Atsakymas komisijai dėl poreikio įvertinti Ž. Paviliono veiksmus dar nepateiktas.

„Kol kas nesame atsakę komisijos pirmininkei, kitą savaitę atsakysime“, – Eltą informavo prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.

Apie galimybę įvertinti parlamentaro veiksmus komisija prakalbo gavusi Prezidentūros Ž. Pavilioniui skirtą raštą, kuriame akcentuojamas politiko neetiškas bendravimas su prezidento vyriausiąja patarėja A. Skaisgiryte.

Prašė patikslinti, ar Prezidentūra norėtų, kad Ž. Pavilionio elgesys būtų įvertintas

Kaip teigė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė, jos vadovaujama komisija kreipėsi į prezidento kanclerę su prašymu patikslinti, ar Prezidentūra nori, kad būtų pradėtas Užsienio reikalų komiteto pirmininko Ž. Pavilionio veiksmų vertinimas.

„Mes esame išsiuntę užklausą prezidento kanclerei, ar jie prašo, kad mes svarstytume dėl tyrimo pradėjimo. Jei mes gausime atsakymą, kad jie to norėtų, tai mes, komisija, dar kartą aptarsime šį klausimą“, – Eltai teigė A. Norkienė.

Vis tik, pasak jos, Prezidentūrai nepareiškus pageidavimo įvertinti Ž. Pavilionio elgesį šis klausimas komisijoje greičiausiai nebūtų svarstomas.

„Komisijos posėdis vyks kitą trečiadienį, gal kažkas iš komisijos dar kartą bandys apie tai kalbėtis. Bet dabar komisija priėmė kaip ir tokį kompromisinį variantą dar kartą kreiptis į prezidento kanclerę“, – sakė komisijos pirmininkė.

ELTA primena, kad pastarąją savaitę Seimo Etikos ir procedūrų komisiją pasiekė Ž. Pavilioniui adresuotas Prezidentūros raštas, kuriame keliami klausimai dėl Užsienio reikalų komiteto pirmininko elgesio.

Kaip tvirtinama Prezidento kanceliarijos vadovės Agilos Barzdienės pasirašytame rašte, kurį gavo ELTA, klausimų kelia ne tik Ž. Pavilionio viešai skleidžiama „išgalvota informacija“ apie A. Skaisgirytę, bet ir Prezidentūrą pasiekiantys parlamentaro pasirašyti raštai. Juose, kaip teigia Prezidentūra, konservatorius įsakmiai, be jokio teisinio pagrindo reikalauja A. Skaisgirytę atsakyti į dešimtis klausimų ar vykdyti įvairias pateiktas užduotis.

Kanceliarijos teigimu, tokia Ž. Pavilionio veikla primena psichologinį spaudimą vyriausiajai patarėjai ir kelia rimtą susirūpinimą dėl to, ar Seimo narys nelaužo duotos Seimo nario priesaikos.

Tuo metu Ž. Pavilionis viešai kaltino A. Skaisgirytę kiršinant prezidentą Gitaną Nausėdą su užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu.

Ž. Pavilionį dėl Prezidentūrai siunčiamų laiškų sukritikavo ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija Seime. TS-LKD frakcijos Seime seniūnė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė tuomet neslėpė, kad kai kuriems frakcijos kolegoms kilo klausimų, ar jis gali likti Užsienio reikalų komiteto pirmininku.

Ž. Pavilionis Prezidentūrai išsiųstus klausimus atsiima

Vis tik ketvirtadienį Ž. Pavilionis informavo atsiimąs visus Prezidentūrai išsiųstus klausimus. Jis teigė sieksiąs glaudesnio bendradarbiavimo su Prezidentūra.

„Pareiškiu, kad atsiimu visus klausimus, kuriuos buvau išsiuntęs Prezidento vyriausiajai patarėjai. Noriu pakartoti, kad tų klausimų neviešinau. Tol, kol esu Užsienio reikalų komiteto pirmininku, sieksiu glaudesnio bendradarbiavimo su Prezidentūra“, – savo feisbuko paskyroje rašė jis.