Nei pjaustyti, nei virti, nei kepti. Tačiau užsisakyti jau pagamintą Kūčių vakarienę šiemet bus brangiau.

„Jeigu skaičiais paėmus, tai, pavyzdžiui, Kūčių vakarienė keturiems asmenims pabrango vienam asmeniui apie 5 eurus“, – tikina Vilniaus „Bernelių užeigos“ direktorė Ramunė Kulbytė-Radziukienė.

Jei maisto produktų, šildymo, elektros ir kuro kainos toliau augs kaip ant mielių, patiekalai gali kainuoti ir dar daugiau.

„Jeigu tikrai brangs viskas taip kaip dabar brangsta, mes priversti esame branginti ir mūsų produkciją. Kadangi kitaip neišgyvensime.“

Tačiau ne ką sutaupyti pavyks ir tiems, kurie dvylika patiekalų šventiniam stalui ketina ruošti patys.

„Ne mėsinis krepšelis ant Kalėdų stalo tai kažkur išeis pabrangęs 30 proc. gal net 40 proc.“, – teigė Pricer.lt maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.

Net ir lietuvių pamėgta balta mišrainė kai kuriems gali tapti prabanga. Šiemet ją pasigaminti bus trečdaliu brangiau nei pernai, mat vienintelis nepabrangęs jos ingredientas – majonezas.

„Baltoji mišrainė – bulvės plius 150 proc., kaip minėjau, morkos yra apie 100 proc. pabrangusios, žirneliai, pramoninės bakalėjinės prekės taip nebrango, tai kažkur tikrai brangiau tik 10 proc“, – skaičiavo P. Čepkauskas.

Skaičiuojama, jog taip lietuvių pamėgtos bulvės didžiuosiuose prekybos centruose kai kada kainuoja daugiau nei bananai. Šiemet jos brango 150 proc.

„Praeitais metais buvo už 18-19 ct kažkur buvo galima nusipirkti, tai šiais metais jas perkame praktiškai po 39 ct arba 29 ct per geresnę akciją.“

Jeigu praėjusiais metais daržovių kaina už kilogramą svyravo nuo 15 iki 20 ct, tai šiemet jau kainuoja dvigubai – 30-40 ct. Aliejus šiemet pabrango 80 proc. – vidutiniškai nuo 1,1 Eur iki 2 Eur.
Kadangi aliejus kainuoja daugiau, tai brango šventiniam stalui būtina silkė. Tiesa, nežymiai, iki 15 proc.

Brangesni ir miltai, juoda duona, kiaušiniai, vištiena, bei mandarinai. Tiesa, apklausos rodo, kad vis dar gyventojai šiemet labiau linkę išlaidauti dovanoms, o ne maistui.

„Aš sakyčiau, kad žmonės vis tiek bus linkę švęsti ir stalas bus gausus vaišių. Tam reikės ilgiau ruoštis arba įdėti daugiau pastangų, galbūt patiems daugiau gaminti“ – sakė „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė.

Labiausiai pastaruoju metu pigo kava, obuoliai, sviestas, pomidorų sultys ir cukrus. Šventinėms vaišėms gyventojai pinigines žada paploninti maždaug 70 eurų. Kad į akcijas dairosi jau dabar, pripažįsta ne vienas.

„Jaučiasi man, kaip pensininkei, invalidumo 270 eurų per mėnesį, tai labai“, – sakė senyvo amžiaus pirkėja.

„Tiek pieno, tiek daržovės yra visos pabrangusios“, – tikino dar vienas vyras.

„Kai mes nedaug perkame, tai nežinau. Kažkaip vis žiūrim kur akcijos“, – komentavo pensininkė.

Kitas pirkėjas pastebėjo, kad labiausiai brango pienas, pieno produktai ir daržovės.

„Viskas labai stipriai“, – aiškino jis.

Taip pat lietuviai apsipirkti plūsta ir į kaimyninę Lenkiją, tai padaryti vilioja atpigęs zlotas ir žemesnės nei Lietuvos degalinėse benzino kainos. Tiesa, specialistai prognozuoja, kad sausį maisto kainos Lietuvoje dar labiau šoktels. Nors skirtingas pajamas gaunantys tai pajus nevienodai.

Čia galite pamatyti visą LNK video