„Apgailestauju, kad vis tik neišgirdo frakcijos kolegų raginimų priimti raginimą pasitraukti ir sudaryti, koks lūkestis buvo, konstruktyvesnes sąlygas darbui šioje sferoje“, – žurnalistams komentavo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Ji teigė nemananti, kad frakcijos kolegos atsitrauktų nuo savo lūkesčių.

„Nėra dabar kažkokių sumanymų, kas konkrečiai galėtų potencialiai vadovauti komitetui. Visada mūsų partija garsėjo žmonėmis, kurie išmano užsienio reikalus. Manau, kad bus priimtas geriausias sprendimas. Nemanau, kad frakcija, sykį pareiškusi savo poziciją, nuo jos atsitrauktų“, – teigė TS-LKD frakcijos seniūnė.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė neslepė, kad dėl Ž. Pavilionio likimo partijoje taip pat gali kilti diskusijos.

„Jei bus iškeltas toks klausimas pas mus frakcijoje, jį ir aptarsime. Girdžiu, kad turbūt yra norinčių padiskutuoti apie tolesnius veiksmus, tai tą ir padarysim“, – sakė ji.

Politikė teigė Ž. Pavilionio sprendimą sužinojusi tik iš žiniasklaidos.

„Jaučiuosi, kad ilgą laiką buvom bendražygiai ir aš manau, kad daug požiūrio taškų valstybės gyvenime sutampa, tai nematau, kad čia nutrūktų kažkokie saitai ar ryšiai“, – komentavo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Ji negalėjo pasakyti, kada tiksliai frakcija svarstys Ž. Pavilionio likimą URK.

„Artimiausiomis dienomis, matyt. Rutiniškai“, – pridūrė parlamentarė.

Saudargas: visko nereikia suvesti tik į trąšų skandalą

Kitas TS-LKD frakcijos atstovas Paulius Saudargas savo ruožtu taip pat įvertino kolegos sprendimą.

„Frakcija gana vieningai buvo pasiūliusi jam pačiam apsvarstyti galimybę pasitraukti iš URK pirmininko pozicijos. Na, jis to pasiūlymo nepriėmė, nusprendė, kad nesitrauks. Vadinasi, frakcijos nuomonės nepaisė“, – sakė P. Saudargas.

Paulius Saudargas

Jo teigimu, frakcija toliau diskutuos, ką daryti šioje situacijoje.

„Tikiuosi, kad ir gerbiamas Žygimantas Pavilionis prisijungs prie frakcijos, už akių nesinori kalbėti, ir dar kartą turėsime diskusiją bei spręsime, ką darysime, nes frakcijos valia buvo labai aiški“, – komentavo P. Saudargas.

Politikas teigė, kad Ž. Pavilionio argumentas, jog jis nesitraukia, nes ir ministrai nebuvo atleisti, yra vienpusiška interpretacija.

„Ministrai patys atsistatydino – jie įteikė atsistatydinimo pareiškimus, kurie nebuvo tenkinti. Premjerė jų netenkino, nenunešė pas prezidentą. Tai reiškia, kad ji prisiėmė atsakomybę ir įvertino, kad ministrams nederėtų šiame etape atsistatydinti.

Žygimantas tai priėmė kaip tam tikrą kitą žinią, jis suveda viską į paskutinius įvykius dėl „Belkalij“ tranzito, bet tų įvykių ir epizodų buvo ir daugiau. Tai galbūt buvo paskutinis lašas, dėl ko jis gana kritiškai kalbėjo, frakcijoje buvo gana įtemptas pokalbis. Nematyčiau, kad čia vien dėl to trąšų skandalo reikia suvesti, kuriame taip pat nesuvaidino konstruktyvios rolės“, – sakė parlamentaras.

„Tikimybė, kad jis šio posto neteks, tikrai yra“, – pridūrė P. Saudargas.

Surplys Pavilionio vietoj elgtųsi kitaip: lauksime TS-LKD frakcijos sprendimo

Ž. Pavilionio pavaduotojas komitete Giedrius Surplys teigė, kad dabar bus laukiama konservatorių frakcijos sprendimo.

„Mes visi turime sulaukti jį delegavusios konservatorių frakcijos sprendimo, ar jie perkraus komitetą ir siūlys naują pirmininką. Tikrai neįsivaizduoju, kaip dar tai gali būti išspręsta. Reikia laukti turbūt trečiadienio ir tas klausimas spręsis, gaila tik, kad renkamasi tas konflikto kelias, kuris džiugins opoziciją, o valdantiesiems, kurie ir taip atsidūrę ir nebeaišku, kur yra jų politikos kokybės dugnas, nebus į naudą, bet jie renkasi tokį kelią“, – komentavo G. Surplys.

Jis teigė, kad pats būtų daug nesvarstęs Ž. Pavilionio vietoje.

Giedrius Surplys

„Jeigu aš atsidurčiau analogiškoje padėtyje, tai ilgai nesvarstyčiau. Aš nediskutuočiau viešumoje su savo partijos kolegomis ir tiesiog pasitraukčiau, o tada žiūrėčiau, ar dar galiu kažkur būti naudingas. Panašu, kad Ž. Pavilionis renkasi kovą, tai žiūrėsime, laukiame tęsinio“, – sakė G. Surplys.

Politiko teigimu, URK nariai trečiadienį gavo Ž. Pavilionio laišką.

„Gavome jo elektroninį laišką, atsiprašantį dėl susiklosčiusios padėties ir dėl to, kad jis negali dalyvauti posėdyje, bet jokių detalių jis nepateikė“, – pridūrė parlamentaras.

Pavilionis nutarė nesitraukti iš Seimo URK pirmininko pareigų

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Žygimantas Pavilionis ketvirtadienį pranešė nesitrauksiantis iš pareigų.

„Apsisprendžiau kol kas nesitraukti iš Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko pareigų“, – parašė jis savo „Facebook“ paskyroje.

„Buvau pasiruošęs atsistatydinti, nes tikėjau, kad ministrų ketinimai trauktis iš postų buvo rimti. Jiems pasitraukus, būtų natūralu prisiimti bendrą atsakomybę. Dabar man atsistatydinus atrodytų, kad esu vienas kaltas“, – teigė jis.

Politikas dar rašė, jog buvo pasiruošęs trauktis, nes tikėjo, kad ministrų ketinimai trauktis buvo rimti.

„Jiems pasitraukus, būtų natūralu prisiimti bendrą atsakomybę. Dabar man atsistatydinus atrodytų, kad esu vienas kaltas, ar mano kaltė prilyginama Lietuvos geležinkelių vadovybei, nes iki šiol Aliaksandro Lukašenkos kontroliuojamas tranzitas tęsiasi. Buvau vienas iš tų, kuris šią problemą kėlė, tačiau buvau ignoruojamas ir nutildomas. Prisipažįstu, kai viešuose debatuose padariau klaidų – pasakiau tai, ko nederėjo sakyti. Atsiprašau tų, kuriuos mano žodžiai įžeidė“, – rašė Ž. Pavilionis.

Jis teigė, jog mato prasmę ir toliau padėti Vyriausybei, Seimui ir Prezidentui stabdant tranzitą, įgyvendinant JAV sankcijas, kitus užsienio politikos uždavinius.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas kreipėsi ir į kritiką jam išsakiusius partijos kolegas.

„Norėčiau, kad mano bendražygiai, ne visai pagrįstai kritikuodami mane, nežemintų savęs. Jeigu ši kritika tęsis, be ypatingos priežasties į ją neatsakinėsiu. Prisipažįstu, kad padariau klaidų, bet šiuo konkrečiu atveju nemanau, kad mano klaidos turi būti prilyginamos kitų klaidomis. Jeigu partijoje yra apsispręsta dirbti ir taisyti klaidas, tai ir aš norėčiau prisidėti prie šių klaidų taisymo“, – rašė Ž. Pavilionis.

Žygimantas Pavilionis

Jis ragino kolegas atidėti diskusijas dėl jo darbo Užsienio reikalų komiteto pirmininko kėdėje bent kol sustos trąšų tranzitas.

„Tuomet, atvėsus emocijoms ir jeigu partijos daugumos pozicija išliks nepakitusi, galėsime kartu grįžti prie šios problemos“, – rašė jis.

Ž. Pavilionis taip pat rašė, jog atsiima visus klausimus, kuriuos buvo išsiuntęs prezidento Gitano Nausėdos vyriausiajai patarėjai Astai Skaisgirytei.

„Tuo pačiu pareiškiu, kad atsiimu visus klausimus, kuriuos buvau išsiuntęs Prezidento vyriausiajai patarėjai. Noriu pakartoti, kad tų klausimų neviešinau. Tol, kol esu URK pirmininku, sieksiu glaudesnio bendradarbiavimo su Prezidentūra“, – feisbuke rašė Ž. Pavilionis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)