Omikron atmaina patvirtinta Vilniaus gyventojams. Jie jaučia simptomus, bet tie simptomai nėra nerimą keliantys“, – interviu LNK „Žinioms“ teigė R. Lingienė.

Patvirtinti konkrečią koronaviruso atmainą užtrunka, tačiau, pasak NSVC atstovės, įtarus, kad tai gali būti būtent omikron atmaina, iš karto imamasi priemonių lyg ji jau būtų nustatyta.

„Norint patvirtinti atmainas, reikia atlikti sekoskaitos tyrimus, technologiškai trunkančius keletą dienų. Tai yra visiškai normalu, ir visame pasaulyje tas vyksta. Bet įtarimus, kada nustatoma S geno mutacija, mes gauname tik keleto valandų skirtumu nuo tada, kada gauname informaciją apie teigiamus PGR atvejus. Gavus informaciją apie tai, kad yra įtariama omikron atmaina, taikome lygiai tokį patį algoritmą, jeigu ši atmaina būtų patvirtinta. (…) Visi būtini veiksmai stabdyti infekcijos plitimą buvo atlikti jau savaitgalį“, – sakė R. Lingienė.

Izoliuota apie septyniasdešimt asmenų

Pasak NSVC atstovės, šiuo metu yra izoliuota apie septyniasdešimt asmenų, apie dvidešimt asmenų yra izoliuota dėl patvirtintų atvejų, ir apie penkiasdešimt – dėl įtariamų atvejų.

„Jie buvo izoliuoti tik gavus teigiamą PGR tyrimo rezultatą. Izoliuotų asmenų skaičius nepadidėjo, tiesiog jie jau dabar žino, kad nebegalės trumpintis izoliacijos iki septynių dienų, septintą dieną pasidarę PGR tyrimą. (…) Jie turi išbūti visą izoliacijos laiką“, – teigė R. Lingienė.

Nustatyti omikron atvejai yra susiję su kelionėmis.

„ Vienas asmuo grįžo iš užsienio šalies, kitas asmuo bendravo su kitu asmeniu, kuris irgi grįžo iš užsienio šalies“, – sakė R. Lingienė.

Reikėtų vertinti savo riziką

NVSC atstovė teigė, kad dėl kelionių kiekvienas žmogus turėtų įsivertinti savo individualią riziką – savo sveikatos būklę, imuninį statusą ir apsispręsti.

„Rekomendacijos išlieka tokios pačios kaip ir delta atmainos atveju, tik labiau specifiškesnė – trečioji sustiprinančioji vakcinos dozė. Ji reikalinga ir prie deltos. Bet jau mokslas nustatė, kad trečioji sustiprinančioji dozė sukuria pakankamai efektyvią apsaugą ir nuo omikron atmainos“, – pabrėžė R. Lingienė.

Kartu laidos pašnekovė ragino nepamiršti ir bendrųjų rekomendacijų, kurios irgi yra efektyvios: dėvėti medicinines kaukes arba, dar geriau, respiratorius, laikytis saugių atstumų, rankų higienos, dažnai vedinti patalpas.

„Neatsisakykime nuotolinio darbo, reikia pralaukti šventes, mokslas ras turbūt naujų sprendimų, sužinosime daugiau apie atmainą, ir matysis, kaip ją galima geriau valdyti. Apsipirkimas internetu arba , jei apsiperkame tiesiogiai parduotuvėse, tai planuokime, pasidarykime sąrašus ir apsilankykime vieną kartą su tinkamomis apsaugos priemonėmis, bet ne kasdieną arba ne kas antrą dieną vaikščiokime į prekybos centrus“, – sakė R. Lingienė.

Keliautojų NVSC atstovė prašo teisingai užpildyti keleivio korteles, nurodyti jose teisingus duomneis.

„ Tai labai palengvina epidemiologų darbą“, – teigė R. Lingienė.

Pakeistos izoliacijos taisyklės

Kaip jau skelbta, Europoje kasdien fiksuojant naujus susirūpinimą keliančios koronaviruso atmainos Omikron atvejus, Lietuva kartu su kitomis šalimis stiprina šios atmainos stebėseną ir epidemiologinę kontrolę. Atsižvelgiant į Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) rekomendacijas bei kitų šalių patirtį, parengtos atsako priemonės tam atvejui, jeigu Lietuvoje būtų įtariami ar patvirtinti užsikrėtimai Omikron viruso variantu. Praėjusią savaitę Lietuva sugriežtino taisykles keliautojams, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pradėjo vykdyti sustiprintą keliautojų kontrolę.

Pagal atnaujintas izoliacijos taisykles, kurios įsigalios nuo gruodžio 4 d., asmeniui nustačius ar įtarus koronaviruso Omikron atmainą, izoliuotis 10 dienų turės visi su juo kontaktavę žmonės, nepriklausomai nuo to, ar jie yra pasiskiepiję, ar persirgę COVID-19 liga. Galimybės trumpinti izoliacijos tokiais atvejais nebus.

Susitrumpinti izoliacijos negalės ir iš Botsvanos Respublikos, Esvatinio Karalystės, Lesoto Karalystės, Mozambiko Respublikos, Namibijos Respublikos, Pietų Afrikos Respublikos ir Zimbabvės Respublikos atvykstantys keliautojai. Primename, kad atvykusieji iš šių šalių, iš kurių atvykstant taikomos sustiprintos užkrečiamųjų ligų kontrolės priemonės, privalo izoliuotis nepriklausomai nuo to, ar buvo paskiepyti arba persirgę COVID-19 liga. Paveiktų šalių sąrašas yra atnaujinamas kiekvieną penktadienį ir skelbiamas Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje.

Atvykstantiems iš šalių, iš kurių atvykus taikomos sustiprintos užkrečiamųjų ligų kontrolės priemonės, bus galima palikti izoliacijos vietą tik šiais atvejais:

  • nuvykti ar nuvežti savimi negalintį pasirūpinti asmenį į gydymo įstaigą skubiai pagalbai gauti (NVSC informavimas nereikalingas);
  • nuvykti ar nuvežti savimi negalintį pasirūpinti asmenį į mobilų punktą ar gydymo įstaigą COVID-19 tyrimo atlikimui (NVSC informavimas nereikalingas);
  • užsieniečiai ir Lietuvos Respublikos piliečiai, gyvenantys ar dirbantys užsienyje, asmenys, kuriems būtina išvykti sveikatos priežiūros tikslais, ekipažų ir įgulų nariai, kurie dirba tarptautinius komercinius vežimus vykdančiose įmonėse ar vykdo tarptautinius komercinius vežimus visų rūšių transporto priemonėms, galės išvykti iš Lietuvos Respublikos į valstybę, kurioje jie gyvena, dirba ar kurioje bus teikiama sveikatos priežiūros paslauga, nepraėjus nustatytam izoliacijos terminui (apie planuojamą išvykimą reikia informuoti NVSC).
  • kaip ir iki šiol, jei izoliuotas asmuo dėl pagrįstų priežasčių turi pakeisti izoliavimo vietą, jis turės kreiptis į NVSC ir gauti leidimą nuvykti į kitą izoliavimo vietą (leidimas išduodamas ne daugiau kaip 2 kartus izoliacijos laikotarpiu, tik nuvykimui į izoliacijos vietą).


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)