Direktorius nurodė, kad nuo šiandien esminis pokytis yra tai, kad galimybių paso galiojimo trukmė yra nustatyta septyniems mėnesiams.

„Iki šiol buvo neterminuotas galimybių paso galiojimas, jį reikėdavo tik kas du mėnesius prasitęsti, tai dabar atsiranda galiojimo laikas tiems, kurie pasiskiepijo dviem skiepų dozėmis arba persirgo prieš 210 d. arba 7 mėn.

Tai reiškia, kad tų, kurie pasiskiepijo iki gegužės 28 d. arba persirgo iki to laiko, nuo šiandien dienos galimybių pasas nebeturėtų galioti. Taip pat pakeitimas nuo šios dienos – vaikams nuo 12 m. 2 mėn. atsiranda galimybių pasas. Anksčiau buvo tik vaikams nuo 16 m. Tai čia du tokie esminiai pakeitimai nuo šios dienos, kurie įsigalioja.“

Vis dėlto jis patvirtino, kad tai neliečia tų, kurie jau turi stiprinamąją dozę, ir jeigu žmogus turi tris skiepus, tuomet galimybių pasas galioja ir toliau. A. Ščeponavičiaus teirautasi, kas bus su tais, kurie šiandien pasiskiepytų trečiąja doze. Ar galimybių pasą bus galima gauti tą pačią dieną, ar reiks ilgiau laukti?

„Jeigu asmenys, kurie turi dvi skiepų dozes, pasiskiepys trečiąja stiprinamąja doze šiandien, tai galimybių pasas bus išduotas tą pačią dieną, kai tik bus įvestas į e. sveikatą. Paprastai tai užtrunka porą valandų, tad pasiskiepijus po poros valandų galimybių pasą bus galima išsiimti“, – teigė SAM atstovas.

Jis pasidžiaugė, kad ir vakar, ir šiandien yra jau po 16 tūkst. žmonių, kurie skiepijasi būtent trečiąja stiprinamąja doze.

„Jie gaus tą pačią dieną galimybių pasą neterminuotam laikui, tik kas du mėnesius reikės jį prasitęsti.“

SAM atstovo paklausus, kokios yra galimybių paso pratęsimo alternatyvos tiems, kurie negali pasiskiepyti trečiąja doze dėl sirgimo ar kitų sveikatos būklės pakitimų, jis išvardijo išimtis.

„Išimtys taikomos asmenims, kurie yra alergiški vakcinoms arba jų komponentams. Taip pat tiems, kurie gydytojo sprendimu negali pasiskiepyti dėl sunkių būklių, ligų. Turime ir nustatytą kodą, kokie asmenys gali nemokamai testuotis, – 1808. Kitiems asmenims yra alternatyvos arba atlikti serologinį testą, jis galioja 60 dienų, taip pat atlikti PGR testą, kuris galioja 72 valandas. Tokios yra alternatyvos tiems, kurie nepasiskiepijo trečiąja doze arba jų galimybių paso laikas baigėsi.“

A. Ščeponavičiaus paklausus, kaip yra su tais, kurie dar turi galiojantį galimybių pasą ir yra pasiskiepiję trečiąja doze, taip pat anksčiau prasitęsė galimybių pasą, jis sakė, kad nuo šios dienos tikrintojams įsigalioja naujai suformuota programėlė, pagal kurią ji automatiškai nustatys, ar nepraėjo 210 dienų.

„Jeigu žmogus pasiskiepijo stiprinamąja doze, tikrai rekomenduojame išsiimti naują galimybių pasą, jį reikia atsinaujinti kas du mėnesius. Programėlė yra suprogramuota 210 d. Jeigu 210 d. praėjo, tai galimybių pasas nebegalios“, – paaiškino jis.

Asociatyvioji nuotr

Paklaustas, kiek vaikų nuo 12 m. šiuo metu yra pasiskiepiję, jis sakė, kad nuo 12 iki 15 m. pasiskiepiję 30,55 proc.

„Turime šios grupės vaikų 103 tūkst., ir kol kas, deja, 70 proc. vaikų tokio amžiaus nėra pasiskiepiję. Dar norėčiau atkreipti dėmesį, kad vaikams 12 m. ir 2 mėn., kurie pasiskiepijo, galimybių pasas taip pat galios neribotą laiką. Nėra tos taisyklės, kaip suaugusiems, kad reikia 210 d. Vaikams, pasiskiepijusiems pagal visą schemą, galimybių pasas galioja neribotą laiką.“

Pasak jo, vaikams dar nėra numatyta stiprinamoji dozė, pakanka dviejų. A. Ščeponavičius pateikė ir alternatyvų, kokios galioja neskiepytiems vaikams.

„Vaikai būtų testuojami mokyklose kaupinių metodu, yra ir PGR tyrimas. Jeigu vaikai buvo testuoti kaupinių metodu ir tyrimas neigiamas <...>, tai po kaupinių tyrimo formuojamas galimybių pasas.

Be to, vaikai gali nemokamai registruotis 1808; suaugusiems yra mokamas, o vaikams tas testas nemokamas. Vaikai gali nemokamai registruotis ir pasidarę tyrimą gauti galimybių pasą. Galioja ir serologinis testas, jį irgi gali atlikti, galios 60 d. Bet kuriuo atveju, raginame pasiskiepyti.“

Tos pačios taisyklės ir europiniam sertifikatui gauti

Paklaustas, kodėl „Delfi“ žiūrovei po dviejų skiepų ir neseniai persirgtos koronaviruso ligos nepavyko atnaujinti galimybių paso, jis patikino, jog galimybių pasas turėtų būti atnaujintas.

„Jeigu asmuo pasiskiepijo viena doze ir persirgo, tai jo galimybių pasas turi galioti 210 d. Jeigu pasiskiepijo dviem dozėmis ir persirgo, tai – neribotą laiką. Jeigu asmuo yra persirgęs ir paskui pasiskiepijo, jam taip pat turėtų būti suformuotas galimybių pasas.

Čia greičiausiai buvo techninių nesklandumų, jeigu toks asmuo negalėjo išsiimti galimybių paso. Jam galimybių pasas tikrai priklauso.“

Jeigu nepavyksta jo gauti per gpasas.lt arba e. sveikatą, tuomet galimybių pasą asmuo gali išsiimti kitose vietose.

„Ir vaistinėse, ir paštuose, ir asmens sveikatos priežiūros įstaigose. Greičiausiai tai buvo tik techniniai nesklandumai, galimybių pasas tokiems asmenims priklauso.“

Pasiteirauta, kokia yra tvarka dėl europinio paso, mat jo galiojimo trukmė bus pradėta reguliuoti tik nuo vasario. Ar tikrai neturintys galimybių paso, bet turintys europini pasą visą sausį galės juo naudotis?

„Kalbant apie europinį sertifikatą, galioja ta pati taisyklė. Aš minėjau, kad šiandien įsigalioja nauja tikrinimo programėlė, kuri suprogramuota ir europiniam sertifikatui būtent septyniems mėnesiams po persirgimo ir po pasiskiepijimo. Jeigu žmogus turi europinį pasą ir praėjo daugiau negu septyni mėnesiai, tai programėlė automatiškai rodys, kad nebegalioja šis dokumentas.

Kai kurie asmenys turi ir popierinius europinius sertifikatus, tai tikrinantis kontrolierius turėtų suskaičiuoti, ar septyni mėnesiai nebuvo viršyti“, – paaiškino SAM atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (171)