„Epidemiologinė taisyklė yra labai aiški. Jeigu atsiranda naujas štamas, tai visos vyriausybės, įskaitant ir Lietuvą, iš karto turi įjungti rinkinį instrumentų, kuris vadinasi budrumo, atsekamumo ir prevencijos.

Budrumo – tai turi būti akivaizdžiai sustiprintos higieninės – sanitarinės priemonės. Kadangi jos jau yra Olandijoje arba Suomijoje, tai mes jau sugriežtiname higienines-sanitarines sąlygas, todėl, kad mes taip dedame kliūtis transmisijai, viruso įėjimui į Lietuvą“, – teigė V. P. Andriukaitis.

Pasak politiko, tokios priemonės jau turėjo būti pradėtos taikyti šalyje.

„Tai yra pradedant nuo griežtų reikalavimų kaukėms (net ir dviguboms kaukėms) arba respiratoriams, rankų dezinfekcijos, temperatūros matavimo, atsekamumo dokumentų (iš kur važiavai, kur buvai, koks kontaktas), turi būti aiškiai išdėlioti atstumai tarp žmonių (jokių išlygų negali būti, metras-pusantro metro atstumas turi būti norma, nepriklausomai nuo to, ar būtum lėktuve, koncertų salėje ar sporto rūmuose), griežtas patalpų oro režimo kontroliavimas.

Uždaros patalpos turi būti griežtai kontroliuojamos: minimum penki kartai ventiliacija, turi būti sekama patalpų temperatūra. Geriausias atvejis, kai temperatūra yra 22-24 laipsnių. Tada tie aerozoliai greičiausiai išdžiūva, ištraukiami, o su jais nužudomas ir virusas. Nes virusas uždaroje patalpoje iš mano iškvėptų garų sklinda 48 metrus“, – kalbėjo V. P. Andriukaitis.

Pasak jo, šitie reikalavimai turėjo būti labai aiškiai išdėstyti visiems verslams, profsąjungoms, konfederacijoms, ir įvesti.

„Ir turėtų būti to kontrolė visoje Lietuvoje“, – sakė V. P. Andriukaitis.

Dar dvi priemonės

Politikas pažymėjo, kad taip pat turi būti smarkiai išplėstas genų sekoskaitos apimčių darbas laboratorijose.

„Nes reikia pagauti tą virusą. Be genų sekoskaitos nepagausi. Turi būti intensyvesnis testavimas“, – teigė V. P. Andriukaitis.

Lygiagrečiai, pasak pašnekovo, turėtų būti labai aktyvi informacinė kampanija, kad kiekvienas visuomenės narys pagaliau atsikvošėtų.

„Reikia labai įspėti: ar norite „lockdown'o“ (uždarymo) ? Ar norite, kad atslenkantis cunamis smogtų taip, kad mes visi užsidarytume ir sėdėtume namuose? Šita informacinė strategija jau turėjo būti padaryta“, – kalbėjo V. P. Andriukaitis.

Pasak jo, šiuo metu, kai jau yra akivaizdu, kad šalies teritorijoje yra omikronas, „reikia ypatingai skatinti sustiprinančiąją dozę ir vakcinavimo kampaniją, nesižvalgant į antivakserius“.

„Plius galima svarstyti ir priimti privalomo vakcinavimo sąrašus atskiroms profesijoms. Čia gi yra mūsų ekonomikos, socialinio gyvenimo, vaikų, pedagogikos ir ko tik nori apsaugojimas“, – teigė V. P. Andriukaitis.

Sako, kad reikėtų priemonių net prie Kūčių stalo

Pasak PSO specialiojo pasiuntinio, situaciją būtų galima suvaldyti, jeigu dabar labai aktyviai būtų imamasi veiksmų visoje teritorijoje, savivaldybėse, įmonėse, mokyklose.

„Be to taip pat būtų diegiamas supratimas, kad šeimose turime sutarti, kad butai turėtų būti ventiliuojami bent penkis kartus per dieną, kad žmonės laikytųsi atstumo, kad, jei sloguoja, būtų su kaukėmis. Net prie Kūčių stalo, kad būtų galima šiek tiek laikytis atstumo, rankų plovimo, kas nesutrikdo vakarienės jausmo, net ir toks pasiūlymų paketas turi būti pateiktas kiekvienai šeimai“, – sakė V. P. Andriukaitis.

Pasak jo, pavojingiausias yra šis kalėdinis laikas.

„Jeigu nesuvaldys šventimų, tai sausio mėnesį omikronas tikrai jau bus paplitęs plačiai po visą Europos regioną“, – sakė V. P. Andriukaitis.

Politiko teigimu, jeigu padėtis ir pasidarytų tiek sudėtinga, kad reikėtų užsidaryti, tas turėtų būti neilgam.

„ Šiuo atveju reikėtų suderinti, tas vadinamas „lockdown'as“, kaip olandai padarė, paprastai negali trukti ilgiau kaip dvi-tris savaites. Kitaip jis atneša be galo daug ekonominės žalos, psichikos sveikatos problemų. (…) Lokalūs karantinai yra galimi, tai priklauso nuo protrūkio“, – teigė V. P. Andriukaitis.

Situaciją lygina su pranešimu apie cunamį

Politikas tiems, kurie mano, kad jis panikuoja, siūlo analogiją su pranešimu apie cunamį.

„Mano klausimas tiems žmonėms: tarkime Jūs su vaikais gulite pliaže, Indijos vandenyno pakrantėje. Kažkas galbūt pasakė, kad atsargiai, kažkur įvyko žemės drebėjimas, gali būti milžiniška smūginė banga, kad reikia slėptis. (…) Tai va ir atsakymas kiekvienam: žiūrėkite į cunamį, yra pranešimų, kad „atsargiai, gali būti žemės drebėjimas, tai galvokite, nes bus problemų“, – sakė V. P. Andriukaitis.

Kartu jis atkreipė dėmesį, kad, jeigu visuomenėje yra didelis procentas imlios visuomenės, yra rizika virusui mutuoti.

„Tai apsispręsk, jeigu nori padovanoti kitiems mutuotą virusą, tai pirmyn. Bet, mano nuomone, nei vienas neturi teisės užkrėsti kito. O kadangi užsikrėsti gali ir skiepyti, ir neskiepyti (su skirtingomis klinikinėmis pasekmėmis), akivaizdu, kad mums reikia sutarti, kad turime saugotis“, – sakė V. P. Andriukaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (265)