A. Bilotaitės vadovaujama ministerija nusprendė Turto fondui perduoti sanatoriją Palangoje. Anot Palangos mero, būtent šis sprendimas gali padėti Bilotaitės bendražygei – Šventosios seniūnei – perimti iš valstybės prestižinį sklypą prie jūros. Ministrė artimą bičiulystę su Šventosios seniūne neigia.

Prieš kelias savaites vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė pranešė, kad VRM atsisako Kultūros, pramogų ir sporto rūmų, bei sanatorijų „Pušynas“ ir „Dainava“.

„Pušyno“ sanatorijoje Palangoje teikiamos reabilitacijos paslaugos pareigūnams. Sanatorija – prestižinėje vietoje, arčiausiai jūros, sklypai čia vieni brangiausių Lietuvoje.

Nusprendus sanatorijos atsisakyti gali atsirasi pagrindas šios teritorijos sklypus susigrąžinti šeimoms, kurios žemes čia turėjo iki sovietmečio.

Palangos savivaldybės meras Šarūnas Vaitkus, nors ir yra konservatorius, kaip ir pati vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė, tam nepritaria.

„Turbūt niekam nėra paslaptis, kas čia atsirastų, jei turtas būtų privatizuotas, kaip kalba vidaus reikalų ministrė. Tai jis būtų privatizuotas ir ten atsirastų butai“, – LNK žinioms sakė meras.

Sklypą šalia teritorijos bando atgauti ir konservatorės, Šventosios seniūnės Veronikos Skeberdytės artimieji.

„Jeigu jau taip paprastai kalbėti, tai savo uošviais rūpinasi Šventosios seniūnė. Tačiau ji niekur nėra to deklaravusi“, – LNK teigė tyrimą apie šią istoriją pirmasis paviešinęs žurnalistas Skirmantas Malinauskas.

„Kokie yra mano privatūs interesai yra šioje vietoje? Tai yra mano vaikų senelių žemė. Tai yra tiesioginis mano vaikų turtinis interesas“, – LNK sakė pati Šventosios seniūnė V. Skeberdytė.

Konservatorė A. Bilotaitė sako, kad apie partijos kolegę V. Skeberdytės planus prie sanatorijos „Pušynas“ nieko nežinojusi. Sako, kad ir pačią V. Skeberdytę žinanti tik kaip partijos narę.

„Tai yra partijos narė. Tai toks ir ryšys“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrui.

Šią istoriją pradėjus narplioti žurnalistui S. Malinauskui, paaiškėjo, jog panašu, kad A. Bilotaitė ir V. Skeberdytė geros pažįstamos – jos kartu eina į partijos renginius, kartu fotografuojasi.

„Šis žmogus nedirba mano komandoje Seime. Ne, ji niekada nedirbo ir nėra mano komandos narys“, – tikino ministrė.

S. Malinauskas paviešino ir V. Skeberdytės prašymą dirbti A. Bilotaitės komandoje Seime, jis parašytas prieš kelias savaites, tapti Seimo narės padėjėja.

„Jūs turbūt suprantate, kad į artimiausią politinę komandą dirbti atsitiktinių žmonių nekvieti“, – tikino S. Malinauskas.

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė sako prašymo dar nėra gavusi.

„Prašymas dar nėra pateiktas, tai tiesiog turiu pasakyti, kad žmogus tikrai nedirba. Gal buvo tokių pasvarstymų, bet tai nėra mano padėjėja ar komandos narys“, – tikino ministrė.

„Mes esame kolegės. Aš labai gerbiu A. Bilotaitės darbą dėl skaidrumo užtikrinimo“, – sakė V. Skeberdytė.

Ji tikino, jog jos vaikų seneliams bandomi sugrąžinti sklypai yra ne sanatorijos teritorijoje, o šalia jos.

Palangos meras Š. Vaitkus sako, kad tai viena ir nedaloma teritorija.

„Yra viena žemė. Yra 2,7 hektaro teritorijos, suformuota prie „Pušyno“, įskaitant ir pastatą. Tai realiai laisvos neužstatytos žemės yra apie 1,8 hektaro. Tai yra bendras ir neskaidomas sklypas“, – LNK sakė Palangos meras.

Anot Š. Vaitkaus, iki šiol šių brangių sklypų privatizavimą stabdė tik tai, kad ministerija nesiryždavo likviduoti sanatorijos.

„Jeigu tik kaip ministrė sakė, kad įmonė yra likviduojama, vadinasi ta laisva, neužstatyta žemė, kalbu apie 1,8 hektaro, privalėtų grąžinti teisėtiems savininkams“, – sakė meras.

V. Skeberdytė interesų deklaracijose nenurodė, kad sklypus, kurių atgavimu yra rūpinamasi, siekiama susigrąžinti jos artimiesiems.

„Aš kaip seniūnė jokių sprendimų, kuriuos priima Palangos savivaldybė, įtakos jiems nedarau. Aš juose nedalyvauju, nedalyvauju darbo grupėse“, – LNK kalbėjo Šventosios seniūnė.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) ketina kitą savaitę svarstyti, ar yra pagrindas pradėti tyrimą dėl V. Skeberdytės galimai supainiotų interesų.

„Kai paaiškėjo, kad iš „Pušyno“ nepavyksta žemių išplėsti, ji keliavo į Palangos savivaldybės administraciją, nors pati joje dirba. Ir ji paprašė koreguoti planą. Jeigu tai būtų paprastas mirtingasis, greičiausiai to plano niekas net nebūtų koregavęs“, – aiškino S. Malinauskas.

Aiškintis dėl Šventosios seniūnės interesų prašyta dar prieš dvejus metus.

„Buvo gautas atsakymas komisijos, kad tarnautoja atstovauja ne įstaigai, kurioje dirba, o artimą žmogų, todėl teisme tyrimo nepradės“, – LNK sakė Palangos savivaldybės juridinio skyriaus vedėjas Petras Kaminskas.

VRM ministrė A. Bilotaitė „Pušyno“ sanatorijos atsisakymo persvarstyti neketina.

Visą LNK reportažą galite žiūrėti čia: