Nyderlandai vakarinį karantiną tęs dar mėnesį, anksčiau atostogoms išleis pradinukus. O karantinų besikratanti Jungtinė Karalystė po karštų debatų parlamente nusprendė įvesti COVID–19 pasus.

Europai grumiantis su nauja COVID–19 ir hospitalizacijų banga, neramią žinią siunčia PSO.

„77 šalys jau pranešė apie omikron atmainos atvejus. O realybė tokia, kad omikron atmaina jau yra daugelyje šalių, net jei nėra aptiktas. Ir jos plinta tokiu greičiu, kokia dar nematėme nei vieno ankstesnio varianto atveju“, – kalbėjo PSO vadovas Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ir Nyderlandai jau sureagavo – dar mėnesiui pratęs vakarinė karantiną – barai, restoranai ir kino salės turės 17 valandą užverti duris. O pradinukų kalėdinės atostogos paankstintos savaite.

„Negalėjome ignoruoti signalų dėl omikron atmainos, dėl to turime prašyti ir pradinių mokyklų uždaryti duris nuo pirmadienio“, – teigė Nyderlandų premjeras Mark Rutte.

Tuo metu Londone tįsta eilės prie skiepų. Kas suskubo skiepytis išgąsdinti naujos koronaviruso atmainos, o kas dėl COVID–19 pasų.

Jungtinės Karalystės parlamente kelias valandas virė debatai, ko griebtis. Nors maištavo net atskalūnai toriai, premjero Boriso Johnsono Vyriausybei vis dėl to pavyko prastumti griežtesnes taisykles dėl kaukių dėvėjimo ir COVID–19 pasų.

Norint patekti į naktinį klubą teks rodyti skiepų pažymą arba neigiamo COVID–19 testo įrodymą. Gatvėse kalbinti anglai piktinasi, vieniems įvesti ribojimai atrodo drakoniški, kitiems kelia šypseną.

Valdžia liepia neiti į darbą, dirbti iš namų? O į klubus leidžia eiti linksmintis.

„Esu už laisvę rinktis, bet ir už sveiką protą“, – sakė viena Londone gyvenanti mergina.

Kita kalbėjo, jog priemonėms pritaria, bet nemano, kad jos tinkamai apsaugos.

Pietų Afrikoje atliktas tyrimas parodė, kad omikron atmaina yra kiek atsparesnis vakcinoms, jei žmogus yra pasiskiepijęs vos 2 dozėmis. Bet ir mažiau pacientų patenka į ligoninę.

O ir farmacijos milžinė „Pfizer“ jau skelbia, kad jos geriamos tabletės veikia ir prieš omikron, beveik 90 procentų sumažina rizikos grupei priklausančių žmonių riziką patekti į ligoninę arba mirti.

Visą reportažą galite žiūrėti čia:

Dalintis
Nuomonės