Be to, kaip teigia kaltinamieji, amerikiečiai lietuviams maisto daviniais atsilygindavo už kai kurias paslaugas – pavyzdžiui, už alkoholio atvežimą.

Vilniaus apygardos teismas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, joje septyni buvę Lietuvos kariai bei dar du asmenys bus teisiami už 14 tūkst. vienetų maisto JAV kariams davinių vagystę.

Skaičiuojama, kad padaryta turtinė žala siekia daugiau nei 121 tūkst. eurų. Tačiau civilinis ieškinys šioje byloje pareikštas nebuvo, o dabar prasidėjus įrodymų tyrimui, tai padaryti jau per vėlu.

„Retai susiduriu, kad byloje, kur kalbama apie žalos padarymą, nebūtų pareikštas civilinis ieškinys. Byloje nėra jokių dokumentų, kieno tie daviniai. Kaltinamajame akta rašoma, kad nesaugomi JAV kariuomenės sausieji daviniai,“– BNS sakė byloje dalyvaujantis advokatas Girdutis Vainius.

Kaltinimą byloje palaikanti Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Renalda Kučinskaitė BNS sakė, kad JAV kariuomenės atstovai ieškinio nereiškė.

„Jiems buvo pasiūlyta tai padaryti, jie pateikė atsakymą, kad nereikš. Tai jų teisė, jie neturi mums paaiškinti, kodėl ja nesinaudoja. Nukentėjęs turi teisę, bet ne pareigą reikšti ieškinį“, – BNS sakė prokurorė.

Vieno iš kaltinamųjų advokatas Girdutis Vainius teismo prašė iškviesti ir kaip liudytojus apklausti du JAV karininkus, buvusius atsakingus už maisto saugojimą. Teismas dėl šio prašymo spręs vėliau.

Teisme paaiškėjo, kad trečdalio davinių – mėsos konservų – galiojimo laikas buvo pasibaigęs.

Teismui perduoti devyni asmenys

Dėl vagystės šioje byloje teisiami septyni buvę Lietuvos kariai bei dar du asmenys, pagal darbo sutartį dirbę poligono teritorijoje.

Teisme pirmas parodymus pradėjo duoti buvęs Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono Marijampolėje karys Karolis Laskys. Jis pripažino savo kaltę, ją neigė tik dėl vieno epizodo.

„Pastebėjome angare nesaugomus davinius, Pabradės poligone, didelis angaras, jie dėžėse buvo. Mes parduodavom labai pigiai, palyginti su kitais. Patys amerikiečiai, išmesdavo į šiukšlines, sakė, galit imti, nei pavardžių nei laipsnių neįvardinsiu“, – per teismo posėdį sakė K. Laskys.

Vilniaus apygardos prokuratūros kaltinamajame akte rašoma, kad davinių savinimusi kaltinami buvę kariai pažeidė Karo tarnybos įstatymą, kario etiką, padarė moralinę ir politinę žalą, diskreditavo politinį pasitikėjimą Lietuva kaip sąjungininke, nes JAV padeda šaliai užtikrinti gynybos interesus.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2020 metų pavasarį iš Lietuvos kariuomenės generolo Silvestro Žukausko poligono, esančio Švenčionių rajone, pagrobtas didelis kiekis – ne mažiau kaip 1 176 dėžės su daugiau nei 14 tūkst. vienetų sauso maisto davinių, skirtų JAV Sausumos pajėgų bataliono karių, dislokuotų Lietuvoje, maitinimui.

Dėžės su sauso maisto daviniais buvo gabenamos kariniu transportu, iš karinės teritorijos išvažiuojančio transporto niekas netikrino.

K. Laskys iš bataliono Marijampolėje atvykdavo į Pabradės poligoną.

„Mes aprūpinome kuru amerikiečių agregatus“, – sakė kaltinamasis.

Jis teigė manęs, kad parduodamas nesaugomus amerikiečių karių davinius lengvai užsidirbs pinigų.

K. Laskys pasakojo, kad dėžės su daviniais laikinai buvo laikomos ir miške, ir jo tėvų sodyboje.

Pirkėjų kariai ieškojo internete, davinius pavykdavo lengvai parduoti, nes palyginti su kitais pardavėjais, jie parduodavo pigiau.

Kaip skelbė prokuratūra, apie tokią nusikalstamą veiką sužinojęs kuopos vadas galbūt reikalavo kyšio už tai, jog jis nepraneš vadovybei apie vykdomą nusikaltimą.

Įtariama, kad kuopos vadas prie nusikalstamos veikos galėjo prisidėti sudarydamas jai tam tikras sąlygas. Taip pat įtariama, kad karininkas galėjo gauti atitinkamą dalį pinigų už pagrobtą ir realizuotą turtą.

Apie šį tyrimą kariuomenė pranešė 2020 metų spalį, prieš tai kelis mėnesius vykdžius procesinius veiksmus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)