„Visos priemonės, kurios padeda mokinius išlaikyti mokykloje, ne nuotolyje, yra svarbios. Manau, kad ekspertai, Sveikatos apsaugos ministerija, kuri dirba toje srityje, jie tikrai analizuoja situaciją ir tikrai mato, ar reikia, ar nereikia tokių priemonių“, – antradienį per Vyriausybės pusvalandį kalbėjo J. Šiugždinienė.

Anot ministrės, Lietuva nėra vienintelė šalis, įpareigojanti mokyklose vaikus dėvėti veido kaukes.

„Tikrai labai daug kur kaukės yra taikomos ir Lietuva neišskirtinė, nes nori, kad vaikai, ir ne tik vaikai, mokytųsi gyvai ir visuomenė būtų kuo saugesnė”, – akcentavo ministrė, atsakydama į „darbiečio“ Aido Gedvilo klausimą.

Pastarasis per Vyriausybės pusvalandį ragino J. Šiugždinienę prisiimti atsakomybę dėl, jo teigimu, neteisėto sprendimo.

„Lietuvos vaikai – jūsų rankose ir jūs nė karto viešai tokio klausimo nekėlėte, todėl savotiškai užimate sąjungininkės poziciją. Noriu paklausti, jei teismas priimtų sprendimą, kad kaukių dėvėjimas mokyklose buvo neteisėtas, ar prisiimsite atsakomybę ir atsiprašysite viešai Lietuvos vaikų ir jų tėvų?”, – J. Šiugždinienės klausė A. Gedvilas.

ELTA primena, kad Seimo opozicijos Vyriausybės veiksmų kontrolės ir tyrimų grupės nariai kreipėsi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą, prašydami įvertinti Vyriausybės priimto administracinio akto, įpareigojančio mokinius švietimo įstaigoje uždarose patalpose dėvėti veido kaukes, teisėtumą. Ieškinio iniciatoriai įsitikinę, kad šis sprendimas priimtas be esamos situacijos analizės ir mokslinio pagrindimo, neturint įstatyminių įgaliojimų.

Kreipimosi iniciatorius, Seimo narys Aidas Gedvilas teigia, kad kyla labai daug abejonių tiek dėl sprendimo teisėtumo, tiek dėl jo poveikio vaikų psichinei, emocinei ir fizinei sveikatai.

„Vaikų psichiatrijos specialistai teigia, kad privalomas kaukių dėvėjimas vaikams sukelia didžiulę grėsmę jų psichiniam ir emociniam vystymuisi. Tai užkerta kelią esminiams augančio vaiko psichosomatiniams ir socialinio bendravimo poreikiams. Tai patvirtina ir įvairių mokslininkų atlikti tyrimai. Taip pat, priimant sprendimus dėl kaukių dėvėjimo, galėjo būti pažeista ne tik šalies Konstitucija, bet ir jau galiojantys teisės aktai, tokie kaip Viešojo administravimo įstatymas, Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymas, Civilinės saugos įstatymas ir pan.“, – sako A. Gedvilas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)