„Deja, situacija yra tokia, kad mes negalime atsipalaiduoti pirmiausia todėl, kad matome tam tikras tendencijas. Pirmiausia – smurtiniai įsiveržimai prie Lenkijos sienos“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė A. Bilotaitė.

Besiveržiantys į Lenkiją migrantai, pasak ministrės, yra gerai treniruoti.

„Tos akcijos yra organizuojamos Baltarusijos pagalba. Tai mus įpareigoja neprarasti budrumo. Artėja šventinis laikotarpis, tai akivaizdu, kad mūsų tarnybos, mes negalime būti atsipalaidavę“, – pabrėžė A. Bilotaitė.

Jos teigimu, A. Lukašenka nurodė „išvalyti“ teritorijas – sandėlius ir Minską – nuo migrantų.

„Artimiausiu metu, matyt, bus vienokių ar kitokių bandymų neteisėtus migrantus įstumti į Lietuvą, Lenkiją arba mūsų kaimyninę Latviją“, – sakė A. Bilotaitė.

Sulaikyti lietuviai, dalyvavę neteisėtos migracijos organizavime

Ministrė taip pat pranešė, kad pirmą kartą sulaikyti Lietuvos piliečiai, dalyvavę neteisėtos migracijos procesuose.

„Tie asmenys siejamai su organizuoto nusikalstamumo pasauliu. Tai tam tikras požymis, kad mūsų nusikalstamas pasaulis taip pat įsitraukia į šias schemas“, – sakė A. Bilotaitė.

Jos teigimu, Generalinė prokuratūra yra pradėjusi 32 ikiteisminius tyrimus, iš viso yra nustatyti 67 įtariamieji, o 38 asmenys jau nuteisti.

Ministrė spaudos konferencijos metu taip pat atkreipė dėmesį į skleidžiamą dezinformaciją.

„Neseniai pasirodė socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje informacija, esą Lietuvos ir Irako pareigūnai susitarė, kad asmenys, esantys pasienyje, prie Lietuvos sienos bus esą gabenami į Lietuvą, į Vilnių, jie bus apgyvendinti, jiems suteikiamos atitinkamos komfortabilios sąlygos. Noriu patvirtinti ir aiškiai paneigti, kad tai netiesa, melagiena“, – akcentavo A. Bilotaitė.

Kalbėdama apie neteisėtų migrantų, jau apgyvendintų Lietuvoje, grąžinimą į kilmės šalis, ministrė teigė, kad procesas vyksta pakankamai sėkmingai.

„Iš viso į kilmės šalis yra grąžinti 427 asmenys. Dabar turime dar 109 asmenis, kurie sutinka savanoriškai grįžti į namus. Kaip žinote, esame paskelbę akciją, kad neteisėtiems migrantams, savanoriškai sutinkantiems grįžti, mes iki sausio 20 dienos siūlome 1000 eurų“, – komentavo A. Bilotaitė.

Bandė pervežti 8 asmenis

Vidaus reikalų viceministras Kęstutis Lančinskas surengtoje spaudos konferencijoje pirmadienį teigė, jog tebuvo laiko klausimas, kada į šią pelningą nelegalią veiklą įsitrauks ir lietuviai.

„Reikia pradėti nuo to, kad tai yra nelegalus ir pelningas biznis, tai buvo tik laiko klausimas, kada Lietuvos nusikalstamo pasaulio įsitrauks į šią nelegalią veiklą. Tik noriu pasidžiaugti, kad mūsų kriminalinės žvalgybos tarnybos dirba ir tą nelegalią veiklą fiksuoja. Ir yra pirmieji rezultatai – pirmieji sulaikyti“, – pirmadienį kalbėjo K. Lančinskas.

Jis teigė, jog apie tyrimo rezultatus dar anksti kalbėti, labiau tai pakomentuoti galėtų policijos ar prokuratūros atstovai.

„Jie bandė pervežti nelegalius migrantus iš Lietuvos į kitą Europos šalį“, – kiek daugiau detalių pateikė K. Lančinskas.

Viceministras teigė, jog yra kalbama, kad pervežti į kitą šalį buvo bandoma 8 neteisėtus migrantus.

