„Dar nieko nežinau, neįsivaizduoju. Pas mane irgi galiojimo laikas iki gruodžio 28 dienos. O kas po to, neįsivaizduoju“, – LNK sakė viena vilnietė Ona, paklausta ar žino apie Galimybių paso galiojimo laiką.

Iki šiol Galimybių pasas galiojimo laiko neturėjo, bet laikas tirpsta.

„Kažkoks nonsensas, kad prieš Naujuosius metus, kai visos sistemos lūžta, tai yra absurdas“, – situaciją vertino moteris.

Sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė–Motiejūnienė trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė, jog visiems asmenims, kurie vakcinavosi pilna vakcinos schema prieš 7 mėnesius gruodžio 28 dieną Galimybių pasas galioti nustos.

Tai reiškia, kad nei į kavinę, nei į parduotuvę asmenys gali ir nepatekti.

Kad paskutinę metų savaitę bus nemažai nesusipratimų jau dabar numato Prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė.

„Mums kelia nerimą tai, kad vėl visa našta aiškinimo ir komunikavimo vėl teks tiems žmonėms, kurie stovi prie įėjimo ir tikrina, ar jie gali gauti pasą, ar ne“, – LNK sakė ji.

„Turime dar šiek tiek laiko pasižiūrėti, pasitikrinti, ar nepraėjo tas laikotarpis“, – kalbėjo sveikatos apsaugos viceministrė.

Nauja tvarka įsigalioja jau mažiau nei po savaitės, niekas nesikeičia tik tiems, kurie jau revakcinavosi, arba tiems, kurie vakciną gavo vėliau nei birželį.

Paskutinės metų savaitės su nerimu laukiantys prekybininkai sako, kad apie šiuos svarbius pokyčius reikėjo komunikuoti anksčiau.

„Neįmanoma teisingai įgyvendinti, kai ateinantis žmogus net nežino to reikalavimo, kurio jis turi laikytis. Nebus prie kiekvieno įėjimo pastatyta po teisininką, kuris įeinantiems žmonėms aiškins naujas taisykles“, – sakė R. Vainienė.

Kad ir gyventojams trūksta informacijos yra akivaizdu.

Taigi gali būti, jog galimybės dings tiesiog per naktį.

„Manau, kad tai nesąmonė. Tai kam aš tada vakcinavausi? Kažkokia nesąmoninga biurokratija, truputį keista“, – LNK sakė vienas vilnietis.

„Aš tai pritariu. Žinau, kad žmonės nesutinka. Mes iš Anglijos atvažiavome ir pas mus irgi galiojimo laikas yra“, – teigė viena moteris.

Kita LNK kalbinta vilnietė žodžių nerinko: „dėjau aš ant jų to paso, man labai gerai“.

Nuo gruodžio 28 dienos Galimybių pasas bus reikalingas ir vaikams nuo 12 metų. Dokumentas taip pat išduodamas koronavirusu persirgusiems asmenims, kai diagnozė buvo patvirtinta teigiamu PGR tyrimu, ar antigeno testo rezultatu. Galiojimas – 7 mėnesiai nuo ligos nustatymo.

„Žmonės, kurie turėjo du skiepus ir persirgo, ta tikslinė grupė gruodžio 28 dieną privalės atsinaujinti Galimybių pasą. Jeigu praėjo 7 mėnesiai ir nėra persirgimo, ir antikūnių tai Galimybių paso atsisiųsti nebebus galima, jis nebegalios“, – kalbėjo Registrų centro paslaugų valdymo direktorė Diana Vilytė.

Pasidarius antikūnų testą ir gavus teigiamą rezultatą, Galimybių pasas bus pratęstas 2 mėnesiams. Tačiau yra svarstymų to atsisakyti.

„Artimiausiu metu bus svarstoma būtent dėl antikūnų testo išbraukimo“, – kalbėjo A. Bilotienė–Motiejūnienė.

Ekspertai sako, jog antikūnų tyrimai nėra standartizuoti.

„Manau, kad tikrai būtų teisingas sprendimas, jeigu serologinių buvimas, atlikimas būtų eliminuotas iš teisės aktų“, – kalbėjo Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė Ligita Jančorienė.

