį „Memorial International“ dėl anksčiau grupei suteikto „užsienio agento“ statuso pažeidimų, konkrečiai – kad ne visos jos publikacijos žymėtos atitinkama etikete, kaip reikalauja įstatymas.

Rusijos generalinė prokuratūra per antradienį vykusį teismo posėdį kaltino „Memorial“, dešimtmečius tyrusį stalinizmo nusikaltimus, pastangomis pateisinti „nacių nusikaltėlius“ ir vaizduoti Sovietų Sąjungą kaip teroristinę valstybę.