Seimo narių teigimu, muštynės parlamente netoleruotinos, tačiau kai kurie jų sako, kad Valdemaro Valkiūno smūgio sulaukęs Tomas Tomilinas sureagavo per jautriai.

„Čia nieko tokio neįvyko. Tarpusavio kolegų pasiaiškinimas, darbo procesas. Žmonės dabar reklamos nori visaip“, – žurnalistams aiškino V. Valkiūnas, dėl kurio T. Tomilinas iškvietė į Seimą policiją.

T. Tomilino teigimu, jis sulaukė kolegos smūgio į krūtinę.

„Jis tegul atsiprašo už įžeidimus. Už ką man atsiprašyti? Dar neišsiaiškinom, kodėl jis taip sakė. Aš taikus žmogus, tegul neįžeidžia nei manęs, nei Lietuvai, tegul dirba Lietuvai, o ne tiems migrantams“, – tvirtino V. Valkiūnas.

„Valstietis“ Kęstutis Mažeika sakė, kad T. Tomilinas, jo nuomone, sureagavo per rimtai.

„Rimto sudėjimo vyras uždėjo ranką ant gležno vyro peties ir jis tiesiog subliuško. Aš manau, kad tai yra tiesiog kažkokia baimė, galbūt dėl tų pataisų, kurios buvo siūlomos ir tiesiog buvo kontrreakcija, kad kažkas buvo blogo padaryta. Iš tikrųjų tai turbūt emocijos, galbūt ta pilnatis, kuri yra, prieššventinis laikotarpis, dviejų vyrų bandymas sulaukti papildomo dėmesio“, – komentavo K. Mažeika.

Socialdemokratas Algirdas Sysas teigė nematęs V. Valkiūno smūgio T. Tomilinui, tačiau apie įvykį girdėjęs.

„Labai nepasisekė. Kuo mes blogesni už korėjiečius, gruzinus ar dar artimesnius kaimynus, kur kartas nuo karto ieško atsakymų fizine jėga? Turbūt žiūri naujienas iš kitų parlamentų ir pamato, kad ten kai kada sprendžia klausimus panaudojant fizinę jėgą“, – svarstė A. Sysas.

„Kad aštriais žodžiais pasikeičiam, kartais peržengiam draugiškumo ribas, tai čia beveik kiekviename posėdyje galime surasti. Kai kurie kolegos išvis nesivaldo, bandom drausminti vaikus dėl patyčių, bet patyčių kiekis Lietuvos Seime – galime surasti kasdien“, – komentavo A. Sysas.

Jo teigimu, V. Valkiūnas yra emocingas žmogus, neieškantis žodžio kišenėje.

„Gal kartais prieš Kalėdas aplanko kitokios nuotaikos?“, – svarstė A. Sysas.

V. Valkiūno frakcijos kolega Petras Gražulis teigė, kad tokio V. Valkiūno elgesio nereikėtų laikyti įžeidimu.

„Ponas Valkiūnas turi tokią keistą madą – stipraus vyro. Visada, kada ateina pasisveikint, per krūtinę sutrenkia, bet aš irgi kaip ne iš kelmo spirtas, tvirtas, tai nelabai kreipiu dėmesio, bet, matyt, labai silpnas, išlepintas tas Tomilinas yra gyvenimo ir smūgių neatlaiko“, – komentavo Seimo narys.

„Aš manau, kad tik sveikinosi su Tomilinu“, – tvirtino P. Gražulis.

Liberalas Eugenijus Gentvilas savo ruožtu teigė, kad, svarstant Užsieniečių teisinės padėties įstatymo klausimą, buvo prarasta politinė kultūra.

„Šio epizodo nemačiau, kraujo klanus išvalėme ir salė vėl švari. Manau, kad kolegos turėtų susilaikyti nuo įžeidinėjimų vienas kito atžvilgiu ne tik privačiuose pokalbiuose, bet ir prie mikrofono“, – komentavo E. Gentvilas.

Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė teigė, kad tokie veiksmai negalimi.