Gyventojams, kuriems po pilnos vakcinacijos praėjo pusė metų rekomenduojama jau dabar registruotis trečiai vakcinos dozei. Omikron atmainos plitimo akivaizdoje tai yra ypač aktualu.

„Kadangi mes jau esame omikron atmainos laukime ir vargu, ar galime tikėtis kažkokių stebuklų, kad ji nepasieks Lietuvoje ir mes su ja nesusidursime, jau dabar tie skaičiai kasdien auga“, – teigė L. Jančorienė.

Jeigu omikron atmaina Lietuvoje dar labiau išplistų ir tai paveiktų lovų užimtumą Lietuvos reanimacijose, Vyriausybė vis garsiau kalba apie galimus naujus ribojimus.

Svarstoma renginių dalyviams įvesti prievolę testuotis, dėvėti ne medicininę kaukę, o respiratorių, atsisakyti pertraukų gėrimams.

Taip pat trumpėtų Galimybių paso terminas – jis galiotų ne 7, o 6 mėnesius.

„Apie priemones, galimus pasiūlymus diskutuojama jau dabar, ruošiamasi, kad nebūtų paskutinę naktį, dieną. Tačiau tendencijas turime pažiūrėti, ar pacientų reanimacijose skaičius artėja link 215, ar ne“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Šiuo metu reanimacijoje gydoma 120 COVID–19 sergančių pacientų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Būtina naudoti kompleksą priemonių

Privaloma vakcinacija, galimas mokyklų uždarymas, nebūtinų paslaugų stabdymas – tokie svarstymai vis dažniau girdimi Lietuvoje.

LNK virusologas, profesorius Saulius Čaplinskas teigė, jog Galimybių pasas yra labiau politinis įrankis, ne medicininis.

„Aš nuolat pabrėžiu, kad plintant dabar omikron atmainai, aš iš viso nematau Galimybių paso prasmės“, – LNK sakė S. Čaplinskas.

Virusologas kalbėjo, jog su žmonėmis reikia bendrauti, per prievartą pakeisti žmonių elgsenos tiesiog neįmanoma.

„Kartu ir kalbos apie vakcinas, kaukių nešiojimą ir taip toliau“, – teigė jis.

Valdžia jau dabar kalba apie privalomą vakcinaciją tam tikrų sričių darbuotojams. Teigiama, jog didžiausios diskusijos šiuo metu vyksta būtent dėl darbuotojų sąrašų, ši tvarka, jei bus patvirtinta, turėtų įsigalioti vasarį.

S. Čaplinsko nuomone, apie tai reikėjo diskutuoti jau seniai.

„Kalbame pirmiausia medikus, socialinius darbuotojus“, – teigė LNK pašnekovas.

Virusologas S. Čaplinskas teigė, jog būtina naudoti visą kompleksą priemonių.

„Pirmiausia riekia suprasti, kad kas trečias žmogus gali net nežinoti, kad jis yra infekuotas, dar dabar artėja Kalėdos. Tai reikia suprasti, kad bent menkiausias įtarimas, kad aš, ar mano artimiausias žmogus galėjo būti kontakte, tai reiškia, kad reikia nepriimti tokių žmonių į svečius, neiti ir pas juos. Toliau, jei menkiausias įtarimas, kad yra ligos požymiai – neiti į darbą ir testuotis“, – kalbėjo S. Čaplinskas.

Jau dabar kalbama, jog pasiekus tam tikrą ligoninių reanimacijų užimtumą, reikės įvesti griežtus ribojimus. S. Čaplinsko pabrėžė, jog šis rodiklis indikuos apie galimą sveikatos sistemos užlūžimą.

„Tam tikrų veiklių stabdymas ar apribojimas gali būti reikalingas. Bet jei jau eina kalba apie vaikų ugdymo stabdymą, tai čia yra pati paskutinė priemonė, kuri kerta labai skaudžiai. Jeigu jau dabar mes pradedame kalbėti apie vaikų ugdymo stabdymą, tai reiškia, kad suaugę taip ir nesugebėjo suvaldyti šios infekcijos. Ir viską permetame vaikams. Manau, kad reikėtų labai pasverti dėl vaikų ugdymo stabdymo“, – LNK sakė virusologas S. Čaplinskas.

Visą LNK pokalbį su S. Čaplinsku žiūrėkite čia: