T. Ivanauskas LNK pasakojo, jog į Lietuvą grįžo prieš daugiau nei mėnesį, ten jis praleido daugiau nei dvejus metus. O kultūrinių renginių boikotas prasidėjo dar šių metų gegužę.

„Tas kultūros boikotas prasidėjo iš kinų pusės gegužės mėnesį. Kai Lietuva išstojo iš to formato 17+1, tada jau pradėjo mano partneriai, su kuriais labai puikiai bendravome, atšaukinėti renginius. Tiesiog dėl tam tikrų aplinkybių, jie labai neaiškino, kodėl tai buvo atšaukiama. Ne viską iš karto, bet po truputį. Ir tas pagrindinis viso ko atšaukimas buvo rudenį, kai ambasadoriai buvo atšaukti konsultacijoms. Tada atšaukė visus lietuviškus renginius“, – LNK kalbėjo T. Ivanauskas.

Pašnekovas teigė, jog tada tęsė darbus su Pietų Korėja.

Kai sužinojo, jog iš diplomatų reikalaujama grąžinti imuniteto korteles, T. Ivanauskas buvo Seule, planavo grįžti į Pekiną, tačiau sugrįžo atgal į Vilnių.

„Buvau grįžęs komandiruotei trims savaitėms į Lietuvą pirmą kartą per tuos du metus. Po jos skridau į Seulą ir turėjau grįžti į Pekiną iš jo. Man būnant Seule paaiškėjo ta situacija, kad tikriausiai bus visi diplomatai atšaukti iš Lietuvos. Mano kolegos, kurie buvo ambasadoje ir sekė visą situaciją pranešė, aš buvau Seule ir visų detalių nežinojau“, – LNK pasakojo T. Ivanauskas.

Jis teigė, jog Seule sužinojo, jog į Pekiną net susirinkti asmeninių daiktų negrįš.

„Ir mano šeima dar buvo Pekine, jie laukė manęs parskrendančio. Bet buvau informuotas kolegų iš ambasados, kad man nerekomenduojama grįžti ir geriausia man būtų grįžti į Lietuvą laukti tolimesnių žinių“, – LNK sakė pašnekovas T. Ivanauskas.

Jis kalbėjo, jog buvo priimtas geras sprendimas visus Kinijoje dirbusius diplomatus sugrąžinti į Lietuvą, kol diplomatiniu būdu viskas bus išsiaiškinta.

„Mano šeima po kelių dienų taip pat sugrįžo į Lietuvą“, – pasakojo T. Ivanauskas.

LNK pašnekovas teigė, jog darbų su Kinija netęsia net nuotoliu, nes nėra, ką tęsti.

„Bet kadangi aš dirbu ir su Pietų Korėja, tai visas mano kitų metų planas, kurį mes turėjome pateikti, jis visas yra nukreiptas į Pietų Korėją. Ir keletas renginių vyks Taivane. Aš toliau su tuo ir dirbu per nuotolį“, – teigė Kultūros atašė Kinijoje ir Pietų Korėjoje.

Jis kalbėjo, jog yra sulaukęs atsiprašymo žinučių iš draugų Kinijoje.

„Jiems yra labai nesmagu dėl tos visos situacijos, jie atsiprašo, kad taip įvyko. Manau, kad kultūros žmonės yra mąstantys, supranta, kodėl tai vyksta“, – teigė T. Ivanauskas.

„Mūsų daiktų ten nebėra, šeima turėjo greitai per keletą dienų viską susipakuoti, tą butą tiesiog pridavėme šeimininkams“, – LNK sakė T. Ivanauskas.

Visą LNK pokalbį žiūrėkite čia: