Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių pasienio rinktinės pareigūnai, o jam vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorė Kristina Prialgauskienė.

Tyrimo duomenimis, 26-erių vaikinas ir kartu su juo buvęs nepilnametis Klaipėdos uoste Valstybės sienos apsaugos pareigūnams įkliuvo š. m. spalio 13 dienos pavakarę. Pareigūnams įtarimą sukėlė Jemeno Respublikos piliečių dokumentai, kuriuos vaikinai pateikė prieš laipindamiesi į keltą, plaukiantį į Švedijos Karalystę. Įprasta tvarka tikrinant kelto keleivių dokumentus UV šviesoje kilo įtarimų, kad kaltinamųjų pateikti leidimai nuolat gyventi Švedijos Karalystėje gali būti padirbti. Geresnio gyvenimo netikrais dokumentais siekę bei teisės būti Lietuvos Respublikoje neturintys Jemeno gyventojai buvo sulaikyti.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių pasienio rinktinės pareigūnams pradėjus aiškintis abiejų kitataučių buvimo Lietuvoje aplinkybes, nustatyta, kad į mūsų šalį užsieniečiai pateko iš Baltarusijos teritorijos. Lietuvos Respublikos valstybės sieną jie neteisėtai kirto dar šių metų spalio 5 dieną.

Tyrimo metu surinkta duomenų, jog kaltinamojo nepilnamečio giminaitis, turintis Švedijos Karalystės pilietybę, savo rekomendacijomis ir nuorodomis galėjo padėti abiem kaltinamiesiems iš gimtosios šalies patekti į Švediją.

Jemeno Respublikos piliečiams pareikšti kaltinimai dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo ir disponavimo netikru dokumentu. Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmams. Abu kaltinamieji teismo laukia suimti.

Iš viso nuo šių metų birželio 1 d. už neteisėtą asmenų gabenimą per Lietuvos Respublikos valstybės sieną yra nuteisti 25 asmenys.

Šiuo metu 24 ikiteisminiuose tyrimuose, kurie atliekami pagal LR Baudžiamojo kodekso 292 str., įtarimai pareikšti dar 50 asmenų.

Viso pagal LR Baudžiamojo kodekso 291 str. nuteista 11 asmenų.

Šiuo metu įtarimai dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo pareikšti 28 asmenims, atliekama 14 ikiteisminių tyrimų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)