Tokį naujausią tyrimą pristatė Kolorado universiteto mokslininkai.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius profesorius Saulius Čaplinskas sako, kad tai galima objektyviai paaiškinti.

„Iš vienos pusės, vyrų plaučiai didesni. Iš kitos pusės – su didesne jėga, ypač, jei garsiai kalba, jei dainuoja, rėkia. Tai natūralu, kad jie išskiria daugiau viruso ir apskaičiuota, kad netgi dainuojantis žmogus dviem trečdaliais daugiau išskiria nei tyliai, ramiai kalbantys. Atitinkamai moterys dėl tų pačių priežasčių trečdaliu mažiau išskiria tų aerozolio dalelių, su kuriomis plinta virusas“, – LNK komentavo virusologas.

Vaikai, pasak S. Čaplinsko, taip pat mažiau išskiria viruso.

„Čia tuo pačiu norėčiau priminti tiems skeptikams, kurie dvejoja, ar reikia dėvėti kaukes, ar ne: elementari fizika – jei bus kažkoks barjeras, tai mažiau viruso bus paskleista į išorę. Jei mes garsiai kalbėsime ar šūkausime, išskirsime daugiau. Jei būsime arti vienas kito, vėlgi bus galimybė įkvėpti to viruso daugiau“, – sakė profesorius.

Jis kaip pavyzdį pateikė krepšinio varžybas.

„Paguodžia tai, kad kiek teko žiūrėti paskutines varžybas, tai absoliuti dauguma žmonių, žiūrovų vis tik taisyklingai dėvi kaukes, bet vienas, kitas galbūt labai energingas sirgalius savo emocijas reiškia garsiai ir nesupranta, kad gal tokiu būdu pats to nežinodamas gali statyti į pavojų aplinkinius žmones arba užsikrėtęs gali parvežti virusą į savo namus ar darbo kolektyvą“, – pastebėjo S. Čaplinskas.

Virusologo teigimu, naujoji omikron atmaina atkeliaus į Lietuvą.

„Amerikoje jie nustatė ją vėliau, bet dabar aišku, kad ji jau buvo atkeliavus anksčiau nei paskelbė Pietų Afrikos mokslininkai. Čia svarbu pabrėžti kitą dalyką, kad vyksta natūrali viruso evoliucija. Taip ir turėjo būti, taip ir buvo prognozuoti“, – komentavo ULAC vadovas.

Jeigu virusas toliau evoliucionuos, anot S. Čaplinkso, tikėtina, kad dauguma su juo susidursime.

„Bet kadangi būsime jau susidūrę anksčiau, (…) tai tikėtina, kad virusas nesukels sunkios klinikinės eigos ir tada mes pasieksime tą etapą, kai virusas taps endeminis – nebesukels tokių sunkių pasekmių sveikatos sistemai“, – sakė profesorius.

Kalbėdamas apie vaikų skiepijimą, S. Čaplinskas sakė, kad svarbu suprasti, kodėl to reikia.

„Kuo toliau, tuo labiau aišku, kad dalis vaikų, ypač tų vaikų, kurie turi sunkias chronines ligas – ar tai nutukę, ar diabetas, ar kokios plaučių, širdies ligos, deja, bet jie gali susirgti sunkiai. Pirmiausia šių vaikučių tėveliams siūlyčiau atkreipti į tai dėmesį“, – komentavo profesorius.

Taip pat, anot jo, svarbu įvertinti vakcinacijos galimybę ir jei namuose yra vyresnio amžiaus, pažeidžiamų žmonių.

„Čia yra antra priežastis, kodėl vis tik siūloma ir vaikams pasiskiepyti, – kad apsaugotų savo artimiausius žmones, kad neatneštų viruso į namus“, – paaiškino S. Čaplinskas.

Jo teigimu, po truputį bus ir vis daugiau mokslinių duomenų.

„Tiems tėveliams, kuriems kyla abejonių, aš manau, su laiku tų abejonių bus mažiau“, – sakė ULAC vadovas.

Virusologas taip pat sakė, kad galima matuoti CO2 kiekį patalpoje.

„Ir tada bus aišku, kiek padidėjo, kada galbūt laikas vėdinti patalpas. Padarykime viską, kas įmanoma, kad šventės praeitų maksimaliai saugiai“, – pridūrė S. Čaplinskas.