Virusui, kaip sako profesorius, yra puiki terpė mutuoti ten, kur daug nepasiskiepijusių ir lėtinėmis ligomis sergančių žmonių.

„Iš vienos pusės, pirmieji pranešimai, sukėlę tam tikrą naują sąmyšį ne tik Europoje, bet ir pasaulyje, iš kitos pusės – viskas vyksta taip, kaip ne kartą esame sakę, kaip pagal vadovėlį: paprasčiausiai virusas mutuoja ir plinta, jei jam sudaromos sąlygos“, – laidoje „Info diena“ paaiškino S. Čaplinskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Pietų Afrikoje kol kas paskiepyti yra tik apie 24 proc. gyventojų.

„Maždaug toks pat procentas gyventojų turi imunodeficito virusą arba serga AIDS, įskaitant naujagimius – kitaip sakant, ten labai daug imunodeficitinių žmonių. Matyt, kai virusas papuola į tokią terpę, pas žmogų, kuris neturi specifinio imuniteto ir nusilpęs bendras imunitetas, virusas turi galimybę mutuoti, ką jis ir padarė“, – komentavo profesorius.

Šiuo atveju, pasak S. Čaplinsko, padarytas tarsi naujas evoliucinis šuolis.

„Panašu, kad preliminarūs duomenys rodo, jog virusas plinta daug sparčiau. Antra, kol kas neužtenka duomenų, bet jau yra hipotezės, kad galbūt dėl tų mutacijų skiepai, kurie sukurti dabar, gali būti ne tokie paveikūs. Tačiau dar reikia palaukti savaitės-kitos, kad galutinai būtų atsakyta į šią hipotezę“, – teigė virusologas.

Jo teigimu, kol kas per anksti pasakyti, ar omikron atmaina gali sukelti sunkesnę ligos klinikinę eigą ir didesnį mirštamumą.

„Lygiai taip pat, kai tiek daug tų mutacijų ir kurios mutuoja dabar, neaišku, kiek jos įsitvirtins, kiek bus stabilus tas virusas ateity“, – sakė S. Čaplinskas.