Delfi TV laidoje „Delfi diena“ Seimo „valstiečių“ frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė sako, kad I. Šimonytės sprendimas jos nenustebino.

„Mūsų šis sprendimas nenustebino. Mes šį spektaklį jau prieš kelias dienas pradėjome stebėti ir vakar visi laukėme kulminacijos, kas palieka šou ir vis tik šou įvyko toks, kad niekas nieko nepalieka, ministrai politinės atsakomybės neprisiėmė, ministrė pirmininkė jau dabar už visą Vyriausybę atsakomybę prisiėmė pati ir tas toks klaidų nepripažinimas, manau, nėra geras ženklas. Kalbant apie ministrų vakarietišką nešamą politikę kultūrą, tai patyrė fiasko ir šiuo atveju mūsų tai nenustebino“, – sako A. Norkienė.

Aušrinė Norkienė

Paklausus, ar nebūtų dar blogiau Lietuvoje, turint omenyje dabartinę situaciją, jeigu ir ministrai atsistatydintų, politikė tikino, kad labai gaila, jog ministrai neprisiima politinės atsakomybės.

„Ministrai dirba ne pirmą dieną, ne šimtą dienų. Dirba jau metus ir kažkokių įgūdžių, manau, jau turėjo turėti, bent jau vadybiniai dalykai turėjo atsiskleisti. Bet šiuo atveju ministrė pirmininkė priėmė sprendimą, kad ministrai klaidų nepadarė ir jie gali sėkmingai toliau dirbti“, – sako politikė.

Politologė: galima tikėtis ir dar galvų, tik žemesnio rango

Politologė Gabrielė Burbulytė tikina, kad įvyko tai, kas įvyko, – premjerės sprendimą galima pavadinti pragmatišku.

„Iš tikrųjų, aš visą laiką vyliausi, kad šios didelės dramos, kurios virė apie visą šį klausimą (trąšų tranzitas, ministrų atleidimo klausimas) netaps sunkiomis problemomis Lietuvai. Man atrodo, kad visuomenė po tokių ypatingai didelių emocijų galbūt tikėjosi kažkokio sprogimo, o įvyko, kas įvyko, įvyko racionalus pragmatiškas žingsnis, dėl kurio ir verta pasveikinti premjerę“, – sako politologė.

Anot jos, nėra vieno asmens, kuris būtų atsakingas, o artimiausiu metu galimai galime tikėtis ir daugiau nušalinimų.

„Problema yra labai kompleksinė, tikrai nėra vieno asmens, kuris būtų atsakingas ir tai, kas įvyko, yra pademonstruota, kad yra duoti namų darbai. Tie namų darbai, kurie buvo neatlikti iki gruodžio aštuntos dienos, kiek supratome šiandien iš interviu, kuriuos davė abu ministrai, dalyvavę visame šiame procese, kad tikrai premjerė jiems paskyrė darbų. Tikimės, kad jie bus įgyvendinti. Iš tikro klausimų yra labai daug neatsakytų ir aš nemanau, kad LG vadovo nušalinimas yra vienintelis rezultatas. Galima tikėtis ir dar galvų, tik žemesnio rango“, – sako politologė.

Pašnekovė svarsto, kad LG valdybos veikla taip pat turėtų būti peržiūrėta.

„Pirmiausia, ko aš pasigedau vakar, kad LG valdyba prisiimtų atsakomybę. Kol kas ta atsakomybė yra perleista, deleguota ministrui ir Vyriausybei, bet jeigu pasižiūrėsime į visą administracinę logiką, į hierarchiją, politinio klausimo sprendimas buvo ne įmonės vadovo, o valdybos atsakomybėje. Aš manau, kad valdybos veikla taip pat turėtų būti peržiūrėta“, – sako politologė.

Andrikienė: jeigu sprendimas būtų kitoks, prarastume daug laiko

Seimo TS–LKD frakcijos narė Laima Andrikienė negaili pagyrų I. Šimonytei ir tvirtina, kad jos Vyriausybei nuo pat kadencijos pradžos tenka atlaikyti du didelius iššūkius.

„Mes visi vakar iki vėlaus vakaro nežinojome premjerės sprendimo. Lygiai taip pat ir aš. Nerimo iš tikrųjų buvo labai daug ir šiandien aš galiu pasidžiaugti, kad premjerės sprendimas buvo toks, kokį visi žinome – išsaugoti Vyriausybę in corpore ir neatleisti nei vieno ar dviejų ministrų ir neatsistatydinti visai Vyriausybei. Žinote, aš turiu savo argumentus tai sakydama ir manau, kad daugelis Lietuvoje man pritartų. Pirmiausia, dėl to, kad Ingrida Šimonytė yra stipri ir išmintinga ministrė pirmininkė.

