Dviem automobiliais 8 migrantus gabenę lietuviai pasieniečiams įkliuvo šeštadienio vakarą Vilkaviškio rajone. Tikėtina, kad atvykėliai – Sirijos piliečiai, jie buvo vežami link Lenkijos sienos. Neatskleidžiama, kaip ir kada užsieniečiai pateko į Lietuvą.

„Reikia pradėti nuo to, kad tai yra nelegalus ir pelningas biznis, tai buvo tik laiko klausimas, kada Lietuvos nusikalstamas pasaulis įsitrauks į šią nelegalią veiklą. Tik noriu pasidžiaugti, kad mūsų kriminalinės žvalgybos tarnybos dirba ir tą nelegalią veiklą fiksuoja. Ir yra pirmieji rezultatai – pirmieji sulaikyti“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo vidaus reikalų viceministras Kęstutis Lančinskas.

Kęstutis Lančinskas

Sulaikyti įtariamieji – 28 ir 45 metų Kauno bei Jonavos rajonų gyventojai. Teismas juos jau leido suimti 2 mėnesiams. Pagal Baudžiamąjį kodeksą už neteisėta žmonių gabenimą per valstybės sieną jiems gresia iki 8 metų laisvės atėmimo bausmė.

Atsakydama į Delfi klausimus apie įtariamųjų praeitį, jų sąsajas su organizuotu nusikalstamumu bei poziciją dėl kaltės, prokuratūros atstovė Rasa Stundžienė išliko lakoniška.

„Jie anksčiau Lietuvoje teisti už nusikaltimus nuosavybei (teistumai neišnykę)“, – atsakė R. Stundžienė.

Lietuvių nevilioja

Kai tik prasidėjo migrantų krizė, buvo svarstymų, kad vietiniai nusikaltėliai, ypač kontrabandininkai, puikiai žinantys visus miško takelius tarp Lietuvos ir Baltarusijos, pasiners į užsieniečių gabenimo verslą. Tačiau tai neįvyko.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis, paklaustas, kokios priežastys galėjo lemti tokią situaciją, įvardino tris pagrindinius aspektus.

„Įdomus veiksnys, tarp lietuvių yra didelė tolerancija kontrabandiniams rūkalams, ypač pasienio rajonuose, nematymas problemos ir didelės žalos valstybei dėl kontrabandos, – pasakojo jis. – Nelegalios migracijos atveju įsijungia tai, ką galima pavadinti didesnio sąmoningumo reiškiniu. Žmonės tai mato kaip didesnę žalą Lietuvai, tolerancija yra žymiai mažesnė. Dalyvavimas neteisėtos migracijos procesuose yra daug labiau smerktinas, įsijungia kažkokie moraliniai dalykai ir tai matoma didesnė grėsmė nei su kontrabanda.“

Kita priežastis – uždarbis gabenant migrantus yra sąlyginai nedidelis. Delfi anksčiau yra aprašę atvejį, kai už neteisėtą žmonių gabenimą Lenkijoje dirbusiam gruzinui buvo pasiūlytas tūkstančio eurų atlygis. Beje, jis buvo apgautas, kad įkliuvus gresia tik piniginė bauda, jis net nenutuokė, kad atsidurs belangėje.

„Lietuviai turi daugiau informacijos tiek apie pačią situaciją, tiek apie bausmes, tiek apie teisėsaugos darbą, – sakė VSAT atstovas. – Lietuvos piliečiai orientuojasi toje informacijoje apie sustiprintus dalykus prie sienos, kad pasitelkta daug daugiau pajėgų, pasitelkta kariuomenė, įvesta nepaprastoji padėtis. Jie įžvelgia, kad yra didelė rizika daryti tuos dalykus.“

Lapkričio pabaigos duomenimis, tarp įkliuvusių gabentojų daugiausiai yra Ukrainos piliečių – 12. Dar 9 – Sakartvelo gyventojai. Juos neabejotinai lengviau suvilioti tūkstančio eurų atlygiu už migrantų pavežimą nei lietuvį.

Nemažą dalį gabentojų sudaro Vakarų Europoje jau įsitvirtinę ir leidimus gyventi gavę migrantai, kurie dažnai net nėra jokių organizuotų schemų dalyviai – jie tiesiog atskuba į pagalbą savo draugams ar giminėms. Tarp sulaikytųjų – 10 Irako ir 6 Sirijos piliečiai.

„Tas giminystės motyvas yra labai stiprus. Kai migrantai dar gyvendavo savivaldybių centruose, labai dažni atvejai, kai atvažiuodavo giminės prie teritorijos, susišaukia, prasideda bandymai judėti. Giminystės ryšys yra labai stiprus motyvas“, – sakė G. Mišutis.

Dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną Generalinė prokuratūra šiemet yra pradėjusi 32 ikiteisminius tyrimus, iš viso yra nustatyti 67 įtariamieji, o 38 asmenys jau nuteisti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)