Įtakingas Politico.eu leidinys trečiadienį vakare paskelbė ES įtakingiausiuosius. Pirmąją vietą užėmė buvęs Europos Centrinio Banko vadovas, Italijos premjeras Mario Draghi.

Sąrašas, sudarytas iš 28 pavardžių, suskirstytas į tris grupes: darytojai, svajotojai ir trikdytojai. G. Landsbergis, metus einantis Lietuvos užsienio reikalų ministro pareigas, pateko į svajotojų grupę, kurioje buvo įvardintas trečioje vietoje. Šios grupės viršūnėje – Paryžiaus merė ir kandidatė į Prancūzijos prezidentus Anne Hidalgo, antroje vietoje – EK pirmininkė U. von der Leyen.

„Lietuvos užsienio reikalų ministras nukreipė savo Baltijos valstybę į susidūrimo su Pekinu kursą ir nerodo lėtėjimo ženklų. Vos pradėjęs eiti pareigas 2020 metų gruodį, Landsbergis paskelbė, kad Lietuva nebedalyvaus vadinamojoje diplomatinėje platformoje „17+1“, kurią Kinija naudoja bendradarbiaudama su Vidurio ir Rytų Europos šalimis.

Neilgai trukus Lietuva sulaukė Pekino pykčio, leisdama Taivanui Vilniuje įkurti „Taivano“ atstovybę“, – rašo Politico.eu.

Leidinys rašo, kad, skirtingai nuo kitų ES šalių, kurios gauna reikšmingas investicijas iš Kinijos, Lietuva neturi daug ko prarasti.

„Tai reiškia, kad nereikia šluoti po kilimėliu tokių klausimų kaip žmogaus teisių pažeidimai. Šalis taip pat turi patirties bendraudama su varginančiomis didžiosiomis jėgomis, nuo komunizmo žlugimo reguliariai susikertantis su senąja okupante Rusija“, – rašo Politico.eu.

Gabrielius Landsbergis

Įtakingiausias Briuselyje leidinys taip pat akcentuoja, kad G. Landsbergis tęsia savo senelio profesoriaus Vytauto Landsbergio tradiciją.

„Jo senelis Vytautas Landsbergis 2000 m. kelionės į Pekiną metu taip pat išsakė poziciją dėl Tibeto, kur lankėsi kaip Lietuvos parlamento pirmininkas. Lietuvos pareigūnai tvirtina, kad šalis neketina mesti iššūkio Pekino „vienos Kinijos“ politikai, tačiau laikydamasi savo pozicijos – ir atsisakydama nusileisti – Lietuva įtraukia savo bendraamžius ES į vis blogėjančius santykius su Pekinu“, – rašoma šalia G. Landsbergio aprašo.

Politico.eu įtakingiausiųjų sąraše taip pat atsidūrė prie darytojų grupės priskirtas naujasis Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, taip pat darytojų grupėje įrašytas E. Macronas. Sąraše – ir trikdytojais įvardinti Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas bei Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)