Kiti prezidento rinkimai vyks tik 2024 metų gegužę, bet tyrimų bendrovės jau klausia gyventojų, kas turėtų būti naujuoju šalies vadovu, praneša LNK žinios.

Spalio ir lapkričio mėnesių naujienų agentūros ELTA užsakymu atlikta „Baltijos tyrimų“ apklausoje gyventojai nurodė 53 politikus ir visuomenės veikėjus.

Tarp dažniausiai minimų – dabartinis šalies vadovas Gitanas Nausėda, buvęs premjeras Saulius Skvernelis, kadenciją baigusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderė Vilija Blinkevičiūtė ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Į dvidešimtuką patenka tiek Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis, eurokomisaras Virginijus Sinkevičius, Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas, partijos „Laisvė ir teisingumas“ vadovas Remigijus Žemaitaitis, Lietuvos advokatūros pirmininkas Ignas Vėgėlė.

Apklausų lyderį G. Nausėda LNK gatvėje kalbinti gyventojai palaikyti skuba ne visi.

„Ar balsuočiau už G. Nausėdą? Manau, kad ne“, – sakė vienas vilnietis.

Kita vilnietė teigė, jog už G. Nausėdą savo balso neatiduotų, nes jis jai „nevyriškas, neprezidentinis, neryžtingas“.

Bet kas turėtų vadovauti Lietuvai jau nusprendė.

„Tik jau ne I. Šimonytė“, – sakė LNK kalbintas vyras.

Kita vilnietė teigė, jog jai patiko D. Grybauskaitė.

Kitas vyras sakė, kad balsuotų už I. Vėgelę.

LNK kalbinta moteris sakė, kad savo balsą atiduotų už G. Nausėdą.

Gyventojai tvirtai žino ir savybes, kuriomis naujasis Prezidentūros šeimininkas turėtų pasižymėti. Bei tikina, kad dabartinis šalies vadovas jų neturi.

„Pusę Aliaksandro Lukašenkos jam reikia dadėti vienai rankai. Ir ką turi atstovauti – ne asmeninius, o tautos reikalus. Tokiu požiūriu reikėtų“, – tikino vyras, teigęs, kad prezidento rinkimuose balsuotų tik už I. Vėgėlę.

„Tiesiog turėtų pastovėti už save žmogus“, – sakė vilnietis.

Kita moteris teigė, jog prezidentas turi būti stiprus, kad galėtų pastovėti už save, atstovauti, ginti Lietuvos interesus.

Pats prezidentas G. Nausėda, paklaustas, ką mano apie tokias gyventojų nuomones nedaugžodžiavo.

„Manau, kad 2024 metais bus geri metai. Lietuva išsirinks prezidentą, Seimą“, – penktadienį žiniasklaidos atstovams sakė šalies vadovas.

O apie apklausas jis tikina negalvojantis.

„Visos mano mintys dabar yra nukreiptos į tai, kaip mes sėkmingai valstybės vairą vairuosime artimiausiais metais“, – teigė G. Nausėda.

Buvęs premjeras S. Skvernelis yra sakęs, kad 2024 metais rengiamuose prezidento rinkimuose dalyvauti neplanuoja. O kadenciją baigusi D. Grybauskaitė taip pat grįžti į Prezidentūrą neketina.

Kol kas savo apsisprendimo neatskleidžia nei prezidentas G. Nausėda, nei Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen.

Visą LNK reportažą galite žiūrėti čia.