Šiuo neramiu laiku būtent tokio žmogaus Vyriausybės priekyje labai reikia. Antra, Šimonytės Vyriausybei nuo pat kadencijos pradžos tenka du labai dideli iššūkiai: kovido pandemija ir vėliau atsiradusi Lukašenkos režimo vykdomos hibridinės atakos Lietuvos pasienyje“, – sako L. Andrikienė.

Taip pat politikė sako, kad sveikina premjerės sprendimą, nes ministrų atleidimai nebūtų išsprendę problemų.

„Nežinau, ar daug žmonių rastume Lietuvoje kurie pavydėtų Ingridai Šimonytei jos posto šiuo metu, arba ministrams, kuriems reikia dirbti ir atremti kiekvieną dieną, dorotis su šiomis problemomis. Jeigu sprendimas būtų buvęs kitoks, atsistatydinti Vyriausybei arba atsistatydinti ministrams, mes būtume praradę daug laiko, o problemų nebūtume išsprendę“, – tikina politikė.

LG sprendimas nenustebino

Paklausus, kaip vertina Lietuvos geležinkelių sprendimą, politikė tikina, kad turėtume palaukti tolesnių išvadų, bet LG sprendimas vėlgi nenustebino.

„Tai yra Lietuvos geležinkelių valdybos sprendimas. Aš žinau apie jį tiek, kiek buvo skelbta viešojoje erdvėje. Kažkokios konfidencialios informacijos nežinau, bet aš tikiu ir pasitikiu Šimonytės kalbėjimu, kad sutarties pakeitimai, kuriuos LG padarė šių metų spalio mėnesį, atsiras nacionalinio saugumo komisijoje, ir palaukime išvadų.

Aš manau, kad tos išvados mums visiems yra reikalingos, bet LG valdybos sprendimas nenustebino. Tik norėčiau sureaguoti su visa pagarba į A. Norkienės žodžius, nes vadinti tai, kas įvyko, spektakliu, būtų labai sunku, nes būdama frakcijos nare ir matydama kalbant premjerę apie tai, kas vyksta, tai, ponia Aušrine, nebuvo spektaklis. Tai buvo labai nuoširdi reakcija premjerės ir ministrų į tai, kas įvyko, ir paskui sprendimas“, – tikina politikė.

Sureagavo į Pavilionio situaciją

Laidoje L. Andrikienė taip pat trumpai sureagavo į Ž. Pavilionio situaciją.

„Aš galiu pasakyti, kad visi esame žmonės ir nei vienas nėra apsaugotas nuo klaidų. Visaip nutinka: pasakai vieną, jis interpretuojamas kitaip. Savo politinėje karjeroje esu visokių tokių dalykų patyrusi ir aš tikrai nebūsiu teisėja griežta, tačiau taip, frakcijoje buvo nuoširdus pokalbis ir Žygimantas turi keletą dienų laiko apgalvoti, priimti sprendimą ir aš laukiu, kaip ir kiti kolegos, to sprendimo ir jį priimsime, kad ir koks bebūtų“, – sako L. Andrikienė.

Paklausus, galbūt jau buvo svarstymų, kas galėtų užtimti Ž. Pavilionio postą, politikė tikino, kad jai tokios kalbos nežinomos.

Laima Andrikienė

„Žinote, mes URK esame keturi Tėvynės sąjungos LKD frakcijos nariai: Žygimantas, aš, Audronius Ažubalis, Emanuelis Zingeris. Taigi aš suprantu įvairias interpretacjas, nes teoriškai bet kuris galėtų būti siūlomas į komiteto pirmininkus, galbūt kažkas ir iš kito komiteto galėtų atsirasti šiame komitete ir tapti nariu. <...> Čia viskas yra teorijos, visokios versijos, o iš tikrųjų frakcijoje jokiame bent man žinomame formate nebuvo jokių kalbų apie tai, kas galėtų būti komiteto pirmininkas“, – sako L. Andrikienė.

Primename, kad premjerė pranešė netenkinanti ministrų atsistatydinimų pareiškimų, nepaisant problemų stabdant „Belaruskalij“ trąšų tranzitą per Lietuvą.

G. Landsbergis ir M. Skuodis praėjusią savaitę pranešė esantys pasirengę atsistatydinti dėl tebesitęsiančio „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą, nepaisant gruodžio 8 dieną įsigaliojusių JAV sankcijų šiai įmonei.

Prieš tai buvo pranešta apie „Lietuvos geležinkelių“ vadovo M. Bartuškos pasitraukimą po pereinamojo laikotarpio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)