„Tikrai žinome, kad tai yra šventinis laikotarpis ir daugybė renginių vyksta, planuojami šventiniai susitikimai. Pagrindinis prašymas tiek renginių organizatoriams, tiek ir tos priemonės, kurios bus truputėlį koreguojamos – bus siūlomos šiandien Vyriausybės posėdyje. Pavyzdžiui, respiratorių naudojimas būtinas visų renginių metų, tas nebūtinas kavos pertraukas gal irgi reikėtų peržiūrėti – ar tikrai renginio metu jų reikia, kai žmonės būriuojasi be apsaugos priemonių“, – anonsavo Ž. Gudlevičienė.

Ji teigė, jog bus peržiūrima ir tolesnė Galimybių paso perspektyva.

„Ir galiojimo, ir serologinio testo išėmimo iš Galimybių paso“, – sakė Ž. Gudlevičienė.

Vienas iš pasiūlymų – Galimybių pasas galiotų 6 mėnesius, vienu mėnesiu trumpiau, nei nustatyta dabar.

O serologinių tyrimų vakcinuotiems asmenims atsisakymas turėtų paskatinti žmones revakcinuotis.

Dulkys kalba kitaip, ragina žiūrėti į ligoninių situaciją

Tačiau sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys trečiadienį prieš Vyriausybės anonsavo, jog šią dieną ministrų kabinetas nespręs dėl jokių ribojimų pakeitimų.

Trečiadienį Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė įvardijo, apie kokius galimus artimiausio meto ribojimus yra kalbama.

Anot ministro, tai pasvarstymai tik darbine prasme.

„Mes svarstome darbine prasme įvairiuose formatuose įvairias priemones. Bet ne, šiandien Vyriausybės posėdyje nėra priemonių kažkokių, nes tendencijos nerodo dar šiandien. Kaip bus rytoj, negaliu pasakyti“, – teigė ministras.

Jis pabrėžė, jog šios priemonės galėtų būti įvedamos, jei situacija blogėtų sveikatos gydymo įstaigose.

„Sveikatos reikalų komitete vyksta daug diskusijų, kokios dar galėtų būti priemonės, jei situacija sudėtingėtų. Pats atvejų skaičius, kad ir koks jis būtų didelis, mums nėra pagrindinis dalykas – dabar atidžiai turime žiūrėti, kokį tai realų poveikį daro sveikatos apsaugos sistemai“, – aiškino A. Dulkys.

Ekstremalios situacijos keitimo klausimas kol kas nėra įtrauktas į trečiadienio Vyriausybės posėdžio darbotvarkę.

Ministro teigimu, per vos už kelių dienų prasidedančias didžiąsias metų šventes situacija turėtų būti suvaldyta.

„Panašu, kad šias artimiausias šventes – Kūčias, Kalėdas, per jas situacija turėtų būti suvaldyta. Nes dirba gydymo įstaigų vadovai, jų komandos, žmonės žiūri, kaip viską organizuoti. Tikimės, kad viską sėkmingai suvaldysime. O kai elgsis nauja atmaina, pasižiūrėsime“, – apie Lietuvoje plintančią koronaviruso omikron atmainą sakė sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Jis taip pat teigė, jog žadėtas privalomos vakcinacijos klausimas tam tikrų sričių darbuotojams šią savaitę nebus pateiktas. Tai, tikėtina, bus padaryta ateinančią savaitę, pirmadienį šis klausimas turėtų būti svarstomas neformaliame ministrų pasitarime.

O Ž. Gudlevičienė dar pridūrė, jog dabar daugiausiai diskusijų kelią darbuotojų sąrašas.

„Dėl tų profesijų ir nesutariama (...), ar pradėti tik nuo medikų bendruomenės ir slaugos, globos namų, ar įtraukti ir mokytojus, kitas profesijas, kurios irgi turi kontaktines veiklas, viruso plitimas visoje bendruomenėje yra didelis, jei žiūrėsime į mokinius ir mokytojus, ar apsiriboti tik ties viena grupe“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)