Tai numato ketvirtadienį Seimo priimtos Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pataisos. Už jas balsavo 102 parlamentarai, prieš buvo 14, susilaikė 18. Pataisas dar turės pasirašyti prezidentas.

„Turime gyventojus, medikus matyti kaip kelrodę žvaigždę, turime suprasti, kad tai yra klausimas ir apie investicijas į visą Klaipėdos regioną, tai yra klausimas ir apie universiteto stiprėjimą ir tai yra gyvybiškai reikalinga visam Klaipėdos regionui“, – prieš priimant pataisas sakė Seimo narys konservatorius Audrius Petrošius.

„Šituo įstatymu siunčiamas signalas, kad rengiant gydytojus nebereikia mokslo, nebereikia mokslininkų rengimo ir apskritai universiteto ligoninė gali apsieiti be medicinos studijų. Todėl šios pataisos tiek ir tereiškia, kad rengiant gydytojus smegenų nebereikia“, – teigė Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas, Laisvės frakcijos narys Artūras Žukauskas.

„Aš noriu atkreipti dėmesį į tai, kad skamba demagogija, esą šitas besmegenis sprendimas pagerins trečio lygio sveikatos paslaugų teikimą Vakarų Lietuvoje. Dar sykį kartoju, nieko bendro tai neturi su universiteto ligonine, bet kuri ligoninė, kuri pasirengusi, gali tokias paslaugas teikti“, – pareiškė jis.

Pagal priimtas pataisas, Lietuvoje gali veikti po vieną universiteto ligoninę Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Taip pat numatyta, kad universitetinės ligoninės dalininke gali būti aukštoji mokykla, vykdanti medicinos ar slaugos ir akušerijos studijas.

Dabar dalininku gali būti tik universitetas, vykdantis medicinos studijas. Klaipėdos universitete šiuo metu rengiami tik slaugos specialistai.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga minėtas pataisas vadino skirtas vienai įstaigai ir teigė, kad tikrasis jų tikslas – sujungti ligonines uostamiestyje.

„(...) šio įstatymo keisti nereikėjo ir jis patirs visišką fiasko, nepasieks savo tikslų, nes aiškiai buvo pasakyta, kad savivaldybės negalima įpareigoti priimti sprendimus. Lygiai kaip ir universiteto negalima įpareigoti todėl, kad jie turi autonomiją, tai šis keitimas buvo visiškai beprasmis“, – teigė jis.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovas konservatorius Antanas Matulas sakė, kad Klaipėdoje veikiančios keturios ligoninės šiuo metu dubliuoja paslaugas.

„Klaipėdos universitetas kartu su Sveikatos apsaugos ministerija pajėgūs tapti rimto solidaus universitetinio centro steigėjas“, – tvirtino jis.

Planuojama, kad universitetinis centras uostamiestyje būtų steigiamas Klaipėdos universitetinės ligoninės ir Jūrininkų ligoninės pagrindu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)