Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“t trečiadienį teigė, jog baltarusiškų trąšų skandalo dieną teigė, jog svarbiausia, kad nenukentėtų valstybės interesai.

„Aš turėjau omenyje, kad reikia įvertinti visas sankcijas. Tada visi komentavo neišsiaiškinę, kas yra europinės sankcijos ir kas yra tos amerikietiškos sankcijos. Jos irgi yra ne trąšų industrijai, o bankiniams atsiskaitymams.

O mūsų sutartys, mes žinome, yra ilgalaikės iki 2023 metų sudarytos trąšų vežimui. Tai taip vieną dieną pasakyti, kad mes nutraukiame sutartį, tai nesvarbu, ar tai būtų išankstiniai pavedimai, vis tiek ta sutartis ilgalaikė yra“, – apie problemą Žinių radijo laidoje kalbėjo konservatorius K. Starkevičius.

Politiko teigimu, sankcijų padariniai siektų šimtus milijonų eurų.

„Tai yra reikšmingos sumos. Tai mes turime įvertinti. Ir jei jau ES priimtų ir būtų taikomos sankcijos „Belaruskalij“ tada jau būtų kas kita. Tada atsakomybė nuo mūsų kristų. Bet aš netikiu, kad ES priims vieningai jas. Nes čia yra, galima sakyti, tokia strateginė žaliava tik trijose šalyse didžiausi klodai jų yra: Rusijoje, Baltarusijoje ir Kanadoje. Ir dabartiniu metu, aišku, ne tik dėl Baltarusijos krizės tos kainos iškilo į kosmines aukštumas“, – kalbėjo parlamentaras.

K. Starkevičius laidoje kalbėjo, jog jei „Lietuvos geležinkelių“ sutartis su „Belaruskalij“ būtų nutraukta vienašališkai, bauda prasidėtų nuo pusės milijardo eurų.

„Jau kaina yra didžiulė bet kokiu atveju. Tai jei mums reikėtų mokėti baudas, tai ne nuo 200 milijonų eurų, o nuo 600 milijonų eurų“, – teigė jis, dar pridurdamas, jog tai yra preliminarūs skaičiai.

„Daug buvo tokios karštos ir karštligiškos informacijos, nuomonių. Jos po to susipynė, dabar reikia ateiti į tą sveiką, šaltą protą ir tiesiog priimti tinkamus sprendimus, informuojant visuomenę, kad suprastų visos pusės“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ trečiadienį kalbėjo K. Starkevičius.

Jis teigė, jog jei baudos pasiektų šimtų milijonų sumas, tai būtų nemažas šokas ir Lietuvos ekonomikai.

„Reikia ieškoti išeities ne drastiškomis priemonėmis“, – ragino konservatorius K. Starkevičius.

Seimo narys dar kartą paragino problemą bandyti spręsti „ne karštomis galvomis“.

„Tikrai riekia išsiaiškinti ir visuomenei paaiškinti, kokia yra ta reali situacija. Ir tada priimti tuos sprendimus, tikrai ne karštakošiškus. Viską galima greitai uždaryti, bet tas uždarymas mums tikrai grėstų didžiulėmis baudomis“, – kalbėjo konservatorius K. Starkevičius.