Medikas viliasi, kad jo šalyje žmonės sutiks skiepytis.

„Izraelyje jau yra apie keli šimtai užkrėstų žmonių. Vienas net mirė praėjusią dieną. Nors mes žinome, kad omikrono variantas yra baisiai užkrečiamas, bet jis ne toks pavojingas. Galvoju, kad visuomenė sutiks. Nebus prieštaraujančių prieš vakciną. Kaip medikas ir kaip paprastas pilietis matau tai, kad yra laimė, kad yra tos vakcinos“, – sakė T. Lazauskas.

Į Lietuvą atvykęs gydytojas gyrė mūsų šalies žmones.

„Aš matau, kad čia yra tvarka. Matau, kad dauguma žmonių vaikšto su kaukėmis net lauke. Įeinant į bet kokį pastatą yra reikalavimas parodyti galimybių pasą. Vakar buvome Vilniuje, buvome prekybos centruose, žmonės vaikšto su kaukėmis, ir juos įleidžia tik patikrinę galimybių pasą. Pas mus iki šiol galimybių pasas buvo specifiškas. Jeigu ateidavai į restoraną, tave tikrindavo, atėjus į prekybos centrą niekas netikrina. Dėl kaukių pas mus mažiau disciplinuoti žmonės negu pas jus“, – kalbėjo T. Lazauskas.

Tačiau vienas dalykas gydytojui nepatiko.

„Kada mes atskridome į Vilnių prieš keletą dienų, mūsų niekas nepatikrino. Mes išėjome ir niekas mūsų nepatikrino, mūsų niekas nieko neklausė“, – stebėjosi T. Lazauskas.

Yra pasipriešinimo ir Izraelyje

Izraelis turistams uždarytas, priminė jis. Tačiau taisyklės ten irgi nėra itin griežtos.

„Čia labai galvoja, ką visuomenė pagalvos, labai klausosi visuomenės, kad neišgąsdintų, kad žmonės nepyktų. Yra ginčai, kaip ir visose vyriausybėse tarp ministrų, kurie užsiima ekonomika, ir sveikatos, švietimo ministrų. Pas mus, kaip ir pas jus nuspręsta, kad reikia vakcinuoti vaikus nuo 5 iki 11 metų. Pas mus šitas labai lėtai eina. Yra vakcinuota tik apie 10 proc. vaikų. Gaila, nes jie yra tie, kas užkrečia“, – teigė T. Lazauskas.

Yra pasipriešinimo kovido kontrolės reikalavimams ir Izraelyje.

„Dar koks, žmonės iš sveikatos ministerijos, kurie sprendžia apie nustatymus dėl kovido, jie eina su kūno apsauga, juos saugoja. (Besipriešinančių) yra nedaug kaip visur, bet antivakseriai yra labai triukšmingi“, – sakė T. Lazauskas.

Gydytojas atkreipė dėmesį, kad Izraelyje yra beveik 10 mln. gyventojų. Trimis skiepais paskiepyti daugiau kaip keturi milijonai. Apie pusė milijono gyventojų dar nepaskiepyta.

„Tai yra negerai, jie galvoja tik apie save, o apie visuomenę niekas negalvoja“, – sakė T. Lazauskas.

Skiepų reikalauja tik kai kur

Privalomų skiepų medikams, pasak gydytojo, Izraelyje nėra. Jų šalyje reikalauja nebent kai kurios privačios kompanijos ir kariuomenė.

„Pavyzdžiui, aš dirbu ir ligoninėje, ir poliklinikoje, tai pas mus yra seselė, kuri atsisakė skiepytis. Ir ji kas dvi dienas daro antigeno testą. Galvoju, kad ji daro už savo sąskaitą, bet tiksliai nežinau, nes pas mus labai atsargiai, kad neužgauti žmonių. Privalomumo nėra.

Tik, jei yra privačios kompanijos, jos reikalauja skiepų. O kariuomenėje pas mus visi paskiepyti, jei ne, eini atostogų, ir negausi pinigų. O medicinos darbuotojams nėra privalomumo“, – sakė T. Lazauskas.

Gydytojas lietuviams linkėjo viso ko geriausio.

„Aš ne tik esu Lietuvos pilietis, esu gimęs Kaune, Lietuvai visada linkiu pačio geriausio. Man tai yra artima šalis, pas mane dar čia yra giminių. Linkiu, kad visi būtų sveiki, kad epidemija prapultų, kad žmonės saugotų save, kad vakcinuotųsi, kad klausytųsi Vyriausybės. Šituo metu reikia, kad visi saugotų save, ir darytų tai, ką reikia daryti“, – sakė T. Lazauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (169)