Jei prieš kelis mėnesius šalia Ukrainos sienos ir jos okupuotose teritorijose vėl pradėtos telkti Rusijos pajėgos dar ir galėjo atrodyti tiesiog kaip bandymas vien tik spausti, įbauginti karine jėga Kijevą bei jo partnerius Vakaruose, tai pastarosiomis dienomis lieka vis mažiau abejonių: eskalacija yra vis labiau tikėtina.

Rusija ne šiaip sutelkė per 100 tūkst. karių, pasiruošusių smogti Ukrainai – daug svarbiau už šį skaičių yra tai, kas po juo slypi: iš šalies glūdumos link sienos jau rieda ne tik tankų, šarvuočių, artilerijos kolonos, bet ir užmaskuotais „taikdarių“ ženklais pažymėta technika, karo medicinos, inžinerijos daliniai, mobilizuoti civiliniai sunkvežimiai būsimiems karo belaisviams.

Net ir dabar pasauliui spėliojant dėl tikrųjų Kremliaus tikslų Ukrainoje – ar tai būtų invazija, siekiant užimti dar daugiau teritorijos, ar tiesiog tariamai baudžiamoji akcija paralyžiuojant Ukrainą, viena aišku: Rusija neatsitiktinai jaučiasi tvirtai. Net JAV įspėjus apie galimas nepakeliamas sankcijas Kremliui, pastarasis toliau didina įtampą, tarsi žinodamas, kad amerikiečių atsakas nebus toks baisus ar juo labiau vieningas, kokio tikimasi Vakaruose.

To priežastis slypi Europoje, kur nėra sutarimo dėl Rusijos dabartinių bei galimų eskalacijos veiksmų vertinimo bei priemonių, kaip bausti Kremlių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)