Apie šią COVID-19 atmainą D. Razmuvienė kalbėjo „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“.

„Kadangi naujoji atmaina SARS-CoV-2 viruso omikron labai sparčiai plinta – pasaulyje, Europoje, mes turime ir Lietuvoje kelis atvejus, tad visos tarptautinės organizacijos kaip tik informuoja, pabrėžia ir yra labai griežta rekomendacija, kad šiuo metu itin svarbu paspartinti skiepijimą sustiprinančiąja doze, o kad tie žmonės, kurie nepradėję skiepytis, pradėtų“, – sakė epidemiologė.

Jos teigimu, yra nemažai atliktų klinikinių tyrimų, kurių rezultatai rodo, kad esamos vakcinos nuo COVID-19 yra paveikios šiam virusui.

„Žinoma, šiuo metu reikėtų labai susirūpinti ir suspėti pasiskiepyti, nes omikron atmaina plinta labai greit. Jei ji plinta, kaip dabar sakoma, 3-5 greičiau nei delta atmaina, kuri irgi plito labai greit, (…) tai įvertinus dar didesnę riziką, grėsmę, reikėtų suskubti“, – teigė epidemiologė.

Ragina vengti šventinių renginių: tuo metu jau tikrai turėsime daugiau omikron atvejų

Artėjant šventiniam laikotarpiui, pasak D. Razmuvienės, reikėtų atidžiai įvertinti rizikas ir dalyvavimą įvairiuose susibūrimuose.

„Jei jau nuspręsta sudalyvauti – ar tai būtų atvira erdvė, ar uždara erdvė – reikėtų naudoti medicinine kaupe arba netgi respiratoriumi, išlaikyti atstumus. Visos nemedicininės priemonės jau yra išmoktos ir jos turi būti tikrai labai atsakingai naudojamos. Mūsų nešiojamos medicininės kaukės turi būti ne tik turimos kažkur, padėtos kišenėje ar neteisingai uždėta, bet, norint apsisaugoti nuo šios atmainos, labai svarbu ją užsidėti ir nešioti“, – ragino pašnekovė.

Epidemiologė taip pat teigė, kad nebūtinų švenčių praleidimas yra gana nedidelis nuostolis.

Omikron atmaina

„Tikrai Kalėdoms, Naujiems metams mes jau turėsime žymiai didesnį skaičių“, – kalbėdama apie itin spartų omikron atmainos plitimą sakė D. Razmuvienė.

Ekspertė atkreipė dėmesį, kad labai daug plačių tyrimų dėl omikron atmainos nėra, tačiau yra aišku, kad skiepai apsaugo nuo sunkios ligos eigos bei mirties.

„Žinant, kad Jungtinėje Karalystėje jau registruotas mirties atvejis, kaip matome, ši atmaina nėra labai gera, nes sugeba sukelti pačias liūdniausias išeitis“, – komentavo epidemiologė.

„Kodėl tiek daug žmonių susirgo per keletą savaičių – todėl, kad tas užkrečiamumo laikas yra trumpesnis ir dabartiniu metu, kadangi yra vertinama rizika, tarkime, žmogus buvo kontakte su sergančiuoju omikron atmaina, tai yra priimtas griežtesnis sprendimas, kad izoliacija jam bus taikoma 10 dienų, nepriklausomai, ar buvai skiepytas, ar neskiepytas. Vertinant didelę riziką, jis turės išbūti 10 dienų, negalėdamas susitrumpinti sau izoliacijos laiko“, – taip pat atkreipė dėmesį epidemiologė.

Gydytojos teigimu, Europoje prognozuojamas omikron atvejų skaičiaus šuolis.

„Apie sausio mėnesį prognozuojama, kad ES šalyse omikron atmaina taps dominuojanti. Kol kas Lietuvoje du atvejai yra atvežtiniai arba susiję su atvežtiniu, vietinio plitimo dar nėra, bet jeigu pažiūrėsime, kiek bendrai ES sergančių žmonių yra registruota, tai labai nedidelė dalis – iki 20 proc. – atvejų yra įvežtinių. Visa likusi dalis yra vietiškai plintantys. Tai reiškia, kad mes neišvengsime ir vietinis plitimas atsiras Lietuvoje“, – pridūrė D. Razmuvienė, dar kartą paraginusi žmones skiepytis, saugotis bei elgtis atsakingai.

Visą „Žinių radijo“ laidą žiūrėkite čia: