Bus panaikintas Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Valstybinis psichikos sveikatos centras, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras ir Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

Už atitinkamų įstatymo pataisų priėmimą balsavo 77 parlamentarai, prieš buvo 14, susilaikė 31.

Minėtų įstaigų funkcijos bus perduotos kitoms SAM pavaldžioms tarnyboms, pavyzdžiui, ULAC ir Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos darbą perims Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

„Nuo to, kad mes optimizuosime šitą įstaigų tinklą, jų veikla tik pagerės“, – sakė vienas iš projekto autorių Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas.

„Niekas tikrai netaupys, neatleidinės žmonių, bus optimizuojamos funkcijos“, – pabrėžė jis.

Laisvės frakcijos narė Morgana Danielė teigė, kad toks sprendimas turėjo būti priimtas seniai, nes kai kurių įstaigų darbo rezultatai yra katastrofiški.

„Daugiausia naujų atvejų tarp pažeidžiamų asmenų grupių, itin maža ŽIV tyrimo, gydymo ir žalos mažinimo paslaugų aprėptis, mažiausiai ŽIV gydymą gaunančių asmenų Europoje, besikartojantys ŽIV protrūkiai įkalinimo įstaigose, praktiškai nevykstanti ŽIV prevencija laisvės atėmimo vietose, jokios atsako į ŽIV strategijos, neįgyvendinti planai“, – kalbėjo M. Danielė.

Už minėtas veiklos sritis yra atsakingas ULAC.

Projektą kritikavęs buvęs sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga sakė nesąs kategoriškai prieš keturių sveikatos įstaigų optimizavimą, juoba, kad pats praėjusioje kadencijoje teikė panašų siūlymą, tačiau dabar jis pasigedo Vyriausybės ir SAM pozicijos šiuo klausimu.

„Vyriausybės balso negirdime, ministras apie tai nepasisako. Aš ne prieš pertvarkas, bet noriu paklausti, kas pasikeitė nuo praėjusios kadencijos?“ – klausė eksministras.

Praėjusioje Seimo kadencijoje opozicijoje buvę konservatoriai kritikavo A. Verygos projektą, jis buvo atmestas.

„Manau, kad vadovai atleidžiami iš darbo ne įstaigas jungiant, jeigu jie nesusitvarko su darbu, jie atleidžiami kitais būdais“, – ketvirtadienį kalbėjo A. Veryga.

Socialdemokratė Orinta Leiputė tvirtino neišgirdusi svarių argumentų, kodėl reikia naikinti įstaigas.

„Nėra jokios analizės, (...) neaišku, ar stebėsenos, koordinavimo ir kontrolės suplakimas nepablogins tiek šios pandemijos valdymo, tiek kitų problemų sprendimo“, – sakė ji.

Pagal priimtą pataisą, prie SAM liks veikti Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Radiacinės saugos centras, Ekstremalių sveikatai situacijų centras ir Higienos institutas bei kitos visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos, įsteigtos kitų įstatymų ir teisės aktų nustatyta tvarka.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)