„Režimas, turėdamas 27-erių metų patirtį, kaip apeiti sankcijas, išnaudoja paliktas spragas ir tęsia prekybą sankcionuota produkcija. Aš matau, kaip Lietuvos valdžia principingai dirba siekdama paveikti režimą, principingai, nuosekliai stengiasi atkirsti režimą nuo pajamų“, – žurnalistams Briuselyje pirmadienį sakė S. Cichanouskaja.

„Bet, deja, būtent dėl paliktų šių spragų nutinka taip, kad prekyba ne tik tęsiasi, bet ir galbūt netgi išauga, nes režimas turi patirties“, – po susitikimo su Lietuvos užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu kalbėjo ji.

Ji pabrėžė, jog Lietuva laikosi „nuoseklios pozicijos“ dėl sankcijų Minskui bei remdama Baltarusijos pilietinę visuomenę, tačiau Aliaksandro Lukašenkos režimas „išnaudoja tarptautinės teisės silpnybes“ siekdamas sankcijas apeiti. Anot jos, Vakarai turėtų likti „tvirti ir principingi“, kad neleistų toliau vykdyti prekybos „Belaruskalij“ trąšomis.

„Visa atsakomybė dėl to, kas vyksta, tenka tik režimui. Patikėkite, Lietuvos valdžia daro viską, kad neleistų režimui toliau užsiimti prekyba, nes vertybės, moralinės vertybės, yra svarbios mūsų broliškai tautai. Bet dar kartą sakau – turime reikalą su patirtimi, su korupcine schema, kuri jau seniai žino, kaip veikti prieš sistemą <...>. Jei demokratinėse valstybėse yra verslo etika, tyra tarptautinė teisė, tai, kalbant apie režimą, to nėra“, – kalbėjo ji.

Praėjusį trečiadienį įsigaliojus JAV sankcijoms „Belaruskalij“, jų tranzitas per Lietuvą nesustojo, „Belaruskalij“ dar lapkritį atlikusi avansinius mokėjimus „Lietuvos geležinkeliams“.

Lietuvos Vyriausybė jau įsigaliojus sankcijoms paskelbė siekianti nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ sutartį su „Belaruskalij“, nors teigia, kad JAV sankcijos trąšų tranzitui Lietuvoje tiesiogiai nėra taikomos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)