Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorius Tomas Janeliūnas sako, kad A. Širinskienės pasitraukimas – skausminga netektis LVŽS.

„Didelė netektis ir frakcijai, ir partijai, nes A. Širinskienė buvo viena iš darbščiausių ir labiausiai turbūt atsidavusių partijai žmonių. Bet kuriuo atveju tas pasitraukimas, matyt, yra simbolinė išraiška to, kad, bent jau frakcijoje, nebėra santarvės, kažkokio aiškaus tikslo ir tie žmonių pasitraukimai rodo akivaizdų išsiderinimą frakcijoje“, – Delfi komentavo T. Janeliūnas.

Profesoriaus nuomone, kol kas sudėtinga pasakyti, kiek įtakos dalies bendražygių pasitraukimas „valstiečiams“ turės Savivaldos rinkimuose 2023 metais.

„Čia labiausiai priklausys nuo vietinių skyrių nuomone, nes šie rinkimai labiausiai priklauso nuo tų konkrečių žmonių, kurie veikia tuose konkrečiuose miestuose ar rajonuose – ten nėra tokio tiesioginio poveikio iš nacionalinės politikos, bet, aišku, skyriuose irgi turbūt jaučiama ta įtampa, nes matoma, kad kai kurie ištisais skyriais pereina arba svarsto pereiti į Skvernelio partiją. Manau, kad partijos aižėjimas vyksta ne tik viršūnėse, bet ir skyrių lygiu taip pat“, – sakė T. Janeliūnas.

Kalbėdamas apie LVŽS lyderius, VU TSPMI politologas teigė, kad pastarųjų nubyrėjimas yra labai reikšmingas.

„Čia Mažvydas Jastramskis pasidalino kiekybiškais duomenimis, kiek pirmumo balsų turėjo 2020 metais rinkimuose 10 populiariausių „valstiečių“ politikų ir kad dabar yra likusi tik nedidelė dalis viso to – mažiau nei trečdalis.

Kompensuoti populiarių politikų praradimą neišeina greitai, nes tą populiarumą reikia augintis ilgai, o juo labiau dabar partija tikrai neatrodo ta, kuri galėtų patraukti iš šalies kažkokius žinomus, gerbiamus žmones. Dabar vyksta labai aiški destrukcinė partijos byrėjimo, bet ne optimizmo tendencija“, – konstatavo ekspertas.

Tomas Janeliūnas

T. Janeliūnas sakė, kad sunku spręsti, ar „valstiečiai“ turi daug įrankių, kuriais galėtų padėtį pagerinti.

„Iš viso to, kas dabar vyksta, matyt, reikia iš tikrųjų perorientuoti partijos veiklą bei galbūt pripažinti tas klaidas, kurias padarė ir partijos vadovai – pats Karbauskis ar frakcijos vadovai. Matyt, kažkur atsakomybė kažkam vis tiek turi tekti ir tik po to, po klaidų pripažinimo, matyt galima tikėtis nuoširdaus pokyčio“, – svarstė profesorius.

„Partijos suvažiavimas ką tik įvyko, pirmininkas perrinktas, kažkokių revoliucijų nebuvo, tai neatrodo, kad čia dabar staigiai įvyktų kažkoks vidinis sukilimas arba vidinė peržiūra. Man regis, tam irgi ženklų nėra, tai sunku tikėtis, kad kažkas greitai, staiga pasikeistų“, – pridūrė T. Janeliūnas.

Jastramskis: paskutine vinimi taptų Veryga

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas, politologas Mažvydas Jastramskis feisbuke pasidalino grafiku, kuris, kaip jis rašo, perteikia LVŽS, kaip parlamentinės partijos, fiasko.

„Dešimt populiariausių LVŽS politikų 2020 m. Seimo rinkimuose kartu gavo 343374 pirmumo balsus iš jais patikėjusių rinkėjų. Iš pradžių juos paniekino pats Karbauskis, nusprendęs pasitraukti iš parlamento. Liko 9 iš 10.

Tada įvyko Skvernelio grupės pasitraukimas. Liko 5 iš 10.

Dabar vieną paskutinių vinių kala Širinskienė. Liko 4 iš 10, kas sudaro varganus 27 procentus nuo visų pirmumo balsų, pirmojo LVŽS dešimtuko gautų per 2020 metų Seimo rinkimus. Pačia paskutine vinimi taptų Veryga, kuris vienas gavo daugiau nei pusę balsų iš likusiųjų keturių.

Stiprios vertybės, stipri atskaitomybė rinkėjams. Laimėti visi rinkimai, indeed“, – rašė M. Jastramskis.

Neskuba laidoti partijos

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Lauras Bielinis pripažino, kad jį nustebino žinia apie A. Širinskienės pasitraukimą. Tačiau jis nespekuliavo, kokios galėjo būti tikrosios to priežastys.

