„Mes stengiamės pakankamai aiškiai apibrėžti savo pandemijos valdymo logiką. Nepriklausomai nuo atmainų, nerimą keliančių antraščių, labiausiai turėtume kreipti dėmesį ne į atvejų skaičių apskritai. Bet svarbiausia mums dabar yra žiūrėti, kokia situacija šalies reanimacijose. Dabar tai kaip šviesoforas, kuris geriausia atspindi sveikatos apsaugos sistemos būklę, šiandien situacija yra pakankamai stabili“, – teigė jis.

Ministras laidoje priminė, jog jei šalies reanimacijose esančių pacientų skaičius pasiektų 240 – priemonės griežtėtų iki karantino statuso.

„Judėjimo ribojimai, renginių uždraudimas. 215 pacientų reiškia tarpinę situacija, kada ji yra įtempta – gali būti siūloma riboti tam tikras taisykles susijusias su renginiais, prekybai. Kol mes nematome tendencijų artėjančių link šių skaičių, reiškia, kad mes valdome situaciją vakcinacija ir kitomis priemonėmis. Todėl labai svarbu yra žmonių įsijungimas, taisyklių laikymasis.

Šiai dienai situacija yra tokia. Kokia ji bus rytoj, poryt, aš nežinau. Kitose šalyse skaičiai nerimą kelia, bet šiandien Lietuvoje atsikėlėme rytą, kada viskas dar yra stabilu“, – sakė sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Prieš Kalėdas ministras taip pat ragino įsivertinti būtiną judėjimą ir bendravimą.

„Labai norėtųsi, kad žmonės įsivertintų savo judėjimo maršrutus, bendrauti tik su tais, kurie yra pasiskiepiję, žinoma aplinka, vengti didelių susibūrimų, kur gali lankytis mažiau pažįstamų žmonių. Svarbiausia turėti kantrybės, neprarasti tikėjimo“, – LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Vakcinacija tęsiama poliklinikose

Vilniuje „Litexpo“ vakcinacijos centras užsidarys nuo sausio pirmosios, skiepijimas bus perkeliamas į poliklinikas, pirmadienį informavo Vilniaus savivaldybė.

Pasak savivaldybės, visų „Litexpo“ paskiepytų asmenų revakcinacijos, kurios numatytos nuo 2022 metų sausio 3–iosios, automatiškai bus perkeltos į Karoliniškių polikliniką, informaciją apie perkeltą revakcinacijos laiką ir vietą gyventojai gaus trumposiomis žinutėmis.

Nenorintys revakcinuotis Karoliniškių poliklinikoje, galės pasirinkti kitą, jiems patogią, asmens sveikatos priežiūros įstaigą ir užsiregistruoti joje skiepui savarankiškai.

Uždarius „Litexpo“ vakcinacijos centrą, gyventojai skiepams galės registruotis kreipdamiesi tiesiogiai į savo sveikatos priežiūros įstaigą, interneto tinklalapyje vakcina.vilnius.lt arba per Nacionalinę registracijos sistemą 1808.lt bei telefonu 1808.

Pasak savivaldybės, nuo vakcinavimo pradžios iki Naujųjų metų iš viso Vilniuje jau bus atliktas 1 milijonas skiepų, o bent viena vakcina bus pasiskiepiję 400 tūkst. gyventojų. Praėjusią savaitę Vilniuje vidutiniškai pasiskiepydavo apie 5000 gyventojų, iš jų didžioji dalis – „Litexpo“ vakcinacijos centre.

„Tai tampa įprasta procedūra ir nauja realybe daugumai žmonių. Į procesą sklandžiai įsijungė poliklinikos, privatūs centrai, vaistinės, tad atėjo metas rinktis racionalų ir arčiau vilniečių namų siūlomą sprendimą“, – pranešime teigė savivaldybės vakcinacijos koordinatorius Kipras Krasauskas.

Praėjusią savaitę sostinėje pradėti skiepyti vaikai nuo 5 iki 11 metų. Savivaldybės teigimu, iš viso per pirmąsias dienas jau paskiepyta daugiau nei 3 proc. visų šio amžiaus vilniečių – jų iš viso sostinėje gyvena apie 43 tūkstančius.

„Litexpo“ vakcinacijos centras Kalėdų laikotarpiu, gruodžio 24–26 dienomis, nedirbs, jis paskutinę metų dieną, gruodžio 31–ąją veiks nuo 8 iki 13 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (207)