Tarp Kalėdų ir Naujųjų – penkios darbo dienos. Seimas – tuščias. LNK, apsilankę šiuo laikotarpiu parlamento rūmuose, koridoriuje sutiko vienintelį socialdemokratą Eugenijų Sabutį, kuris rinkėjams organizavo ekskursiją.

„Prieš tris savaites iš vienos kaimiškos mokyklos visas kolektyvas susiplanavo ekskursiją į Seimą, tai kartu lydžiu juos“, – LNK paaiškino E. Sabutis.

Kolegų pasigedo ir jis.

„Šiandien kol kas kitų nemačiau“, – pripažino socialdemokratas.

Priešpiet ateina Agnė Širinskienė.

„Yra tokių darbų, kurie pasikaupia, kurių negalėjau padaryti tada, kai buvo sesija“, – komentavo Seimo narė.

Kai kurie parlamentarai dabar – toli nuo Seimo. Remigijus Žemaitaitis dar neprašvitus pasidalijo nuotrauka, kaip sėda į lėktuvą ir skrenda į Italijos kalnus.

„Tradiciškai Nauji metai, po dviejų metų pertraukos, išvažiavome į Italiją pailsėti. Panašiai, sniego tiek pat, medžiai irgi tie patys, nelabai kas čia keičiasi, tik čia mažiau draudimų“, – LNK sakė R. Žemaitaitis.

Konstitucijoje numatyta, kad Seimo rudens sesija baigiasi gruodžio 23 dieną, bet praėjusią savaitę Seimas sesiją mėnesiui pratęsė. Formaliai Seimas šią savaitę dirba, į užsienį galima keliauti tik gavus Seimo valdybos leidimą.

R. Žemaitaitis sako negalėjęs žinoti, kad sesija bus pratęsta.

„Kadangi kelionė realiai pirkta prieš 6-7 mėnesius, tai negali žinoti, kada valdyba ir ką susapnuos, kokius posėdžius padarys“, – sakė politikas.

Seime šiemet nebebus ir konservatoriaus Vytauto Juozapaičio. Prieš 13 dienų, per gimtadienį Santaros klinikose jam buvo atstatinėjamas širdies ritmas, dabar parlamentaras – saulėtame Dubajuje.

„Aš dabar išvykęs į privačią kelionę, dabar lankausi „Expo“ Dubajuje, dabar, va, Lietuvos paviljone esu. Tai nežinau, kaip čia vadinti – ar darbo reikalais, ar ne, bet savo sąskaita“, – LNK komentavo V. Juozapaitis.

„Na, tai gal sveikatą taisosi Juozapaitis Dubajuje“, – svarstė A. Širinskienė.

Seime dabar 8 frakcijos. LNK nerado nei vienos frakcijos seniūno. Su S. Skverneliu nepavyko susisiekti ir telefonu.

Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas žada ateiti kitą dieną. Nėra ir socialdemokratų frakcijos seniūno Gintauto Palucko, užrakintas Regionų frakcijos seniūnės Ritos Tamašunienės kabinetas.

„Nei esu, nei planuoju. Turime nuotolinę darbo grupę“, – apie savo apsilankymą Seime tarpušvenčiu LNK sakė parlamentarė.

„Darbiečių“ seniūnas Viktoras Fiodorovas užsuks vakarop. Nėra „valstiečių“ frakcijos seniūnės Aušrinės Norkienės, užrakintas Liberalų sąjūdžio seniūno Eugenijaus Gentvilo kabinetas.

„Ne, neplanuoju iki Naujųjų. Klaipėdoje aš sėdžiu“, – sakė E. Gentvilas.

Nėra ir konservatorių seniūnės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės.

Patys politikai sako – jokių diskusijų, jei Seimas galų gale nustatytų savo atostogų taisykles. Dabar kiekvienas politikas pats sprendžia, kada ir kiek atostogauja.

Liepą bus 18 metų, kai neįteisintos Seimo atostogos pripažintos prieštaraujančios Konstitucijai. Parlamentarai kalba, kad galbūt Konstitucinis Teismas (KT) suklydo.

„Kiekvienais metais KT Teisės ir teisėtvarkos komitetui pristato neįgyvendintas KT bylas ir atostogų klausimas tame Seimo narių garantijų kontekste niekada nėra keliamas“, – aiškino buvusi minėto komiteto pirmininkė A. Širinskienė.

„Mano manymu, kiekvienas Seimo narys atsakingas pats“, – sakė E. Sabutis.

Anot parlamentarų, nustačius, kada Seimo nariai turi atostogauti, visi tuo metu ir išeitų atostogų ir tai esą labai pavojinga – jei valstybėje kiltų didelė krizė, Seimas galėtų nesusirinkti būtiniems sprendimams.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: