Taip pat prašoma Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) ištirti, ar vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir Šventosios seniūnė Veronika Skeberdytė nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje.

„Mūsų frakcijos nariams kelia daug klausimų vidaus reikalų ministrės sprendimas likviduoti pelningai veikiančią valstybinę įstaigą. Jos teikiamas paslaugas gaudavo Lietuvos pareigūnai, skiriant jiems biudžeto lėšas, ir visi kiti žmonės, gydydamiesi asmeninėmis lėšomis. Suprantama, šis pastatas yra kurorte, tad privatiems subjektams tokiame žemės sklype būtų labai naudinga statyti daugiabučius ir iš jų gauti didžiulį pelną. Todėl kyla abejonių, ar tokio Vidaus reikalų ministerijos sprendimo nelėmė užslėpti kiti interesai“, – teigia frakcijos seniūnas Saulius Skvernelis.

Frakcijos atstovų teigimu, kalbama, kad žemės sklypų vertė šioje vietoje gali siekti net iki 10 milijonų eurų, o viešojoje erdvėje jau skelbiama skandalinga informacija apie galimus interesų pažeidimus.

Institucijoms išsiųstame rašte minimas šių metų gruodžio 12 d. interneto svetainėje „YouTube“ pasirodęs tinklaraštininko Skirmanto Malinausko publicistinis tyrimas „Draugystė verta milijonų“, kuriame atkreipiamas dėmesys į tai, kad vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės sprendimas likviduoti poilsio ir reabilitacijos centrą „Pušynas“ ir jo turtą atiduoti Turto bankui galimai sudarytų sąlygas parduoti esamą turtą į privačias rankas, o žemės sklypą perduoti nuosavybėn jos galimai artimai draugei V. Skeberdytei.

Kaip nurodoma šiame tyrime, pastaroji ar jos šeimos asmenys galimai galėtų privatizuoti žemės sklypą Žvejų g. 1, Palangoje, atkuriant į šį žemės sklypą, kuriame yra įsikūręs poilsio ir reabilitacijos centras „Pušynas“, žemės nuosavybės teisę paveldėtojams – V. Skeberdytės vaikų seneliams. Svarstoma, kad jų interesams, nepaisant viešųjų ir privačių interesų konflikto, galimai atstovauja pati V. Skeberdytė.

Pasak Seimo nario Vytauto Bako, viešai pateikta informacija yra rimta, šią situaciją turėtų įvertinti prokuratūra ir apsaugoti viešąjį interesą nuo galimo pasikėsinimo jį pažeisti.

„Viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija kelia klausimą, ar vidaus reikalų ministrė nepamina viešojo intereso atsisakydama šimtams pareigūnų reabilitacijos paslaugas teikiančio centro tik dėl to, kad vertingu žemės sklypu yra galimai suinteresuota jos draugė ir bendrapartietė. Jei viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija pasitvirtintų, tai būtų vertinama kaip viešųjų ir privačių interesų pažeidimas ir priesaikos sulaužymas“, – akcentuoja V. Bakas.

Parlamentaro teigimu, pasirodžius tokiai informacijai, pati ministrė A. Bilotaitė turi pateikti aiškius atsakymus apie jai mestus sunkius įtarimus.

„Iki bus pateikti atsakymai, VTEK, prokuratūros ir specialiųjų tyrimų tarnybos vertinimai, ministrė A. Bilotaitė turi nusišalinti nuo sprendimų, susijusių su vidaus reikalų ministerijos poilsio ir reabilitacijos centru „Pušynas“ ir jam priklausančiu žemės sklypu“, – pabrėžia V. Bakas.

Frakcijos atstovai pažymi, kad reabilitacijos paslaugomis naudojasi pareigūnai, dirbantys itin sudėtingomis sąlygomis, tie, kuriems dėl sužeidimų, traumų reikia atgauti sveikatą ir jėgas, be to, į šios sistemos kūrimą jau investuotos Europos Sąjungos lėšos. Seimo narių teigimu, ministrė A. Bilotaitė gana netikėtai siūlo naikinti šią sistemą, nors tokių paslaugų poreikis akivaizdus.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, vien šiemet psichologine reabilitacija jau pasinaudojo 400 vidaus tarnybos sistemos pareigūnų, kurie dirba pasienio su Baltarusija ruožuose, iš jų: 224 – VšĮ Valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centre „Dainava“ ir 176 – VšĮ Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos poilsio ir reabilitacijos centre „Pušynas“.

ELTA primena, kad Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija, įvertinusi vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės argumentus dėl VRM ketinimo atsisakyti Palangoje esančios sanatorijos „Pušynas“, nusprendė kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, Generalinę prokuratūrą, STT ir FNTT bei prašo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimos nusikalstamos veikos ir galimos korupcijos.

LVŽS frakcijos narių nuomone, viešojoje erdvėje paskelbta informacija kelia abejones, ar nebuvo naudojamasi tarnybine padėtimi siekiant susigrąžinti žemės sklypą, ar detaliojo plano koregavimo ir naujo grąžintinos žemės sklypo, esančio sanatorijos „Pušynas“ teritorijoje, suformavimo procesai buvo skaidrūs. Be to, turimais duomenimis, V. Skeberdytė nedeklaravo, nors ir privalėjo, savo ryšių su partneriu Tauru Liutiku ir uošviais, kurių interesams valstybės tarnautoja atstovauja teisme.

Todėl LVŽS išvardintų institucijų prašo pradėti tyrimą dėl valstybės tarnautojos V. Skeberdytės elgesio ir galimo viešųjų bei privačiųjų interesų supainiojimo. Taip pat prašoma pagal kompetenciją įvertinti TS-LKD narių ir galimai gerų draugių A. Bilotaitės ir V. Skeberdytės galimus susitarimus.

Prašoma ištirti, ar A. Bilotaitė, pasinaudodama savo įtaka ir dėl einamų pareigų jos žinioje esančia informacija bei tarnybine padėtimi, nesiekė padėti savo bendrapartietės ir draugės šeimai sugrąžinti milijoninės vertės žemės sklypus Palangoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)