„Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ dalyvavęs Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis svarstė, kad dabartinėje situacijoje prezidentas Gitanas Nausėda galėtų ištiesti pagalbos ranką G. Landsbergiui.

„Aš manau, kad įmanomi visi scenarijai, bet racionaliausias būtų toks: manau, prezidentas galėtų pasikviesti pokalbiui G. Landsbergį, ir tiesiog su juo aptarti bent jau artimiausius klausimus ir bendradarbiavimo strategiją. Tam, kad iš vienos pusės nuramintų situaciją, iš kitos pusės bandyti suderinti su G. Landsbergiu problemines situacijas, kurios šiandien galbūt nereikalingos, nes jos kelia papildomą įtampą, esant ir taip dideliam krūviui. Jeigu Prezidentas inicijuotų tokį pokalbį, tai nuramintų situaciją, ir ko gero sudarytų pagrindą gilesniam bendradarbiavimui tarp ministro ir prezidento“, – svarstė L. Bielinis.

Politologas sutiko, kad ir iki tol yra buvę įvairių susitikimų tarp G. Landsbergio ir G. Nausėdos.

„Jie ne visada produktyviai pasibaigė ,bet , jeigu artimiausiomis dienomis tai įvyktų, tai būtų traktuojama ne tik kaip dar vienas susitikimas, sprendžiant eilinius klausimus, bet tai būtų traktuojama kaip prezidento ištiesta pagalbos ranka krizėje esančiam ministrui. Nes jis padavė atsistatydinimo raštą. Atsistatydinimas nepriimtas. Bet iš esmės jis prisiima tam tikrą moralinę atsakomybę už tai, kas vyksta. Tokiu būdu prezidento ištiesta ranka, manau, būtų labai stiprus emocinis ir tuo pačiu politinis žingsnis suartėjant arba bent jau neišsiskiriant šioms dviem institucijoms, kurioms reikia bendradarbiavimo“, – sakė L. Bielinis.

Nemano, kad tik pagalbos ranka padės

MRU dėstytojas V. Dumbliauskas mano, kad tik ištiestos pagalbos rankos čia neužteks.

„Manau, kad konservatoriai turėtų patys dažniau perskaityti Konstitucijos 84 straipsnio pirmąją dalį, kur parašyta, kad Respublikos Prezidentas sprendžia pagrindinius užsienio politiko klausimus, ir kartu su Vyriausybe vykdo užsienio politiką. Šia prasme pagrindinis žaidėjas yra prezidentas. Tą turėtų Tėvynės sąjunga ir pats G. Landsbergis suvokti. Jeigu jis to nesuvokia, ir jeigu jis bandys vesti užsienio politiką kitokią, ne kartu su prezidentu, tai čia manau, kad jokia ištiesta prezidento ranka nepadės“, – sakė V. Dumbliauskas.

Jo nuomone, ši krizė galbūt kažkiek paveiks užsienio reikalų ministrą.

„Manau, kad šita krizė gal šiek tiek nuramins įsijautusį Gabrielių, kur jis kažkur laimėjo „drakonų tramdytojo“ titulą. Bet palaukime, Kinija dar ne viską atsakė mums. (…) Čia labai daug klaustukų. Tiesiog politinės jėgos turi suprasti, kad dviejų užsienio politikų neturi būti . Turi būti viena užsienio politika“, – kalbėjo V. Dumbliauskas.

Koalicija išliks

Abu laidoje dalyvavę politologai sutarė, kad valdančioji koalicija po šios krizės turėtų išlikti tokia pati, kokia yra dabar.

„Viduje visada yra įtampų, nepatenkintų, (…) bet iš esmės koalicija funkcionuos ir toliau. Taip yra dėl daugelio priežasčių. Viena iš jų yra labai paprasta. Suirus šiai koalicijai, nežinia, kaip turėtų susiformuoti kitokia, nes kairėje mes matome nesusikalbėjimą ir vos ne konfliktą tarp vedančiųjų opozicinių partijų, sakykime, „valstiečių“ ir socialdemokratų. Dar yra neaiškumas su S. Skvernelio kuriama partija. Dabartinė koalicija funkcionuos, nepriklausomai nuo to, ar turės jie problemų viduje“, – sakė L. Bielinis.

Politologas konstatavo, kad egzistuojanti valdančioji dauguma, pagal turimą balsų skaičių, yra ribinė.

„Valdančiosios daugumos aritmetinis skaičius yra ribinis. Jiems reikia palaikymo iš ne valdančiųjų gretose esančių frakcijų. Kol kas jie nesugeba to palaikymo gauti visiems klausimams. Bet tam tikrų klausimų sprendime tas palaikymas bus“, – konstatavo L. Bielinis.

Pasigenda aktyvumo opozicijoje

MRU politologas V. Dumbliauskas šioje situacijoje pasigenda aktyvumo opozicijoje.

„Opozicija turi siūlyti kažką konkretaus, šiuo atveju kažką protingiau negu dabartiniai valdantieji daro. O tikrai valdantieji jau dabar pradės daryti dideles klaidas. Turiu galvoje mokyklų, ligoninių uždarinėjimą. Manau, kad čia visuomenė sukils, sujudimas bus labai didelis. Šiuo klausimu opozicija gali daug padaryti, bet kol kas tokio darbo nematau“, – sakė V. Dumbliauskas.

Pasak politologo, opozicija yra suskilusi.

„Ji nekelia jokios grėsmės valdantiesiems. O valdantieji irgi neskils, kadangi Laisvės partija tikrai neišeis, nes kur ji išėjus dėsis? Ji taps niekuo. Kol kas situacija bus tokia, kokia yra“, – sakė V. Dumbliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (231)