Čia pat politikė pabrėžia, kad konkrečių veiksmų plano dėl baltarusiškų trąšų tranzito per Lietuvą Vyriausybė lig šiol visuomenei taip ir nepateikė.

Pasak V. Blinkevičiūtės, Ministrų Kabineto vadovės žingsnis, vertinant susiklosčiusią politinę situaciją, tėra „laikinas sprendimas mažinant įtampą valdančiosios koalicijos viduje.“

„Konservatoriai ir liberalai taip tiesiog išsisprendė savo vidaus koalicinius klausimus, nes iš to, kas skelbiama, manau, jų viduje toliau tikrai būtų dar didesnės sumaišties. Bet premjerė antradienį, nors jau praėjo keturi mėnesiai, ir vėl nepateikė jokių atsakymų, kaip bus sprendžiama problema dėl baltarusiškų trąšų tranzito per Lietuvą“, – komentuoja V. Blinkevičiūtė.

LSDP pirmininkė vertina, kad I. Šimonytės priimtas sprendimas netenkinti konservatorių deleguoto užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio ir Laisvės partijos atstovo susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio atsistatydinimo pareiškimų „dar labiau mažina žmonių pasitikėjimą politikais ir politika.“

„Daugelis žmonių dabar kaip niekad nerimauja ir yra pagrįstai susirūpinę, kaip gyvensime, kuomet atėjo rekordinių kainų žiema. Ir trokšta stabilumo, ramybės. Raktas į visa tai – pasitikėjimas valdžia. Kaip galima pasitikėti Vyriausybe, vertinti ministrų ištariamus žodžius ir svarbias žinutes piliečiams, kuomet paaiškėja, kad duoto žodžio nesilaikoma?

Kai viešai ir visiems ištariama viena, o po to daroma priešingai, žmonės pagrįstai nusivilia. Ir, suprantama, galvoja: „Tai štai kaip – konservatoriai kalba viena, o daro kita. Vadinasi, veidmainiauja, dviveidžiai“. Manau, toks valdančiųjų sprendimas nuvylė daugelį Lietuvos žmonių“, – mano V. Blinkevičiūtė.

Primena, kad klaidų valdantieji kol kas nepripažino

Socialdemokratų lyderė atkreipia dėmesį, kad visuomenė lig šiol taip ir neišgirdo atsakymų, kas įvyko, kad sankcijų „Belaruskalij“ šalies Vyriausybei taip ir nepavyko realizuoti. Apie tai konservatoriai ir liberalai, jos teigimu, „sąmoningai linkę nutylėti“, tuo tarpu apie būsimus Vyriausybės sprendimus dėl trąšų tranzito – irgi kol kas neskelbia.

„Iš to, ką viešai kalba valdantieji, susidaro įspūdis, kad viskas gerai. Kad klaidų nebuvo. Keturis mėnesius du ministrai ir „Lietuvos geležinkelių“ vadovybė susirašinėjo emailais. Ministrai žinojo, kas laukia ir kaip bus. Ir, kaip išsiaiškino žiniasklaida, viešai sakė netiesą. O premjerė sankcijų klausimu nesurengė nei Vyriausybės pasitarimo, nei posėdžio. Iš šono atrodo, kad klausimas mėtytas lyg karšta bulvė – tarsi viskas savaime išsispręs.

Esu įsitikinusi: tokie svarbūs sprendimai priimami tik bendrai. Kodėl? Kad visi Ministrų Kabineto nariai žinotų ir galėtų tinkamai įvertinti pasekmes Lietuvos žmonėms, ekonomikai. Valdantieji apie tai nekalbėjo, nemodeliavo, neanalizavo. Tad vertinant šiuo požiūriu, kaip galima pasitikėti dviejų ministru tolesniu darbu, kompetencija? Kitaip tariant, kas bus ir kaip jie elgsis, jei ištiks dar didesnė krizė. Negi taip pat blaškysis, nesidalins informacija?“ – klausia V. Blinkevičiūtė.

Konservatorių Ž. Pavilionį ragina trauktis tuoj pat

LSDP lyderė taip pat pastebi, kad didžiausia Seimo frakcija – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – išreiškė nepasitikėjimą Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko postą užimančiam jų atstovui Žygimantui Pavilioniui, tačiau šis ir toliau lieka poste.

V. Blinkevičiūtė primena, kad socialdemokratai per vienerius metus tris kartus ragino Ž. Pavilionį trauktis.

„Šio politiko buvimas tokiame poste – nesusipratimas. Juk visi Lietuvos žmonės mato: Ž. Pavilionis Seime vykdo ne valstybės užsienio politiką, o savo asmeninę. Daro reputacinę žalą Lietuvos viduje ir užsienyje. Galų gale nuolat sąmoningai menkina Prezidento instituciją ir taip žemina Lietuvą tarptautinėje erdvėje. Kelia skandalą po skandalo.

Matyt, jis siekia siaurų savo ir atstovaujamos partijos vieno iš flangų politinių interesų. Esu įsitikinusi: tokiame poste Ž. Pavilioniui – ne vieta. Viliuosi, konservatoriai šiuo klausimu pasielgs išmintingai ir jis Seimo URK toliau nebevadovaus“, – teigia V. Blinkevičiūtė.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)