Kęstutis Lančinskas

K. Lančinskas teigė, jog ir Lenkijos kolegos pastebi organizuotumą provokacijų metu.

„Ir tai, kaip tie žmonės rikiuojasi, kaip jie atsitraukia, kaip prieina ir kaip elgiasi, pagal tai galima daryti išvadą, kad jie truputėlį turėjo tam tikro parengimo, mokėjo, žinojo, kaip elgtis tam tikroje situacijoje“, – spaudos konferencijoje sakė viceministras.

„Mes gi ne kartą sakėme, kad visi scenarijai yra įmanomi. Mes su kaimynais gerai bendradarbiaujame, keičiamės informacija, ji kasdien atnaujinama. Yra prognozuojami, modeliuojami scenarijai, instruktažo metu mūsų pareigūnams dirbantiems pasienyje yra ta informacija patiekiama. Čia yra kasdieninis darbas, tapęs rutina. Tai jau nieko nestebina, mes kiekvieną dieną mokomės dirbdami“, – tikino K. Lančinskas.

Viceministras teigė, jog šie judesiai gali reikšti kelis dalykus. Gali būti, jog bus bandoma neteisėtus migrantus įstumti į Lietuvos, Lenkijos ar Latvijos teritoriją.

„Ar bus bandoma juos išvežti į kilmės šalį. Čia jau reikia dar didesnės analizės arba paklausti Baltarusijos oficialių asmenų, ką jie turėjo galvoje tokį nurodymą duodami“, – kalbėjo vidaus reikalų viceministras K. Lančinskas.

Į kurią šalį bus nukreipti migrantai prognozuoti negali

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pavaduotojas pulkininkas Vidas Mačaitis tikino, jog Kalėdos pasieniečiams yra eilinė darbo diena.

„Kiekvieną diena dirbame sustiprintu režimu. Visiems pareigūnams, saugantiems sieną yra atšauktos atostogos“, – kalbėjo V. Mačaitis.

Jis teigė, jog pareigūnai yra kasdien instruktuojami, jie „susitvarkys su savo užduotimis“.

V. Mačaičio teigimu, faktas, jog į Lietuvą bandžiusių patekti neteisėtų migrantų skaičius rodo, kad Lietuvos pareigūnai yra labiau paruošti, motyvuoti, geriau saugo valstybės sieną.

„Mes prognozuoti negalime į kurią pusę jie bus nukreipti“, – teigė pulkininkas V. Mačaitis.

Vidas Mačaitis

Per praėjusią parą į šalį neįleisti 33 migrantai

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) informavo, kad per praėjusią parą, nuo sekmadienio vidurnakčio iki pirmadienio, pasieniečiai draudžiamose vietose iš Baltarusijos į Lietuvą neleido patekti 33 migrantams.

Šeštadienį VSAT pareigūnai neįleido 13 tokių užsieniečių, penktadienį – 4. Nuo antradienio iki ketvirtadienio iš Baltarusijos neteisėtai bendrą 679 km valstybių sieną bandžiusių kirsti migrantų nebuvo. Pirmadienį pasieniečiai apgręžė 9 asmenis.

Į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių įleistų užsieniečių sekmadienį nebuvo.

Nuo rugpjūčio pradžios, kai VSAT pareigūnai įgijo teisę neįsileisti draudžiamose vietose iš Baltarusijos einančių migrantų, jų į Lietuvą nepateko 8017 (vidurnakčio iš sekmadienio į pirmadienį duomenys).

Tarnybinių ginklų profesionaliai migrantų krizės metu veikiantiems Lietuvos pasieniečiams ir jiems talkinantiems kariams praėjusią parą pasienyje panaudoti neteko. Sienos kontrolė Lietuvos pusėje tebevykdoma sustiprintu režimu.

Latvijoje praėjusią savaitę išaugo bandymų sieną kirsti iš Baltarusijos skaičius. Šios šalies siena su Baltarusija yra maždaug 4 kartus trumpesnė nei Lietuvos ir Baltarusijos siena.

Iki tol per parą Latvijos pasieniečiai iš Baltarusijos neįleisdavo maždaug 20–30 neteisėtų migrantų. Sekmadienį pasieniečiai apgręžė 45 užsieniečius, šeštadienį – 70, penktadienį – 52, ketvirtadienį – 60, trečiadienį – 69, antradienį – 83, pirmadienį – 56.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)