Ž. Pavilionis teigė, kad savo sprendimą dėl tolesnio vadovavimo URK paskelbs po to, kai bus aišku, ar užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tęs darbą.

„Šiandien frakcija pasiūlė man pačiam apsispręsti dėl pirmininkavimo Seimo Užsienio reikalų komitetui. Svarstysiu tai, kai paaiškės koks bus priimtas sprendimas dėl Užsienio reikalų ministro pareiškimo atsistatydinti“, – antradienį feisbuke rašė URK vadovas.

Surplys: kaip suprantu, jis sužlugdytas

Visgi sprendimo parlamentaras kol kas nepaskelbė, tačiau trečiadienį nedalyvavo URK posėdyje. Jį vedė pavaduotojas „valstietis“ Giedrius Surplys.

„Jis vakar vakare jau po I. Šimonytės pareiškimo parašė man paprašydamas, kad pavaduočiau. Pasakė, kad prastai jaučiais“, – Eltą informavo G. Surplys.

Politiko teigimu, Ž. Pavilionis neinformavo, kada planuoja grįžti į darbus.

G. Surplys ir ketvirtadienį teigė, kad nežino, kur yra jo kolega.

„Jis, žmogus, yra tiesiog, kaip suprantu, sužlugdytas. Aš taip įsivaizduoju, kad jam duotos kelios dienos šią savaitę, tai artimiausias komiteto posėdis planuojamas trečiadienį ir žiūrėsime. Tada turbūt kitą trečiadienį išsispręs šis klausimas“, – komentavo URK pirmininko pavaduotojas.

Jis teigė, kad frakcijoje kol kas nebuvo svarstyta, ką daryti, jei Ž. Pavilionis nesitrauks iš URK vadovo pareigų.

„Kadangi frakcija išreiškė juo nepasitikėjimą, tai frakcija ir nuspręs, koks yra scenarijus. Jie turbūt deleguos kitą kandidatą į pirmininkus“, – teigė G. Surplys, priminęs, kad prieš pusmetį opozicija jau buvo inicijavusi nepasitikėjimą Ž. Pavilioniu.

Ketvirtadienį Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen taip pat teigė negavusi informacijos iš Ž. Pavilionio dėl jo sprendimų ir nežinanti, kodėl parlamentaras nesilanko Seimo posėdžiuose.

Delfi žiniomis, Ž. Pavilionis ketvirtadienį apie savo nedalyvavimą posėdyje pranešė ir TS-LKD frakcijos kolegoms.

Kokiu būdu gali būti keičiamas Seimo komiteto pirmininkas?

Jei komiteto pirmininkas neatsistatydina pats, įprastai jis ir jo pavaduotojas perrenkami, kai komitetas sudaromas iš naujo, tačiau tai galima padaryti ir kitu metu, surengiant vidinį balsavimą.

„Komitetas gali perrinkti pirmininką bei jo pavaduotoją ir kitu metu, kartu kreipdamasis į Seimą dėl naujo pirmininko ar jo pavaduotojo patvirtinimo. Jeigu Seimas naujo pirmininko ar jo pavaduotojo nepatvirtina, pirmininku ar jo pavaduotoju lieka iki tol buvęs, o antrą kartą tuo pačiu klausimu komitetas gali kreiptis į Seimą tik kitoje eilinėje sesijoje“, – rašoma Seimo statute.

Komiteto pirmininkas gali pasikeisti ir politikui nusprendus pereiti į kitą Seimo frakciją. Tuomet frakcija pagal kvotas į komiteta deleguoja naują parlamentarą ir vyksta vidinis balsavimas dėl naujo pirmininko bei pavaduotojų. Galutinę komiteto sudėtį tvirtina Seimas.

Tačiau URK nariai neskuba versti iš pareigų komiteto pirmininko.

„Komiteto posėdis įvyko, sprendimai buvo priimti, kiek žinau, visa darbotvarkė buvo pereita, tai reiškia, komitetas gali dirbti, kol Ž. Pavilionis baigs savo rekolekcijas“, – trečiadienį žurnalistams prie Vyriausybės sakė G. Landsbergis.

Valdančiosios Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Arminas Lydeka sakė sunkiai įsivaizduojantis, kad Ž. Pavilionis galėtų sėkmingai tęsti darbą, tačiau tikisi, jog sprendimą priims pats komiteto vadovas ir atstatydinimo procedūros neprireiks.

„Aš manau, kad komiteto pirmininkas, kaip išmintingas patyręs politikas, priims teisingiausią sprendimą ir tikrai nestatys komiteto narių į nepatogią padėtį, kai reikia apsispręsti, kas gali pirmininkauti tokiam svarbiam Užsienio reikalų komitetui“, – trečiadienį žurnalistams sakė A. Lydeka.

„Iš tiesų aš sunkokai įsivaizduočiau, kad sėkmingai, produktyviai po visų šių skandalų komiteto pirmininkas toliau galėtų eiti pareigas, bet manau, kad labiausiai viską sudėlioja laikas, palaukime“, – reziumavo A. Lydeka.

Siūlo priimti sprendimą pačiam

TS-LKD frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė Seime antradienį patvirtino, kad Ž. Pavilionio bus prašoma pačiam priimti sprendimą ir pasitraukti iš užimamų pareigų.

„Mes frakcijoje kreipėmės į kolegą Ž. Pavilionį prašydami jo paties priimti atitinkamą sprendimą, įvertinus aplinkybes, buvo toks pasiūlymas“, – sakė konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)