Kaip ketvirtadienį pranešė asociacija, Vyriausybė raginama „peržiūrėti šį sprendimą bei tariantis su vietos valdžia ir bendruomene rasti būdų išsaugoti centrą“

LSA teigia, jog apie ketinimus likviduoti įstaigą vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės sudarytos Viešojo valdymo tobulinimo grupės atstovai nepranešė nei Palangos savivaldybės tarybos nariams, nei miesto merui, taip pat situacijos neaptarė su pačiais „Pušyno“ darbuotojais.

Palangos politikų teigimu, nė vienas minėtos VRM grupės atstovas nebuvo atvykęs į poilsio ir reabilitacijos centrą susipažinti ir realiai įvertinti esamos situacijos bei vykdomos veiklos.

„Ketinama atleisti beveik 100 šios reabilitacijos įstaigos darbuotojų – tai yra labai didelis skaičius ne tik Palangos miesto, bet ir kitų savivaldybių kontekste. Tokie veiksmai tiesiogiai prieštarauja Vyriausybės deklaruojamiems siekiams mažinti socialinę ir ekonominę regionų atskirtį, jau nekalbant apie viešojo intereso gynimą,“ – teigia LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

VRM prieš savaitę pranešė atsisakanti penkių pavaldžių įstaigų – Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmų, Druskininkuose esančio valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centro „Dainava“, Palangoje esančio poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“. Šias įstaigas ruošiamasi likviduoti, o jų turtą perduoti Turto bankui.

Ministrė A. Bilotaitė pažymi, kad sanatorijos gyvena iš komercinės veiklos ir tik nedidelė dalis paslaugų teikiamos pareigūnams. Pavyzdžiui, 2020-aisiais „Pušyno“ reabilitacijos paslaugomis pasinaudojo 429 pareigūnai iš 15 tūkstančių.

LSA savo ruožtu teigia, kad likvidavus „Pušyną“ būtų apribojama gyventojų teisė gauti kokybiškas viešąsias paslaugas, kadangi jame reabilituojami pacientai iš visos Lietuvos, turintys judamojo – atramos aparato pažeidimų, sergantys ginekologinėmis, endokrininėmis, inkstų, kraujotakos sistemos, virškinimo sistemos, akių ligomis.

Be to, anot LSA, nutraukus šiuo metu „Pušyne“ įgyvendinamus Europos Sąjungos lėšomis finansuojamus projektus, valstybė privalėtų grąžinti ES paramą. Tad Vyriausybė ir VRM raginamos persvarstyti savo sprendimą galbūt perduodant įstaigą kitai institucijai.

„Diskutuojant su vietos politikais ir bendruomene galima rasti būdų šiam centrui toliau veikti perduodant jį valdyti kitai institucijai. Taip būtų išsaugotos ir darbo vietos, ir teikiamų paslaugų prieinamumas,“ – sako M. Sinkevičius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)