Kreipimosi iniciatorius, Seimo narys Aidas Gedvilas teigia, kad kyla labai daug abejonių tiek dėl sprendimo teisėtumo, tiek dėl jo poveikio vaikų psichinei, emocinei ir fizinei sveikatai.

„Vaikų psichiatrijos specialistai teigia, kad privalomas kaukių dėvėjimas vaikams sukelia didžiulę grėsmę jų psichiniam ir emociniam vystymuisi. Tai užkerta kelią esminiams augančio vaiko psichosomatiniams ir socialinio bendravimo poreikiams. Tai patvirtina ir įvairių mokslininkų atlikti tyrimai. Taip pat, priimant sprendimus dėl kaukių dėvėjimo, galėjo būti pažeista ne tik šalies Konstitucija, bet ir jau galiojantys teisės aktai, tokie kaip Viešojo administravimo įstatymas, Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymas, Civilinės saugos įstatymas ir pan.“, – sako A. Gedvilas.

„Esame įsitikinę, kad valstybės operacijų vadovas viršijo savo įgaliojimus, pažeidžiant įstatymo viršenybės, teisėtumo, konstitucinius teisinės valstybės bei atsakingo valdymo principus, priimdamas sprendimą dėl privalomo kaukių dėvėjimo mokyklose ir viliamės, kad teismas mūsų kreipimąsi išnagrinės skubos tvarka“, – sako A. Gedvilas.

Pasak Seimo narės Ligitos Girskienės, niekas negali atsakyti į klausimą, ar privalomas medicininių kaukių dėvėjimas pradinių klasių moksleiviams ir ikimokyklinukams yra veiksmingas ir būtinas, siekiant stabdyti viruso plitimą. Anot parlamentarės, vaikams prasideda alergijos, galvos skausmai ir pan. po dienos, praleistos su medicinine kauke. Be to, tėvai nesutinka savo lėšomis pirkti medicininių kaukių, nes turint kelis vaikus susidaro ženklios išlaidos. Taip pat, Seimo narės pastebėjimais, niekas nekontroliuoja, kad tos prikvėpuotos kaukės būtų periodiškai keičiamos pamokų metu.

Pasak kreipimosi į teismą iniciatorių, atsižvelgiant į tai, kad sprendimas kelia riziką vaikų fizinei ir psichinei būklei, jis turėtų būti kuo greičiau svarstomas, nes vaikai turi būti saugomi nuo bet kokio nepagrįsto išorinio valstybės institucijų, jų pareigūnų ir tarnautojų kėsinimosi į jų fizinę, psichinę ir dvasinę būseną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)