„Šiek tiek nustebino. Aš suprantu, kad jai išėjus partija praranda balsą ir įvaizdį, nes ji išties mirgėjo žiniasklaidoje, kaip kalbanti partijos vardu, galų gale jos aktyvumas Seime suteikė partijos frakcijai ryškumą. Dabar be jos frakcija, man atrodo, bus negirdima ir nematoma“, – sakė L. Bielinis

Vis dėlto politologas neskubėjo laidoti partijos.

„Aš nelaidočiau dar (partijos). Šita partija yra pernelyg didelė, ir ta inercija dar tęsis ilgai. Po to mes nežinome, kaip jiems susidėlios ateityje“, – teigė L. Bielinis.

Karbauskis: tai buvo laiko klausimas

LVŽS lyderis R. Karbauskis Delfi aiškino, jog A. Širinskienės sprendimas išeiti buvo priimtas ne dėl konflikto su juo, o dėl politikės charakterio savybių, įtampų frakcijos viduje.

„Nemanau, kad reikia ją perkalbėti, nes ta įtampa, kuri klostėsi tarp frakcijos ir jos yra tokia, kuri neišsisprendžia pasikalbėjus su vienais, ar kitais. Aš bandžiau šnekėtis su frakcija, mes ieškojome sprendimų kažkokių, bet, matyt, kad Agnė nelinkusi ieškoti kažkokių kompromisų savo požiūryje. Ir šioje vietoje reikia gerbti jos apsisprendimą, aš tai darau“, – Delfi sakė LVŽS vadovas.

R. Karbauskis gyrė A. Širinskienė už daug nuveikto darbo, prognozavo, kad bus daug ir ateities darbų.

„Galbūt šis sprendimas kaip tik palengvins situaciją ir Agnės, ir frakcijos. Nes ta įtampa jau ne vienus jaučiama“, – sakė LVŽS vadovas.

Agnė Širinskienė, Ramūnas Karbauskis

Jis tikino, jog įtampos frakcijoje buvo jaučiamos ir praėjusią Seimo kadenciją. Visa tai, anot R. Karbauskio, dėl charakterio skirtumų.

„Tai yra charakterio skirtumai. Žmogus, kuris savo žiniomis, pastangomis aiškiai dominuoja, į šešėlį pastumia kitus, kiti žmonės, kurie norėtų vienaip ar kitaip daryti kažkokią politinę karjerą, jie jaučiasi nustumti šiek tiek. Tas šnekėjimas viešojoje erdvėje, kad A. Širinskienė yra R. Karbauskio favoritė.. Tai nieko bendro su tikrove neturėjo, bet tai buvo daroma dėl to, kad ji buvo matoma visur“, – tikino LVŽS lyderis R. Karbauskis.

LVŽS vadovas Delfi aiškino, jog prieš kelias savaites pradėjo girdėti, kad „yra labai sunku visiems“. Jau kelias savaites A. Širinskienė nebeidavo į frakcijos posėdžius.

„Tai turėjo į kažką išvirsti. Ir tai išvirto į jos sprendimą. Aš gerbiu ją kaip žmogų, kaip politikę. Bet šiuo atveju, kai manęs klausia, ar aš nebandysiu jos atkalbėti, tai ne, nes padaryčiau žalą ir jai, ir frakcijai. Nes matau, kad ji nesiruošia nieko keisti savyje, iš savo sprendimų, bet keisti visų likusių negali“, – tikini R. Karbauskis.

LVŽS partijos pirmininkas teigė, jog A. Širinskienės pasitraukimas tebuvo laiko reikalas.

„Mūsų sprendimas tebuvo laukti, mes laukėme kažkokio jos apsisprendimo. (…) Tai buvo laiko klausimas, arba sprendimas keisti kažką ir savyje“, – sakė valstiečių lyderis.

R. Karbauskis teigė, jog su A. Širinskiene nebendrauja jau kelis mėnesius, o paskutines kelias savaites visiškai nebendrauja.

Išsakė argumentus

Apie sprendimą palikti frakciją ir partiją A. Širinskienė pranešė pirmadienį. Ji aiškino nesanti patenkinta frakcijos darbu Seime, taip pat kritikavo kolegų įstatymines iniciatyvas.

Paklausta kodėl, ir kodėl dabar, politikė teigė, kad priežasčių tam buvo ne viena, o apie pasitraukimą mąsčiusi jau seniai.

„Tai neturėjo būti staigmena nei pačiam Karbauskiui, nei frakcijos kolegoms. Apie tai, kad ne taip įsivaizduoju opozicinės frakcijos darbą Seime, ir kad ne viskas pačioje partijoje mane tenkina, aš esu sakiusi daug kartų. Kiekvieną kartą buvo prašoma pakentėti, nusileisti, nekelti skandalų. Aš taip ir dariau, tačiau ateina momentas, kai riba tiesiog tampa peržengta“, – sakė A. Širinskienė.

Plačiau politikės argumentus skaitykite čia.

Pirminiais duomenimis, politikė ketina jungtis prie Regionų frakcijos Seime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)