Duomenų mokslininkas V. Zemlys–Balevičius laidoje „Delfi rytas“ pirmadienį kalbėjo, jog dvi vakcinas prieš maždaug 20 savaičių gavę asmenys nėra apsaugoti nuo užsikrėtimo omikron.

„Po dviejų dozių efektyvumas tiek „Comirnaty“ – „BioNTech ir „Pfizer“ kurta vakcina, tiek ir „Vaxzevria“ (gamintojas „AstraZeneca“) ilgėjant laikui krenta. Ir jeigu pasižiūrėsime į tą kritimą, tai faktiškai po 20 savaičių abiejų vakcinų efektyvumas, deja, iki tokio lygio nukritęs, kad galima sakyti, jog apsaugos nėra.

Ir, deja, Lietuvoje, jeigu pasižiūrėsime, kiek laiko praėjus nuo 2 dozės žmonėms, kurie yra gavę „AstraZeneca“ arba „Pfizer“ gamintojų vakcinas, tai deja, daugumai jų jau yra tas 20 savaičių. Dėl to ir galima sakyti, kad ta omikron viruso atmaina yra gąsdinanti, nes mūsų didesnė dalis populiacijos yra dar nuo užsikrėtimo neapsaugota“, – laidoje sakė duomenų mokslininkas V. Zemlys–Balevičius.

Lietuvoje kol kas fiksuoti tik 5 omikron atmainos atvejai. Bet pasak duomenų mokslininko, žvelgiant į atmainos plitimo greitį, tikėtina, jog ji Lietuvoje dominuos jau sausio mėnesį.

„Žiūrint į kitas šalis, tikriausiai mes šnekame apie sausį. Labai svarbu paminėti, kad vienas Lietuvoje rastas omikron atvejis nėra įvežtinis, tai reiškia, kad omikron jau plinta. Dabar mes turime Kalėdų laikotarpį, kai yra susitikimų metas. Tikėtina, kad omikron atmaina, lyginant su alfa ir delta atmainomis ir turint mintyje jos užkrečiamumą, tikriausiai sausį mes turėsime tikriausiai jos pilną dominavimą Lietuvoje“, – teigė laidos pašnekovas.

Kovoje su omikron atmaina yra itin svarbi revakcinacija. Svarbu, kad revakcinuotis nuspręstų ne tik didžiausioje rizikoje esantys asmenys, bet ir jaunesni asmenys.

„Šiuo metu mes turime netoli 20 procentų žmonių, kurie revakcinavosi. Ir tas pasiskirstymas, jeigu žiūrėsime pagal amžiaus grupes, džiugu, kad revakcijuojasi tos rizikos grupės – vyresnio amžiaus. (…) Džiugina, kad kai ateis omikron, vis tiek poveikis didžiausias bus vyresnio amžiaus žmonėms, tai kad jie nuo jos bando apsisaugoti, tas gerai. Bet visiškai negerai, kad yra mažesnis vakcinavimas jaunesnio amžiaus grupėse. O virusą platina judresni jaunesnio amžiaus žmonės.

Epidemijos plitimui tai yra labai blogos naujienos – Lietuvoje ta epidemija plis beveik nevaldomai, nes nelabai, kas ją stabdys“, – pirmadienį laidoje „Delfi rytas“ sakė duomenų mokslininkas V. Zemlys–Balevičius.

Paklaustas, ar sausį, kai prognozuojama, omikron atmaina jau dominuos Lietuvoje, reikia ruoštis pačiam blogiausiam scenarijui, pašnekovas teigė, jog prognozuoti sunku.

„Epidemija ir man yra atsibodusi visiškai, visiškai nesinori užsidarinėti, saugotis, bet, deja, virusui, ką žmonės jaučia ir galvoja, nei šilta, nei šalta. Jis tiesiog plinta. Jeigu žmonės nesisaugo, nuo to jam tik geriau“, – kalbėjo duomenų mokslininkas.

V. Zemlys–Balevičius laidoje kalbėjo, jog omikron kilo kaip tik tuo metu, kai pradeda silpnėti ankstesnių vakcinos dozių efektyvumas.

„Kai buvo kuriamos vakcinos, buvo nuogąstavimų, kad mums reikės nuo koronaviruso skiepytis kaip nuo sezoninio gripo. Žiūrint į tai, kas dabar vyksta pasaulyje, panašu, kad mes linkstame link to. Jeigu taip bus, tai nėra pats blogiausias dalykas“, – pabrėžė laidos pašnekovas.

Duomenų mokslininkas V. Zemlys–Balevičius teigė, jog ligoninėse privalomai reikėtų įvesti aukštesnio lygio kaukes – respiratorius.

„Ateityje, kalbant apie laikotarpį po maždaug poros metų, su tuo COVID–19 susitvarkysime. Bet kol kas dabar mes vis dar gyvename toje fazėje, jis dar mums gali pateikti siurprizų“, – laidoje „Delfi rytas“ pirmadienį sakė duomenų mokslininkas V. Zemlys–Balevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės