Fizinio barjero projektą pasienyje su Baltarusija įgyvendinanti „EPSO-G“ pradėjo antrojo projekto etapo statybos darbus. Į keturis etapus suskirstytuose maždaug 400 kilometrų ilgio pasienio ruožuose jau mobilizuoti daugiau nei 120 darbuotojų. Jie tiesia koncertinos prizmę, įrenginėja statybvietes, rūpinasi medžiagų tiekimu į jas.

Kaip ir pirmajame projekto etape, fizinio barjero statyba buvo pradėta nuo koncertinos prizmės tiesimo, vėliau šalia jos bus pradėti montuoti tvoros segmentai. Visas fizinis barjeras bus įrengtas iki kitų metų rugsėjo.

Du antrojo projekto etapo ruožus – maždaug 100 kilometrų ilgio pietinį ruožą ir maždaug 70 kilometrų ilgio šiaurinį ruožą – įrengs jungtinės veiklos pagrindu dirbsiančios bendrovės „Kauno tiltai“ ir „Alkesta“. Maždaug 100 kilometrų ilgio pietrytiniame ruože koncertiną ir tvorą įrengs bendrovė „Brosta“, o rytiniame maždaug 100 kilometrų ilgio ruože koncertiną įrengs ir tvorą statys „EPSO-G“ grupės bendrovė „Tetas“. Šios bendrovės gruodžio pradžioje pasirašė sutartis su projektą įgyvendinančia bendrove „EPSO-G“.

Artimiausiomis dienomis bus baigti koncertinos prizmės įrengimo darbai fizinio barjero pirmojo etapo ruožuose. „EPSO-G“ grupės antrinė bendrovė „Tetas“ pasienyje šiuo metu yra mobilizavusi daugiau nei 200 darbuotojų.

Labiausiai pažeidžiamose vietose prie sienos su Baltarusija jiems liko nutiesti maždaug 10 kilometrų koncertinos prizmės. Šalia jos šiuo metu statomi tvoros segmentai, o visą fizinį barjerą labiausiai pažeidžiamuose maždaug 100 kilometrų ilgio ruožuose planuojama įrengti iki 2022 metų balandžio pabaigos.

Pasienyje su Baltarusija pradėti fizinio barjero antrojo etapo įrengimo darbai

Svarbiausiuose pasienio su Baltarusija ruožuose šiuo metu jau nutiesta daugiau nei 140 kilometrų koncertinos prizmės.

Į šį skaičių yra įtraukta pagal „EPSO-G“ įgyvendinamą projektą nutiesta koncertina, taip pat ir anksčiau kariškių ir ugniagesių nutiestas užtvaras.

Įrengiant fizinį barjerą prie pat valstybės sienos su Baltarusija ribos, pirmiausia tiesiama koncertinos piramidė iš 5 arba 6 spiralių, šalia koncertinos iš Lietuvos valstybės pusės montuojami tvoros segmentai. Pagal VSAT reikalavimus pagaminti, nepalankioms oro sąlygoms ir dirvožemio poveikiui atsparūs tvoros segmentai tvirtinami prie įleistų į žemę stulpų. Tvoros viršuje tvirtinama koncertinos spiralė, o bendras tvoros su spirale aukštis siekia 4 metrus.

Projekto priežiūros komisijai vadovauja premjerė, komisijoje – vidaus reikalų, energetikos, krašto apsaugos, aplinkos ir finansų ministrai, VSAT vadas, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos viršininkas ir projektą vykdančios įmonių grupės „EPSO-G“ atstovas.