Tačiau antradienį ji dar kartą turėtų sugrįžti į Seimo tribūną. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ketina pateikti jos įregistruotą nutarimo projektą, kuriuo siūlo paskirti Seimo kontrolierę E. Leonaitę Seimo kontrolierių įstaigos vadove.

„Seimo kontrolierių įstaigai reikalingas naujos kartos, drąsus ir itin plataus akiračio vadovas, kuris institucijos veiklą padarytų efektyvesnę. Būtent Erika Leonaitė atliepia šį poreikį ir, esu įsitikinusi, yra tinkamiausia kandidatė į Seimo kontrolierių įstaigos vadovus. Ji – gerbiama teisininkė, žinoma aukščiausio lygio žmogaus teisių ekspertė, puikiai vertinama Vilniaus universiteto dėstytoja, turinti ilgametės įvairių veiklų bei projektų koordinavimo ir valdymo patirties. Be to, E. Leonaitės kompetencija, nacionalinis ir tarptautinis įdirbis žmogaus teisių srityje yra neabejotini“, – sako V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininko teikimu parlamentas skiria Seimo kontrolierių įstaigos vadovu vieną iš paskirtų Seimo kontrolierių.

Jeigu Seimas pritartų, E. Leonaitė pakeistų kadenciją baigiantį Seimo kontrolieriaus įstaigos vadovą Augustiną Normantą.

E. Leonaitė Vilniaus universitete įgijo teisės magistro kvalifikacinį ir socialinių mokslų srities teisės mokslų krypties daktaro laipsnius. Teisininkė turi įvairiapusės darbo patirties, ėjo įvairias pareigas Konstituciniame Teisme, nuo 2017 m. yra Žmogaus teisių stebėjimo instituto Teisės programų vadovė. Be to, vadovauja tarptautiniams ir nacionaliniams projektams, kurie įgyvendina Europos Sąjungos formuojamus žmogaus teisių apsaugos standartus.

Nuo 2004 m. E. Leonaitė užsiima moksline ir pedagogine veikla žmogaus teisių ir tarptautinės teisės srityse. Kandidatė taip pat aktyviai dalyvauja visuomeninėje teisinėje veikloje: nuo 2019 m. yra Europos kovos su hibridinėmis grėsmėmis kompetencijos centro Teisinio atsparumo grupės, o nuo šių metų – Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos koordinavimo tarybos narė.

Seimo kontrolierius – valstybės pareigūnas, ginantis žmogaus teises ir laisves, tiriantis pareiškėjų skundus dėl pareigūnų piktnaudžiavimo ar biurokratizmo bei siekiantis gerinti viešąjį administravimą.

Įstatymas numato, kad asmuo, paskirtas Seimo kontrolieriumi, prieš pradėdamas eiti pareigas, prisiekia Lietuvos valstybei, tai yra prisiekia „būti ištikimas Lietuvos valstybei, vykdyti jos Konstituciją ir įstatymus, savo pareigas atlikti garbingai, ginti žmogaus teises, laisves ir teisėtus interesus, visada būti nešališkas, saugoti jam patikėtas paslaptis“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)