Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, dėl prieglobsčio Lietuvoje šiemet kreipėsi apie 2 500 Irako piliečių. Tik 4 iš jų prieglobstis buvo suteiktas, kitų laukia grąžinimas į kilmės šalį.

Apie 300 iš jų jau grįžo į Iraką savanoriškai, dar apie 2 000 laukia grąžinimo.

„Vertiname Irako vyriausybės bendradarbiavimą išduodant dokumentus norintiems grįžti Irako piliečiams. Prie situacijos stabilizavimo Lietuvos – Baltarusijos pasienyje taip pat labai prisidėjo Irako vykdomi repatriaciniai skrydžiai iš Minsko ir, žinoma, dar vasarą sustabdyti skrydžiai iš Irako į Minską“, – teigia viceministras.

Siekiant paskatinti migrantų savanorišką grįžimą nuo gruodžio 8 d. iki kitų metų sausio 20 d. kelionpinigiai migrantams padidinti iki 1000 eurų.

Šią savaitę jau ketvirtą kartą Lietuvoje lankosi Irako konsulai, padedantys migrantams susitvarkyti kelionės dokumentus. Irako delegacijos atstovai susitikimo metu teigė, kad šiuo metu yra 70 norinčių grįžti į kilmės šalį irakiečių.

Pasak Irako vyriausybės atstovų, jų pagrindinis tikslas – įtikinti savo piliečius grįžti savanoriškai ir nesinaudoti neteisėtais būdais patekti į Europos Sąjungą. Jie taip pat pabrėžė būtinybę stiprinti priemones kovai prieš neteisėtą migrantų gabenimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)