Delfi pasiekė skaitytojų iš Vilniaus nusiskundimai ir nuotraukos, jog ant šaligatvių yra labai slidu.

„Kol privažiavau šviesoforą, mačiau, kaip ant šaligatvio nukrito du žmonės. Ant šaligatvių neįmanomai slidu“, - pasakojo vilnietė.

Kita sostinės gyventoja tvirtino, jog traumatologai turėtų nusiteikti darbymečiui, nes ant tokių slidžių šaligatvių susižaloję žmonės neabejotinai patirs ir sunkių traumų.

Vienos iš Vilniaus šaligatvius prižiūrinčios bendrovės „Stebulė“ atstovė Eglė Visockė teigė, jog šaligatviai tokie slidūs bus bent jau iki ryto.

„Dabar žmonės jau baigę darbus, tamsu, todėl tikrai niekas nieko nebarstys. Be to, ir beprasmiška tai daryti. Tiesiog yra toks gamtos reiškinys – lijundra. Žemė įšalusi, o iš viršaus lyja, todėl greitai susiformuoja plikledis. Jei bersime smėlį, jį užlis, užšals ir jis atsidurs po ledu. Galima berti tik druską, bet ją lietus taip pat greitai nuplaus ir didelės naudos nebus“, - aiškino E. Visockė.

Todėl ji vilniečiams patarė likti namuose. „Jei turite į lauką išvesti šunį, tai trumpinkite maršrutą. Pati grįžau namo automobiliu ir vos parėjau iki laiptinės, nes visur ledas. Bet darbuotojai barstyti šaligatvių išvažiuos tik paryčiais, tad iki 8 valandos ryto jau turėtų būti patogiau vaikščioti“, - tikino E. Visockė.

Bendrovės „Grinda“ Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovas Egidijus Steponavičius teigė, jog technika barstyti gatvių druska išvažiavo po 18 valandos. „tačiau šita dulksna prie neigiamos temperatūros labai greitai virsta plikledžiu, todėl vairuotojai turėtų įvertinti sudėtingas eismo sąlygas. Darome, ką galime, bet lijundra yra toks reiškinys, jog sunku su juo kovoti“, - teigė E. Steponavičius.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba jau dieną įspėjo, kad per šalį slenka atmosferos frontas su negausiais krituliais (dulksna, lietus).

„Kadangi žemė šalta, o aukštai atmosferoje – teigiama oro temperatūra, todėl formuojasi lijundra. Interneto erdvėje jau tenka matyti pranešimų apie krašto kelius, kurie pavirto į čiuožyklas, dėl to į griovius įlekiančius automobilius ir slidinėjančius ant šaligatvių žmones, kurie priversti eiti žole.

Jei keliausite automobiliu būtinai atsižvelkite į kelio dangos būklę ir meteorologines sąlygas. Rinkitės saugų, o ne maksimaliai leistiną greitį. Atminkite, kelininkų pabarstymai niekuo jums nepadės, jeigu automobilio padangos yra nusidėvėję arba važiuojate per greitai“, - savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Ji pranešė, jog lijundra iš Lietuvos pamažu pasitrauks po vidurnakčio. Iš paskos atkeliauja šilta oro masė, tad susiformavęs ledas galop nutirps.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)