Anot laikraščio, šiuo atžvilgiu labiausiai nukentėjo Giruliuose esanti Antrojo pasaulinio karo vokiečių baterijos „Memel Nord“ ginklų bei šaudmenų ekspozicija. Iš jos praktiškai nebeliko nieko, istorijos liudytojai išvežti sunaikinti.

„Tai yra tragedija, absurdas. Mes, savanoriai, metų metus kasėm smėlį, tvarkėm šį karinį paveldą, rasdavom įvairiausių tiesiogiai su baterija susijusių reliktų, tarp kurių – ir gilzės, šoviniai, granatų dalys ir kt. Viskas – surūdiję, nekelia pavojaus. Žmonės atnešė ir padovanojo ar paskolino Antrojo pasaulinio karo ginklų, jų dalių, kurios rastos apylinkėse. Tai ir vietoje aptiktas itališkas, Pirmojo pasaulinio karo karabinas, ir „Flak-29“ pabūklo vamzdis bei daugybė kitų. Taip kaupta kolekcija, pasakojanti apie karą. Dabar gal 90 proc. jos išvežta tiesiog sunaikinti. Karo ekspozicija – be karinių eksponatų“, – sakė „Memel Nord“ direktorius ir vienas iš ekspozicijos Girulių baterijos bunkeryje kūrėjų Aivaras Kurskis.

Leidimą laikyti ginklus turėjo gauti ir Priekulėje įsikūrusio Laisvės kovų bei tremties muziejaus (Gargždų krašto muziejaus filialo) vadovė Sabina Vinciūnienė. „Ir mes netekome įdomių eksponatų, kuriuos išsivežė sunaikinti. Pasilikome tik du labai svarbius: tai Pirmojo pasaulinio karo laikų vokiški šautuvai, kuriuos turėjo partizanai. Jie, bėgdami nuo persekiotojų, ginklus išmetė į tvenkinį, nes nenorėjo, kad šie atitektų priešui. Nusausinus vandens telkinį ginklai buvo rasti, jie perduoti mūsų muziejui ir jau deaktyvuoti. Nors ir buvo neveikiantys, bet reikėjo man gauti leidimą juos laikyti“, – sakė ji.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Asta Kažukauskienė sakė, kad dėl iš muziejų paimtų eksponatų – ginklų, šaudmenų arba jų dalių – pradėti ikiteisminiai tyrimai dar atliekami, nes negauta ekspertų išvadų.

2019 metais Lietuvoje priimta Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisa numato, kad net tie ginklai, kurie yra pripažinti visiškai netinkami šaudyti, turi būti įregistruoti, ir tai reikėjo padaryti iki šių metų rugsėjo mėnesio vidurio.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)