„Suprantu, kad kartais emocijos žodžiais išvirsta, bet jei jau veiksmais, tai precedento neturintis įvykis tada Seime“, – sakė politikė.

„Pradėtume tyrimą, jei tikrai tai buvo neleistinas elgesys, nes tie politikai keliami standartai aukštesni – ne tik moralės, bet ir elgesio, tai manau, kad reikės svarstyti“, – teigė A. Norkienė.

Tomilinas Valkiūnui iškvietė policiją

Opozicinės Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Tomas Tomilinas antradienį kreipėsi į policiją, nes tikina, jog Regionų frakcijos narys Valdemaras Valkiūnas trenkė Seimo posėdžio metu.

„Aš kalbėjau apie jį svarstant vieną įstatymą, jis paskui priėjo – ką ten apie mane šnekėjai? Aš sakau, papasakosiu, ir jis man taip (sudavė) stipriai į krūtinę. Man neskauda ten labai stipriai, bet visi matė“, – BNS sakė T. Tomilinas.

Jis teigė, jog V. Valkiūnas jam sudavė nejuokaudamas ir kad iš principo toks elgesys netoleruotinas.

Tomas Tomilinas

„Tai nebuvo juokais, tai buvo agresyvu, ir taip neturi būti. Ukrainos parlamente mušasi parlamentarai, bet mes esam ne Ukrainoj, mes esame Lietuvoje ir, mano galva, taip elgtis negalima.

Jei mes toleruosime tokį elgesį, kartelė eis žemyn, suprantu, kad agresijos visuomenėj yra daug, sunkūs klausimai svarstomi, labai daug kviečiančių smurtauti pseudolyderių atsiranda, ir man tas labai nepriimtina. Aš kreipiuosi į policiją, man nėra tikslo velti labai stipriai policijos, bet reikia fiksuoti, o toliau etikos komisija turi svarstyti“, – kalbėjo T. Tomilinas.

Policijai politikas teigė norintis užfiksuoti smurto faktą bei kad dėl įvykio kreipsis į Seimo etikos sargus.

„Neturime toleruoti tokių dalykų“, – akcentavo T. Tomilinas.

„Šiandien Petras Gražulis už jus kalba. Seimo įvaizdžiui nėra gerai, kai Valkiūnas kalba už daugumą, nėra gerai, kai Petras Gražulis kalba už daugumą“, – Seimo salėje, diskutuojant apie įstatymą „Dėl užsieniečių teisinės padėties“, komentavo T. Tomilinas.

Būtent ši Seimo nario replika ir įskaudino V. Valkiūną. Tiesa, paties V. Valkiūno tuo metu plenarinių posėdžių salėje nebuvo.

T. Tomilinas vėliau žurnalistams teigė, kad policija pradėjo tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Valkiūnas neigė trenkęs: norėjo išsiaiškinti santykius

Telefonu BNS atsiliepęs V. Valkiūnas paneigė sudavęs kolegai, tačiau pokalbį nutraukė, sakydamas, kad savo komentarą pateiks vėliau, išėjęs iš salės.

„Ne, kas ten trenkė“, – pasakė V. Valkiūnas ir teigė nebegalintis kalbėti.

Kiek vėliau žurnalistams V. Valkiūnas aiškino, kad tenorėjo išsiaiškinti santykius po to, kai T. Tomilinas jį įžeidė.

„Tai jis mane nuskriaudė, jis įžeidžiančiai pasisakė, aš tik norėjau išsiaiškinti, kodėl jis taip kalbėjo“, – žurnalistams aiškino smurtu kaltinamas Seimo narys.

„Jis mosikavo rankomis ir viskas, pats pabėgo, sako: „aš nieko tokio nekalbėjau“, o įžeidžiančiai ir tiek. Aš neišsiaiškinau, nežinau, kas yra „trenkė“, – dėstė V. Valkiūnas.

Politikas tikino netrenkęs T. Tomilinui.

„Žinot, kaip aiškinamasi, ir viskas. Jis posėdyje įžeidžiančiai kalbėjo“, – komentavo V. Valkiūnas.

