„Politologai daug diskutuoja apie tai, kokį sprendimą turėtų priimti ir priims premjerė I.Šimonytė. Atleis vieną. Atleis du ministrus. Atleis tris ar penkis ministrus. Pati su visa Vyriausybe pasitrauks. Nieko nedarys ir liks dirbti kaip dirbusi su tais pačiais ministrais.
Prisipažinsiu, kad premjerės sprendimo aš irgi nežinau. Ir kiti frakcijoje nežino.

Tačiau politologai kažkodėl mažai kalba ir apie dar vieną galimą kelią: premjerė kreipiasi į Seimą, prašydama balsuoti dėl pasitikėjimo jos Vyriausybe tokios sudėties, kokios ji šiuo metu yra“, – feisbuke rašė B. Matelis.

Pasak jo, tokiu atveju Seimas bei jame esančios partijos irgi prisiimtų savo atsakomybę dėl stabilumo valstybėje.

„Ir tuomet toji atsakomybė būtų padalyta visiems po lygiai. Kaip ir turi būti krikščioniškoje bendruomenėje. Jeigu pasitikėjimo nesulauks – traukiasi visa Vyriausybė“, – rašė B. Matelis.

Žada sprendimą paskelbti vakare

Premjerė I. Šimonytė sako, kad sprendimą apie tolesnį kelių ministrų ir pačios Vyriausybės darbą paskelbs vakare, o plačiau pakomentuos trečiadienį.

„Šiandien yra sudėtinga diena, daug balsavimų Seime, tai jau leiskite tą darbo dieną pabaigti. Turbūt jus yra informavusi Rasa Jakilaitienė, kad sprendimą aš paskelbsiu šiandien vakare, o komentarai bus rytoj po Vyriausybės posėdžio“, – antradienį žurnalistams Seime sakė premjerė.

Ministrė pirmininkė pirmadienį pareiškė neatmetanti galimybės visai Vyriausybei atsistatydinti dėl tebesitęsiančio „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą. „Neatmetu šitos galimybės, tą aš galiu labai tiesiai pasakyti“, – nacionalinio transliuotojo LRT laidai „Dienos tema“ sakė I. Šimonytė. Premjerės interviu ištrauka transliuota per LRT laidą „Svarbi valanda“.

„Jeigu dėl Vyriausybės veiklos yra keliama tiek daug klausimų, tai galbūt Vyriausybė, jeigu nesugeba į tuos klausimus atsakyti, turėtų savo įgaliojimus pabaigti ir kažkokia kita Vyriausybė galėtų nuo nulio tą darbą pratęsti“, – teigė ji.

Pasak premjerės, sprendimą dėl Vyriausybės ateities lems tai, kaip ji pati vertins situaciją.

„Politikoje labai daug dalykų priklauso nuo to, kaip tu pats vertini save konkrečiomis aplinkybėmis ir konkrečioje vietoje, – kalbėjo I. Šimonytė. – Tai iš esmės mano sprendimas vertinant, kaip man atrodo mano galėjimas užtikrinti ilgalaikius valstybės interesus, labiausiai ir turės įtakos mano pasirinkimui“.

„Belaruskalij“ trąšų tranzitas per Lietuvą tęsiasi nepaisant praėjusią savaitę įsigaliojusių JAV sankcijų šiai įmonei. Baltarusijos įmonė prieš įsigaliojant sankcijoms pervedė avansą krovinių pervežimą vykdantiems „Lietuvos geležinkeliams“ už kelis mėnesius į priekį.

Dėl šios situacijos užsienio reikalų ir susisiekimo ministrai Gabrielius Landsbergis ir Marius Skuodis pateikė premjerei atsistatydinimo pareiškimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)