„Dukra grįžo iš Švedijos, iš slidinėjimo keturiese, tai vat noriu, kad visi pasitikrintų ir neitų pas mane be testų. Užtat aš nusipirkau daug testų“, – aiškino vaistinėje apsilankiusi moteris.

Dar vienas pirkėjas teigė, kad jam testų reikia dėl to, jog keliaus švęsti švenčių su šeimyna ir nori pasitikrinti, kad žinotų, ar yra sveikas ir neserga koronavirusu.

Anot vaistininkų, žmonės greituosius testus perka ne vienetais, o dėžėmis. Kaip sako vienas kitas klientas, išduoda testą paliksiantis ir po kalėdų egle, kiti testų daugiau daugiau perka pasitikrinti ir prieš šventes ir po jų.

„Geriau pasitikrinti ir aš pergyvenu dėl to, nes noriu ir pati būti saugi. Metai ne tie, kad nesiskiepyčiau arba nesitikrinčiau. Aš ir antikūnus tikrinuosi“, – tikino vilnietė.

„Testuojuosi prieš susitikdamas ir po susitikimo su šeimos nariais. Taip pat apskritai, kai šiek tiek daugiau nei du ar trys žmonės susitinkame“, – komentavo jaunuolis.

Vaistininkai įsitikinę, kad greitųjų testų paklausą lėmė ne greičiau plintanti nauja viruso atmaina, o noras sutikti šventes su artimaisiais.

„Taip, pas mus išaugo apie 45 proc. Net ne 40 proc., o 45 proc. Aš kiekvieną dieną bijau, kad mes tų testų nepritrūktume“, – komentavo „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Zita Janušauskienė.

Pastebima, kad populiariausi testai iš nosies ir dažniau juos perka pasiskiepiję.

„Ateina dažniausiai jau turintys dvi vakcinas ir perka tie, kurie netgi sveiki tam, kad tikrai pasitikrintų, nes mes žinome, kad yra besimptomių. Tie, kurie perka nuo gerklės, nuo slogos arba serga antra pusė namie, arba karščiuoja, tai tikrai nerizikuoja net kažkur išvažiuoti nepasidarę greitojo testo namuose“, – pridūrė ji.

Greitųjų testų pardavimų šuoliai fiksuojami ir parduotuvėse, čia užfiksuotas ir vienas kitas rekordas.

„Tikrai testai yra šluojami iš parduotuvių ir jeigu lygintume rezultatus, tai nuo gegužės mėnesio testų pardavimai padidėję yra 85 proc.“, – komentavo IKI komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

„Jeigu žiūrėtume, pavyzdžiui, nuo gruodžio 1 d. iki šiandien, tai gruodžio 21 d. buvo ta diena, kai gruodį buvo nupirkta daugiausia testų t. y. gerokai daugiau nei 3000 vienetų. Tačiau, jeigu palygintume, pavyzdžiui, su lapkričiu, tai pardavimai vis dar yra mažesni. Lapkritis iš tikrųjų buvo labai intensyvus metas kalbant apie testus“, – teigė „Maxima“ komunikacijos vadovė Rima Aukštuolytė.

Nors didžiausias bumas, jau, kaip spėjama, įvyko, naujajai bangai irgi ruošiamasi.

„Mes esame užsitikrinę tiekimą, jį padidinę, tikiuosi, kad viskas bus gerai“, – sakė V. Budrienė.

Vis dėlto nemaža dalis vilniečių įsitikinę, kad turėdami trečią skiepą jie šventes su šeima sutiks saugūs.

„Aš turbūt nesitestuosiu, nes vis tiek esu pasiskiepijusi, stengiuosi vengti kažkokių labai susibūrimų, tai manau, kad viskas bus gerai. Be to, ir šeimoje visi pasiskiepiję, tai kažkaip visai ramu“, – tikino mergina.

Jai antrino ir dar vienas vilnietis, kuris teigė, kad jam testai gal nėra tokie aktualūs, kai visa šeima yra pasiskiepijusi.

„Neplanuojame kažkur labai daug keliauti ir važinėti.“

Ekspertai primena, kad skiepas nuo susirgimo ar rizikos apkrėsti kitą neapsaugo. Pabrėžia laikytis, kad higienos rekomendacijų ir fizinio atstumo yra būtina.

„Mes turime suvokti, kad netgi PGR testas, kuris yra aukso standartas, irgi turi savo jautrumo ir specifiškumo ribas. Tai iš esmės kuo daugiau tokių vakarėlių bus, juo daugiau žmonių susitiks, išliks rizika“, – komentavo NVSPL klinikinių tyrimų skyriaus vedėjas Algirdas Griškevičius.

Vis dėlto, pasak specialistų, atsakingai sutinkant šventes svarbu nepamiršti ir instrukcijų, kaip greitąjį testą pasidaryti.

„Mano atsakymas labai paprastas – dieną prieš arba prieš vakarėlį, kadangi ką rodo greitasis testas, kai testas teigiamas, žmogus labiausiai užsikrėtęs“, – paaiškino A. Griškevičius.

Čia galite pažiūrėti LNK video