„Nežinau, kas ten buvo, nebuvo jokio smūgio, tik aš nespėjau išsiaiškinti. Žmogus įžeidinėjo, tai reikia išsiaiškinti, kodėl įžeidinėjo“, – teigė parlamentaras.

„Kaip galiu aš trenkti tokiam dideliam, jaunam?“, – sakė V. Valkiūnas.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis neslėpė pasipiktinimo V. Valkiūno elgesiu.

„Manau, kad tai yra policijos reikalas ištirti šią galimai nusikalstamą veiką. Nesvarbu, kas, kur, ką nors įžeidinėjo ar neįžeidinėjo, tam yra kitos numatytos procedūros, bet smurtauti tikrai čia ne vieta ir taip mes šios situacijos nepaliksime“, – žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Emocijų buvo ir daugiau: nuaidėjo kreipinys „asile“

Seime virė emocijos ne tik tarp V. Valkiūno ir T. Tomilino. Apsižodžiuoti spėjo per užsieniečių padėties klausimo svarstymą Remigijus Žemaitaitis ir Laurynas Kasčiūnas.

TS-LKD frakcijos narys L. Kasčiūnas neiškentė ir per mikrofoną liepė Mišriai Seimo narių grupei priklausančiam R. Žemaitaičiui užtilti.

„Klausyk, „uždaryk“ burną savo, asile!“, – iš Seimo tribūnos nuskambėjo tokie jo žodžiai.

„Delfi“ paprašius pakomentuoti L. Kasčiūno, kodėl jam užvirė tokios emocijos, Seimo narys atsakė, kad neapsikentė R. Žemaitaičio komentarų.

„Aš atėjau kalbėti ir girdėjau kaip Žemaitaitis keikiasi, įžeidinėja tuo metu, kai aš jau ruošiausi kalbėti. Jūs mane girdėjote nuo mikrofono, o negirdėjote jo komentarų sėdint iš vietos. Tokia situacija“, – paaiškino jis.

Pasak L. Kasčiūno, jis po to ir atsiprašė, mat galbūt per daug užkaito emocijos. Taip pat pakartojo, kad nervų raminti su cigaretėmis nepuolė, nes prieš aštuonias savaites metė rūkyti, o ir žmona supyktų.

Savo ruožtu, R. Žemaitaitis įvykusio apsižodžiavimo per daug nesureikšmino.

„Ką dabar darysi, žmogus nervingas, daug emocijų, o užsieniečių teisinės padėties įstatymas jam yra labai svarbus. Visko gyvenime nutinka“, – aiškino jis.

Taip pat patarė mažiau reaguoti ir į V. Valkiūno ir T. Tomilino konfliktą, mat šiuo atveju irgi labiau veikia emocijos.

„Kiekvienas yra skirtingas, bet aš asmeniškai netikiu, kad ten stumdytųsi, ar dar kažką darytų. Apsižodžiuoti gali, bet daugiau jau neįsivaizduoju“, – komentavo Seimo narys.

Jo paklausus, ar taip veikia ir prieškalėdinis laikotarpis, R. Žemaitaitis kilusias emocijas parlamente paaiškino paprastai.

„Tiesiog Seime yra darbotvarkės perkrovimas, valdančioji dauguma specialiai teikia daug klausimų, didžiajai daliai Seimo narių tai nepatinka ir kitas dalykas, kad didžiąją dalį įstatymų stumia buldozeriu.

Kad ir tas pats užsieniečių teisinės padėties įstatymas. Dega Kasčiūnui užpakalis vien todėl, kad įstatymo Vyriausybė nepriėmė, neparengė laiku ir nuo rugpjūčio mėnesio vėlavo. Jam, kaip komiteto pirmininkui, reikėjo viską ištaisyti ir įtampa. Tomilinas buvo pateikęs labai daug projektų, bet nei vienas jų nepraėjo. Matyt, ir kilo tos emocijos“, – sakė jis.

Dar pridūrė, kad tokių apsižodžiavimų nereikėtų per daug sureikšminti, nes vis dėlto tai, pasak R. Žemaitaičio, rodo, kad gyvename ne Šiaurės Korėjoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)