„Sofijos Sapegos baudžiamoji byla perduota prokuratūrai, kad būtų nukreipta teismui. Šiuo metu kaltinamoji yra baigusi susipažinimo su baudžiamosios bylos medžiaga procedūrą įstatymų nustatyta tvarka“, – sakoma Tyrimų komiteto pranešime platformoje „Telegram“.

Komitetas pridūrė, S. Sapega buvo palikta namų arešte.

Anksčiau šį mėnesį Minskas pranešė, kad tyrimas S. Sapegai iškeltoje baudžiamojoje byloje baigiamas ir kad pateikti galutiniai kaltinimai pagal virtinę Baudžiamojo kodekso straipsnių, tarp jų – dėl socialinės nesantaikos kurstymo, nusikaltimo prieš informacinį saugumą, asmens duomenų naudojimo taisyklių pažeidimo, grasinimo teisėsaugos pareigūnams.

Pirmadienį Tyrimų komitetas patvirtino, kad pateikti kaltinimai iš viso pagal septynis Baltarusijos baudžiamojo kodekso straipsnius.

„Pirminio tyrimo metu kaltinamoji įvykdė su ja sudaryto ikiteisminio susitarimo dėl bendradarbiavimo sąlygas“, – pridūrė agentūra.

Vilniuje įsikūrusio Europos humanitarinio universiteto studentė S. Sapega gegužės 23 dieną buvo sulaikyta kartu su savo draugu R. Pratasevičiumi Minsko oro uoste, Baltarusijos režimui priverstinai nutupdžius „Ryanair“ keleivinį lėktuvą, kurio pora skrido iš Atėnų į Vilnių.

R. Pratasevičius kartu su bendražygiais platformoje „Telegram“ įkūrė baltarusių opozicijos kanalą NEXTA. Šis kanalas daug prisidėjo koordinuojant beprecedenčius protestus po pernai rugpjūtį Baltarusijoje įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais. To balsavimo nugalėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, geležiniu kumščiu valdantis šalį jau beveik tris dešimtmečius.

Pernai Minsko režimas įtraukė R. Pratasevičių į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą, taip pat paskelbė kanalą NEXTA „ekstremistiniu“ ir nurodė jį blokuoti.

Po S. Sapegos sulaikymo Minskas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame mergina sakė, kad redagavo „Telegram“ kanalą „Baltarusijos juodoji knyga“, skelbiantį duomenis apie šalies saugumo pajėgas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)